Woningen van gas af? Dan veel beter isoleren

13-03-2018     |     Branchenieuws     |     361 keer bekeken
Isolatie-dakisolatie-800x420_bron=MilieuCentraal-1

Aardgasvrij wonen is alleen mogelijk als de bestaande woningen veel beter worden geïsoleerd. Daarom moeten gemeenten kiezen voor een effectieve lokale energiebesparingsaanpak.

Dat meldt HIER Klimaatbureau, een maatschappelijke organisatie die oplossingen aandraagt voor het klimaatprobleem. Het klimaatbureau bracht samen met architectenbureau KAW de belangrijkste knelpunten in kaart voor een lokale aanpak van energiebesparing vanuit gemeenten. Dat deden ze op basis van de ervaringen van drie koplopers op dit gebied: Buurkracht, Hoom en KAW (Slim Wonen, Reimarkt). HIER Klimaatbureau en KAW geven aan wat nodig is voor een succesvolle aanpak met energiebesparing. Ze adviseren vooral betere isolatie van muren, vloer, dak en glas.

Vallen en opstaan
Sible Schöne, directeur van HIER klimaatbureau: “De energiebesparingsaanpak kenmerkt zich door een enorm gebrek aan continuïteit. Elke paar jaar komt er een nieuwe landelijke aanpak: Blok voor Blok, Meer met Minder, Lokale Energieloketten en tijdelijke subsidieregelingen. En ook bij gemeenten is het vaak vallen en opstaan. Dat werkt niet. Een effectieve aanpak vraagt een lange adem. Bewoners nemen meestal maar één maatregel per keer. Een goede lokale aanpak kan ervoor zorgen dat woningen stap voor stap geschikt worden gemaakt voor aardgasvrij wonen”.

Vertrouwen van bewoner
Een van de belangrijkste problemen is het behoud van het vertrouwen van de bewoner. Bewoners vertrouwen een voorlichtende partij, maar weten vervolgens niet bij welk bedrijf ze met vertrouwen een offerte kunnen aanvragen. Goede afspraken met bedrijven of een ranking kunnen dit probleem verhelpen. Een ander belangrijk probleem is dat voorlichtende partijen geen zicht hebben op de maatregelen die bewoners daadwerkelijk nemen. Daardoor kunnen tevreden bewoners niet worden ingezet om hun buren te overtuigen, terwijl een dergelijke burenaanpak in de praktijk het meest succesvol is. Goede afspraken met het bedrijfsleven over de begeleiding van de klant door het hele traject van aankoop kunnen ook dit probleem verhelpen.

Emotioneel proces
De aanbevelingen zijn mede gebaseerd op onderzoek van Wageningen Universiteit naar de effectiviteit van de bewonersgerichte aanpakken van de drie koplopers. Het onderzoek laat zien dat bewoners het verbouwen en verduurzamen van de woning als een emotioneel proces ervaren. Waarden zoals logica en onafhankelijkheid spelen vaak een ondergeschikte rol. Het belangrijkste resultaat van het onderzoek is dat woningeigenaren op zoek zijn naar een betrouwbare partner die in hun beste belang zal handelen. Bewoners vinden het belangrijk om te kunnen vertrouwen in de kwaliteit, geloofwaardigheid en betrokkenheid van de organisatie, de expertise en producten.

Langlopende aanpak
Sible Schöne: “Al deze problemen zijn oplosbaar als gemeenten bereid zijn te investeren in een langlopende professionele aanpak. We hebben bij zonne-energie en wind op zee gezien wat er mogelijk is als we kiezen voor een structurele aanpak. Dan gaat het na een paar jaar echt lopen. Dat kan ook bij isolatiemaatregelen. Vanuit HIER opgewekt zien we kansen voor de rol die lokale energie initiatieven hierin kunnen spelen, juist omdat vertrouwen voor bewoners zo belangrijk is.”

Rapport
Download het rapport ‘Naar een effectieve lokale energiebesparingsaanpak’.

Foto: Dakisolatie kost voor een gemiddelde eengezinswoning (76 m2 schuin dak) circa 5.200 euro. Een doe-het-zelver betaalt 1.100 euro aan materialen (foto MilieuCentraal).

Redactie Ensoc, 13-mrt-18

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.