Woningcorporatie worstelt met van gas af

04-12-2017     |     Branchenieuws     |     402 keer bekeken
06_NOM_Groningen_RogierBos-1

Nederlandse gebouwen en woningen moeten van het gas af. Bij sommige partijen ontbreekt daarvoor nog de ambitie, waaronder woningcorporaties. Bewoners kunnen corporaties echter onder druk zetten, meldt voorzitter Leen van Dijke van Stroomversnelling in Ensoc Magazine.

Nieuwbouwwoningen aardgasvrij opleveren en afgeschreven gasleidingen zoveel mogelijk vervangen door duurzame warmte-alternatieven. Gemeenten zoals Utrecht dragen hiermee bij aan de plannen om in 2050 geen aardgas meer in de gebouwde omgeving te gebruiken. Deze omschakeling is geen eenvoudige klus. Van de 7,6 miljoen Nederlandse woningen zijn zo’n 2,4 miljoen in bezit van woningcorporaties. En die corporaties anticiperen nog te vaak niet robuust genoeg op ‘de toekomst die onvermijdelijk komt’, zegt Leen van Dijke, voorzitter van de Stroomversnelling.

Tweet over NOM
Ensoc Magazine interviewde Van Dijke naar aanleiding van een tweet over zijn ervaringen met Nul Op de Meter (NOM) bij woningcorporaties. Van Dijke twitterde onlangs over een woningcorporatie die doorgaat met gasaansluitingen in nieuwbouwwoningen zolang de gemeente dit niet tegenhoudt. “Welke woningcorporatie dat was, vertel ik niet. Wel kan ik zeggen dat ik kleine corporaties ken die anticiperen op de toekomst en grote corporaties die traditioneel en afwachtend zijn. Het heeft dus niet te maken met grootte. Het is geen uniek geval, ik maak dit vaker mee.”

Leen van Dijke
Leen van Dijke: ‘Bewoners kunnen woningcorporaties bewegen tot Nul op de Meter-renovaties’

Gebrek aan ambitie
Volgens Van Dijke is het merendeel van de nieuw te bouwen woningen nog op een gasaansluiting gebaseerd. Dat is volgens de voorzitter van Stroomversnelling deels verklaarbaar, omdat projectontwikkelaars en corporaties niet altijd bestaande plannen nog kunnen aanpassen. Maar dat is niet het enige, zegt Van Dijke. Hij ziet ook een ‘gebrek aan ambitie’. “Zolang het corporaties lukt met wat ze nu nog kunnen, ontwijken ze stappen die we moeten zetten naar iets wat ze misschien nog niet beheersen en wat extra investeringen en een heuse leercurve kan kosten. Partijen kunnen vooralsnog wegkomen met beslissingen waar de samenleving van morgen niet op zit te wachten.”

All-electric hoogbouw
Van Dijke ziet ook corporaties die wel degelijk de ambitie hebben om de energietransitie te maken, maar bijvoorbeeld in hoogbouw met all-electric geen handelingsperspectief hebben omdat de techniek dit vooralsnog niet mogelijk maakt. “Ook kan duurzame warmte in deze gevallen niet omdat het niet past in de huidige regelgeving. Er wordt aan gewerkt om die regelgeving bij de tijd te brengen. Dat neemt niet weg dat we ook wel gebrek aan ambitie tegenkomen, soms zelfs een zekere luiheid om in nieuwbouwwoningen gasloze technieken toe te passen die al royaal voorhanden zijn.”

Druk van bewoners
Van Dijke is geen voorstander van verplichtingen, omdat dit handhaving vraagt. “Dat gaat niet werken,” zegt Van Dijke. Hij ziet meer in het adequaat informeren van bewoners, zodat bewoners hun corporaties kunnen aanspreken op hun energieprestaties. “Stel dat het gemeentebestuur helder maakt dat een bepaalde wijk op een genoemd tijdstip van het gas af gaat. Dan willen bewoners dat hun woningen naar Nul op de Meter gaan. Een label B-renovatie is dan niet meer de oplossing. Bewoners kunnen in de richting van hun corporaties laten weten dat ze liever meteen van het gas af gaan dan nog opgezadeld te worden met een tussenstap. Daarmee kunnen ze druk uitoefenen op corporatiebestuurders om NOM te leveren en direct gasloos te gaan verwarmen.”

Interview
Lees het volledige interview met Leen van Dijke. Meer lezen over ‘van gas los’? Neem dan een gratis proefabonnement op Ensoc Magazine. Het nummer dat 5 december verschijnt heeft ‘van gas los’ als thema.

Foto: Nul-op-de-meter portiekflat aan de Voermanstraat in Groningen (foto Rogier Bos / Energiesprong)

Redactie Ensoc, 4-dec-17

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.