Waterstofcentrale opstapje naar 'superbatterij'

07-07-2017     |     Branchenieuws     |     114 keer bekeken
595f5dc84cd77-1

De waterstofcentrale waar Nuon, Gasunie en het Noorse oliestaatsbedrijf een Groningse gascentrale voor gaan omvormen, moet de weg vrij maken voor grootschalige opslag van duurzame energie met ammoniak.

CO2-vrije elektriciteitsopwekking is wat de drie energiebedrijven in een samenwerkingsproject beogen. Daartoe gaan Nuon, Gasunie en Statoil allereerst één van de drie turbines in de Magnum-gascentrale in de Eemshaven overzetten op waterstof. Vanaf 2023 moet deze unit op waterstof draaien, getransporteerd en waar nodig opgeslagen door Gasunie. De gastransporteur zegt in de media de mogelijkheden voor waterstoftransport en –opslag te onderzoeken. Gasunie maakte eerder bekend geld te steken in de opwekking van waterstof met een power-to-gasinstallatie, eveneens in Groningen.

Waterstof uit aardgas
Statoil gaat in de waterstof voorzien door Noors aardgas om te zetten in waterstof en CO2, waarbij de CO2 opgeslagen wordt in Noorwegen voor de Noorse kust. Nuon ontfermt zich over het daadwerkelijke gebruik van waterstof in de Magnum-gascentrale. Door in een van de drie turbines waterstof te verbranden zou 1,3 miljoen ton CO2 per jaar te besparen zijn, meldt Nuon in een persbericht. De potentiële CO2-reductie die te halen is door over te stappen op waterstof in de Magnum-centrale is volgens de energieleverancier 4 miljoen ton CO2 per jaar.

Duurzame ammoniak
Als de turbine van de Groningse gascentrale eenmaal op waterstof draait, willen Nuon, Gasunie en Statoil waterstof gaan maken met ‘duurzaam geproduceerde’ ammoniak. Nuon licht toe dat het gaat om ammoniak die geproduceerd wordt met wind- en zonnestroom, bijvoorbeeld op piekmomenten met veel zon of wind. Met die energie kan water gesplitst worden in waterstof en zuurstof. De zuurstof wordt vervolgens omgezet in ammoniak, omdat waterstof veel moeilijker op grote schaal op te slaan is, zegt Alexander van Ofwegen, directeur productie bij Nuon tegen de Volkskrant.

Superbatterij
Uit die ammoniak kan later weer waterstof gehaald worden, waarmee de Magnum-centrale een ‘superbatterij’ wordt volgens Nuon. Wel is die superbatterij nog toekomstmuziek: “op dit moment is het produceren van ammoniak of waterstof uit duurzame elektriciteit nog duur en zijn overschotten van groene elektriciteit in Nederland nog niet aan de orde. Daarom is tot die tijd de inzet van CO2-neutrale waterstof uit aardgas een goede optie. Met de kennis en ervaring die met dit project worden opgedaan, kunnen ook andere gascentrales in de toekomst worden omgebouwd”, stelt de energieleverancier.

Van kolen naar houtsnippers
De Magnum-centrale is niet de enige Groningse locatie die onder de loep genomen wordt. Het Duitse energiebedrijf RWE zegt twee Nederlands kolencentrales, waarvan één in de Eemshaven, om te willen bouwen tot biomassacentrales, schrijft het Financieele Dagblad. Door houtsnippers uit Canada, Amerika, Portugal en Scandinavië te gaan stoken, kan RWE tot 80 procent CO2-uitstoot bespaard worden volgens het energieconcern. De centrale in de Eemshaven zal in 2019 15 procent biomassa bijstoken om dit percentage vervolgens op te schroeven tot 100 procent.

Lees de toelichting van Alexander van Ofwegen in de Volkskrant en de biomassaplannen van RWE in het Financieele Dagblad.

Redactie Ensoc, 7-jul-17

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.