VvE’s laten subsidie energiebesparing lopen

18-09-2017     |     Branchenieuws     |     377 keer bekeken
Isolatie_Loft-Insulation-Install-02_bron=jamesbuildingsupplies.com-1

Terwijl huiseigenaren teveel subsidies aanvragen om energie te besparen, blijft het geld voor VvE’s liggen. Het is vaak te moeilijk om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, stelt een belangenorganisatie.

Recente cijfers van RVO laten het verschil tussen huiseigenaren en VvE’s duidelijk zien. Op 12 september is 49,52 miljoen euro aangevraagd van de beschikbare 44,28 miljoen euro aan subsidiebudget. Reeds 41,96 miljoen euro is verstrekt. Voor VvE’s blijft er echter iets meer dan 5 miljoen van de beschikbare 8 miljoen euro liggen. Uit de twee potjes (6 miljoen euro voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen en 2 miljoen voor Meerjarenonderhoudsplanning (MJOP), energieadvies en procesbegeleiding) is 2,91 miljoen euro aangevraagd, waarvan het overgrote deel voor de uitvoering van isolatie, dubbel glas en andere maatregelen. Inmiddels is 851.085 euro verstrekt.

Snel aanvraag indienen
Willen VvE’s nog gebruik maken van de subsidieregeling, dan moeten ze voor december 2018 aanvragen indienen, benadrukt belangenorganisatie VvE Belang tegenover Trouw. Een woordvoerder van RVO, die de Subsidie energiebesparing eigen huis beheert, wijst er ook op dat VvE’s in actie moeten komen. Er lopen nog enkele aanvragen bij RVO, maar er is geen sprake van een stormloop. De wettelijke termijn om een besluit te nemen over een ingediende aanvraag is 13 weken, meldt RVO. Trouw schrijft dat Nederland 125.000 VvE’s telt en 1,2 miljoen appartementseigenaren.

Subsidies bijgesteld
Een aangevraagde subsidie betekent voor VvE’s of woningeigenaren geen kosteloze energiebesparing: de regeling dekt 20 procent van de kosten. Dat is onlangs nog eens herbevestigd, toen RVO aangaf dat subsidiebedragen op sommige maatregelen hoger uitvielen dan 20 procent van de investeringen. De tarieven voor onder andere gevel- en dakisolatie zijn daarom naar beneden bijgesteld.

Besparing niet spannend
VvE Belang denkt echter niet dat de kosten de belangrijkste reden zijn dat VvE’s de miljoenen aan subsidies laten liggen. Woordvoerder Raymond Keulen legt tegen Trouw uit dat een VvE alleen subsidie krijgt als er een aanvraag wordt gedaan voor meerdere energiebesparende maatregelen tegelijk. Dat betekent dat appartementeigenaren met elkaar moeten afspreken hoe, waar en wanneer ze die maatregelen willen nemen. Geen makkelijke klus, vertelt Keulen, en ook niet iets dat prioriteit krijgt: energiebesparing is voor bewoners geen spannend thema.

Vaker samenkomen
Een gebrek aan interesse is ook wat adviesbureau Atrivé vorig jaar vaststelde onder verduurzamende VvE’s. Ambitie is er wel, maar om vervolgens de besparingsplannen door te zetten mist daadkracht, bleek uit onderzoek. Bewoners komen te weinig samen om te vergaderen, draagvlak ontbreekt en de ervaringen met VvE-beheerders uit het verleden zijn slecht. Ook blijkt het een uitdaging om, zodra het kostenplaatje in zicht komt, duidelijk te maken dat de maatregelen op termijn een lagere energierekening opleveren en meer wooncomfort. VvE’s die het toch lukt, danken dit aan constante updates aan VvE-leden, extra bijeenkomsten (zoals borrels) en vooronderzoeken, stelde Atrivé vast.

Lees hier het artikel van Trouw over VvE’s die subsidie laten liggen en hier meer over het onderzoek van Atrivé naar succesvol verduurzamende VvE’s.

Foto: Dak- en gevelisolatie zijn voor 20 procent te financieren met de subsidie, maar VvE’s laten de miljoenen grotendeels liggen (foto: Jamesbuildingsupplies.com)

Redactie Ensoc 18-sep-17

 

 

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.