Utrecht wint Stookjerijk-Trofee

06-12-2017     |     Branchenieuws     |     136 keer bekeken
Energiebesparing-Winnaars-StookjeRijkTrofee2017_bron=natuurenmilieufederaties.nl-1

Gemeente Utrecht heeft de ‘Stookjerijk-Trofee 2017’ gewonnen, een jaarlijkse stimuleringsprijs voor gemeenten die goed bezig zijn met energiebesparing in huurwoningen.

Utrecht won de prijs vanwege de ‘prestatieafspraken’ die deze gemeente gemaakt heeft. Die zijn volgens de jury groener dan in andere gemeenten en daarmee een inspirerend voorbeeld voor anderen. In prestatieafspraken leggen gemeenten, woningcorporatie(s) en huurdersorganisatie(s) samen vast wat er, in een afgesproken periode, wordt gedaan om lokale volkshuisvestelijke doelen te bereiken. Daar horen ook doelen bij om woningen energiezuiniger te maken.

Grote gemeenten vergeleken
De jury van de Stookjerijk-Trofee heeft prestatieafspraken die in 36 grote gemeenten gemaakt zijn met elkaar vergeleken. Daarbij werd gekeken naar de volgende punten:
• Wat doet de gemeente nu en in de toekomst om energie te besparen?
• Hoe worden huurders betrokken bij de plannen voor energiebesparing?
• Hoe wordt de voortgang en de resultaten gevolgd?

Energieconsulent Jaap van Leeuwen van de Woonbond en Maarten Visschers van de Gelderse Natuur en Milieufederatie lichtten het oordeel van de jury toe.

Klimaatneutraal wonen
De gemeente Utrecht scoorde hoog omdat zij woningcorporaties goed uitdagen om te investeren in ‘klimaatneutraal’ wonen. Klimaatneutraal wil zeggen dat voor het wonen in een huis niet meer energie nodig is dan het huis zelf opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. De gemeente vroeg corporaties bijvoorbeeld om door te rekenen wat er financieel en uitvoeringstechnisch nodig is om alle huurwoningen al in 2030 klimaatneutraal te hebben.

Norm voor zonnedaken
In Utrecht is ook een norm vastgesteld voor het aantal zonnedaken in de hele stad. In 2020 moet 10% van de daken, óók  die van huurwoningen, voorzien zijn van zonnepanelen.  Dat percentage ligt nu nog landelijk gezien op 2% van de huurwoningen. Tot slot heeft  gemeente goede afspraken gemaakt over monitoring van de voortgang. Daarover wordt regelmatig gerapporteerd aan de gemeenteraad.

Stookjerijk
De Stookjerijk-Trofee is onderdeel van het project Stookjerijk, een initiatief van de Natuur en Milieufederaties. De gemeente Utrecht ontving de prijs uit handen van Sabine Galjé van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De tweede prijs van de Stookjerijk-Trofee 2017 ging naar Arnhem, de derde prijs naar Lelystad. Eerder wonnen Nijmegen (2016) en Zwolle (2015) de Trofee.

Stookjerijk Magazine
Het Stookjerijk Magazine bevat interessante verhalen over energiebesparing bij huurwoningen.

Foto: Winnaars van de Stookjerijk-Trofee 2017 op 28 november in Utrecht (foto Natuur en Milieufederaties)

Redactie Ensoc, 6-dec-17

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.