Platform voor groene stroom tegen scherpe prijs

09-11-2017     |     Branchenieuws     |     316 keer bekeken
Industrie_havenbedrijf-Amsterdam-windenergie_foto_Max_dijsterhuis_1_bron=portofamsterdam-1

Het Amsterdamse Havenbedrijf koopt groene stroom in bij afvalverwerker AEB. Dat gebeurt via een nieuw transactieplatform waarop zakelijke gebruikers hun elektriciteit kunnen uitwisselen.

Energy eXchange Enablers (EXE), een dochter van Alliander, heeft vandaag het eerste onafhankelijke transactieplatform gelanceerd waarmee bedrijven hun elektriciteit rechtstreeks met elkaar kunnen uitwisselen. Het platform luistert naar de naam ENTRNCE. Hiermee kan een bedrijf, dat stroom opwekt of stroom over heeft, de overtollige elektriciteit direct verkopen aan een ander bedrijf, zonder het eerst op te slaan of terug te leveren aan het net. Voordeel hiervan is dat er geen (groene) stroom verloren gaat en dat het kan worden ingekocht tegen een voordelige prijs.

Decentrale energiemarkt
Het platform ENTRNCE  brengt de toekomstige, decentrale energiemarkt een stap dichterbij, meldt Alliander. In een energievoorziening waarbij steeds meer duurzame energie wordt opgewekt ontstaat zowel bij particulieren als bij zakelijke gebruikers de behoefte om elektriciteit uit te wisselen. ‘Dit vraagt om een platform dat decentrale transacties kan verwerken. Met het platform ENTRNCE hebben we een laagdrempelig, volledig geautomatiseerd peer-2-peer platform ontwikkeld, waarmee zakelijke opwekkers en verbruikers, dienstverleners én energieleveranciers toegang krijgen tot de markt’, aldus Erica Blom, general manager bij EXE.

Onafhankelijk administrateur
In  het nieuwe duurzame energiesysteem willen steeds meer bedrijven en consumenten niet alleen stroom gebruiken, maar ook zelf opgewekte energie verkopen aan derden. Net zoals zij nu al kunnen kiezen van wie zij hun stroom afnemen, willen zij natuurlijk ook zelf kunnen bepalen aan wie ze hun energie verkopen en tegen welke prijs. Om dit mogelijk te maken is er een onafhankelijke administrateur nodig die zelf niet in energie handelt. In het huidige energiesysteem heeft de netbeheerder deze rol. Alliander-dochter EXE biedt daarom vanaf nu dit neutrale platform ook voor het nieuwe duurzame energiesysteem.

Havenbedrijf Amsterdam
De officiële lancering van ENTRNCE vond vandaag plaats bij het Havenbedrijf Amsterdam, één van de launching partners. Ook energiedienstverleners Senfal en Outsmart presenteerden hun visie op de toegevoegde waarde van het platform. Robin Schipper, programmamanager duurzame energie van het Havenbedrijf: ‘Via ENTRNCE nemen we een deel van onze elektriciteit af bij afvalverwerker AEB. Zo combineren we duurzaamheid met bedrijfseconomische efficiëntie binnen het havengebied en krijgen we groene stroom tegen een scherpe prijs”.

Innovatieve stroomcontracten
Dennis Schiricke, directeur van OutSmart: “Door de samenwerking met ENTRNCE zijn wij in staat om eigenaren van duurzame opwekeenheden te ontzorgen en innovatieve stroomcontracten direct met afnemers af te laten sluiten”.

Bekijk de website van EXE: https://exe.energy/nl/

Foto: Havenbedrijf Amsterdam

Redactie Ensoc, 9-nov-17

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.