Parade in Amsterdam volledig op groene stroom

09-08-2017     |     Branchenieuws     |     456 keer bekeken
Verlichting-de-Parade-Utrecht_foto-Joep-van-Aert-1_bron=deparade.nl-1

Het theaterfestival de Parade draait vanaf dit jaar in Amsterdam volledig op groene stroom. Het festival neemt afscheid van de vervuilende dieselaggregaten dankzij een vaste stroomaansluiting.

Het theaterfestival De Parade strijkt van 11 t/m 27 augustus neer in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. De dieselaggregaten zijn dan vaarwelgezegd en in samenwerking met Liander is een vaste stroomaansluiting gerealiseerd. Hiermee wordt ruim 100 ton CO2 voorkomen. Dat is vergelijkbaar met het jaarverbruik van 30 huishoudens. Hiermee is de Parade het eerste grote festival in Amsterdam zonder aggregaten. Tevens is het een voorbeeld dat laat zien dat duurzaam ook financieel aantrekkelijk kan zijn, zo meldt Alliander in een persbericht.

Zo duurzaam mogelijk
Een zo duurzaam mogelijke Parade is al jaren een ambitie van de organisatie. Daarom is gezocht naar een duurzaam alternatief voor het gebruik van aggregaten. Hierbij kreeg de organisatie de hulp van Locol, een initiatief van Alliander om de toepassing van lokale duurzame energie te versnellen. Hierdoor draait het festival vanaf dit jaar in Amsterdam volledig op groene stroom. Vorig jaar is de Parade in Utrecht, met hulp van de gemeente Utrecht,  voor het eerst overgestapt op vaste stroom. Amsterdam is nu gevolgd.

Stroperig en complex
Nils Mevius van theaterfestival de Parade: “Ik had verwacht in vijf jaar meer resultaat te hebben geboekt bij het organiseren van groene stroom voor de Parade. Maar het aantal stakeholders bleek veel groter dan verwacht, de besluitvorming stroperiger dan gevreesd en de achterliggende techniek complexer dan gedacht.” Locol kreeg het in zeven maanden wel voor elkaar, inclusief hulp met het rondkrijgen van de lening bij het Duurzaamheidsfonds Amsterdam voor de financiering.

Begeleiding door Locol
Voor de Parade heeft Locol heeft het traject naar 100% groene stroom begeleid vanaf de eerste technische scan tot aan het organiseren van de benodigde samenwerkingen. Door de voortvarendheid van de Parade gecombineerd met Locol’s kennis van techniek en sociale dynamiek, is dit verduurzaamde festival vanaf deze zomer in Amsterdam te bezoeken. Mevius: “Ik heb zelden zo’n prettige samenwerking met een externe partij gehad en zelden zo’n hoog rendement, zowel in milieuwinst als in lagere kosten.”

Opening door Maurits Groen
De organisatie van de Parade is in gesprek met gemeente Rotterdam en Den Haag over de verduurzaming van het festival. De Parade is een rondreizend theaterfestival dat iedere zomer van Rotterdam naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam reist. De meeste voorstellingen die op het festival te zien zijn, zijn speciaal voor de Parade gemaakt. Aanstaande vrijdagavond zal de Parade in Amsterdam om 18.30 worden geopend door Maurits Groen. Hij is pleitbezorger voor duurzaamheid, activist en tevens ondernemer die zich bezighoudt met milieu- en ontwikkelingsvraagstukken.

Foto: Theatherfestival de Parade in Utrecht (foto Joep van Aert).

Bron: Alliander, 9-aug-17

Redactie Ensoc, 9-aug-17

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.