Novatec bespaart fors op energie

10-08-2017     |     Branchenieuws     |     264 keer bekeken
Lopendebandwerk_bron=Novatec-1

Het Groningse sociale werkbedrijf Novatec is erin geslaagd om de energiekosten flink terug te dringen. Hiervoor riep het bedrijf de hulp van een energieadviesbureau in.

Novatec is een sociaal werkbedrijf voor de gemeenten Grootegast, Marum, Leek, Noordenveld en Zuidhorn. Het bedrijf biedt rechtstreeks of via bedrijven en overheid werkgelegenheid aan 520 medewerkers met een indicatie volgens de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Bij Novatec kunnen mensen in een aangepaste omgeving werken (Beschut Werkbedrijf) of ze kunnen via het re-integratie- en detacheringsbedrijf (NovaWork) aan de slag in het reguliere bedrijfsleven.

Energiek Toezicht
Novatec doet mee aan het project Energiek Toezicht, waarvoor gemeente Leek samen met de Omgevingsdienst Groningen medio 2016 de aftrap gaf. Doel van dit project is om grootverbruikers van energie (bedrijven die meer dan 25.000 m3 gas en/of 50.000 kWh elektriciteit per jaar gebruiken) te helpen om dit energieverbruik te verminderen, zodat ze kunnen voldoen aan de wettelijke verplichting om alle mogelijke energiebesparende maatregelen te treffen die een terugverdientijd hebben van minder dan vijf jaar.

Factuurscan
Novatec ging in zee met energieadviesbureau ‘Het Snoer Om’ uit Nietap. Eigenaar Erik Spriensma heeft na een ‘factuurscan’ de eerste besparing opgespoord: Novatec kon het gecontracteerde vermogen flink naar beneden bijstellen. Achteraf logisch, want Novatec heeft de afgelopen jaren de omvang van de infrastructuur fors teruggebracht. Dit kon door het onderbrengen van bedrijfsactiviteiten in de markt en het uitplaatsen van medewerkers bij bedrijven en overheid. Tweederde deel van de 520 medewerkers werkt ‘buiten de deur’.

Verbruik in kaart
Ook bracht het energieadviesbureau het energieverbruik minutieus in kaart, waarna Novatec advies kreeg over waar besparingen te realiseren zijn. Tot slot -en dat was een verassing- legde Spriensma bloot dat Novatec buiten bedrijfstijden toch nog fors elektriciteit gebruikt. Voor een deel is dat te verklaren (servers, opladers enz.), maar voor een deel ook niet. Deze vraag is voorgelegd aan installatiebedrijf Winter uit Leek. In de rapportage die dit bedrijf vervolgens heeft opgeleverd is het sluipverbruik geanalyseerd en vertaald in concrete besparingsmaatregelen.

Bewustwording
Maar er kan nog meer op gebied van energiebesparing, meldt Novatec. “Belangrijk is de bewustwording op de werkvloer. Het moet vanzelfsprekend worden dat de verlichting in de pauzes uit wordt geschakeld, de verwarming een graadje lager wordt gezet en dat de opladers uit het stopcontact worden getrokken als zij niet worden gebruikt, om maar enkele voorbeelden te noemen. Dank zij dit soort eenvoudige maatregelen kunnen we onze bedrijfskosten verder omlaag brengen,” aldus Henk Hofman, directeur van Novatec.

Foto: Medewerker van Novatec aan de lopende band (foto Novatec).

Redactie Ensoc, 10-aug-17

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.