Industrie laat op gang met CO2-reductie

10-10-2017     |     Branchenieuws     |     237 keer bekeken
Teun-Bokhoven_bron=installatie.nl-1

Het nieuwe kabinet wil tegemoet komen aan het klimaatakkoord van Parijs, maar de snelheid waarmee dit gebeurt verschilt per sector. Vooral de zware industrie komt laat op gang met het fors verminderen van de CO2-uitstoot.

Dat meldt Teun Bokhoven, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie. Bokhoven deed zijn uitspraak vorige week tijdens een presentatie op de European Utility Week in de Amsterdamse RAI, waarbij hij sprak over de Nederlandse aanpak voor de energietransitie. Bokhoven is tevens voorzitter van de TKI Urban Energy, een consortium binnen de Topsector Energie dat energie-innovaties ontwikkelt voor de gebouwde omgeving.

Innovatie is middel
‘Innovatie is geen doel, maar een middel’, zegt Bokhoven. Volgens hem moeten innovaties helpen bij de energietransitie, maar er bestaan verschillende verwachtingen over hoe dit in de praktijk moet gebeuren. Bokhoven verwijst naar de uitfasering van het aardgas, dat samenhangt met elektrificatie en de ontwikkeling van technologieën voor energieopslag. Hoe sneller Nederland deze  technologische uitdagingen kan oplossen, des te sneller ook de energietransitie kan verlopen.

Kabinet serieus
Het nieuwe kabinet maakt serieus werk van het klimaatakkoord van Parijs, meldt Trouw op basis van anonieme bronnen rond de formatie. Volgens de krant komt er een klimaatwet met juridisch afrekenbare doelen, zoals het verminderen van de CO2-uitstoot. Klimaat en energie is meer dan ooit een belangrijk onderdeel in het regeerakkoord, zo meldt een ingewijde tegenover Ensoc. Dit bevestigt het beeld dat het nieuwe kabinet serieus aan de slag wil met de energietransitie.

Zware industrie
Een nagenoeg totale CO2-reductie is nodig om te voldoen aan de afspraken uit het klimaatakkoord, zegt Bokhoven. Toch zal de CO2-uitstoot niet bij alle sectoren in een rechte lijn verminderen, zo blijkt uit een grafiek die Bokhoven toont. De zware industrie, die vooral hoge temperatuurverwarming toepast, zal haar CO2-uitstoot pas in een later stadium fors reduceren, ergens tussen 2040 en 2050. Dat komt volgens Bokhoven vooral omdat de industrie moet concurreren met het buitenland.

‘Geen ontmanteling van industrie’
Hoewel 2040 nog ver weg ligt, begint de tijd te dringen. Heeft de zware industrie al plannen om haar CO2-uitstoot te verminderen? Bokhoven: ‘De industrie heeft hiervoor vele opties, maar omdat de sector concurreert met het buitenland moet dit wel in balans zijn met de investeringen die samenhangen met de economische slagkracht. Het verminderen van de CO2-uitstoot kan snel gaan, maar mag niet leiden tot complete ontmanteling van de Nederlandse industrie.’

Goed voorbeeld
Volgens Bokhoven geeft de Nederlandse industrie het goede voorbeeld. Zo beschikt staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden over een programma om haar energie-efficiency te verbeteren. Dat het staalbedrijf een R&D-centrum heeft gevestigd in Nederland, en niet in Duitsland, is volgens Bokhoven een teken dat ons land ‘top’ is op gebied van innovaties. Als de industrie erin slaagt om dankzij deze innovaties haar CO2-uitstoot te verminderen is dit een effectieve maatregelen om de doelen uit het klimaatakkoord te halen en tegelijkertijd een sterke concurrentiepositie te behouden, aldus Bokhoven.

Foto: Teun Bokhoven, voorzitter van NVDE en TKI Urban Energy. Bokhoven is een van de sprekers in het openingsdebat van de vakbeurs Energie 2017. Bekijk het programma. Wilt u de vakbeurs Energie bezoeken? Meld u zich dan hier aan.

Tekst: Norbert Cuiper

Redactie Ensoc, 9-okt-17

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.