Help! Het gas verdwijnt

07-12-2017     |     Branchenieuws     |     542 keer bekeken
Gas_kokenopaardgas_bron=staandaard.be-1

Nederland is verslaafd aan aardgas, maar we moeten afkicken om in 2050 gasloos te zijn. Overheden gaan burgers en bedrijven hiervoor de juiste kant opsturen, of ze willen of niet.

Tekst: Joost Rienks

Afkicken klinkt dramatisch en dat is het ook. Sinds begin jaren zestig is in Nederland een fijnmazig aardgasnet aangelegd. Op die manier verwarmen wij onze huizen, scholen en kantoren, kunnen we  in een warm bad en maken we erwtensoep en stamppot. In de industrie en glastuinbouw wordt aardgas ingezet als brandstof en grondstof. Op termijn moeten we af van aardgas, want het draagt bij aan klimaatverandering en huisdealer NAM heeft zich in wingebied Groningen onmogelijk gemaakt. Poetin wil de handel graag overnemen, maar we willen ons vooral niet afhankelijk maken van Rusland.

Enorme opgave
De opgave is gigantisch. We moeten anders gaan verwarmen, via stadsverwarming, warmtepompen of op biogas. Stadsverwarming is nu vooral een restproduct van elektriciteitscentrales. Dan is het niet handig als kolencentrales op de nominatie staan om gesloten te worden. Warmtepompen worden elektrisch aangedreven. Een grootschalige overgang naar verwarmen met warmtepompen gecombineerd met de transitie naar elektrisch rijden stuwt de vraag naar elektriciteit sterk op, terwijl sluiting van kolencentrales het aanbod verlaagt. Heel Nederland van voor tot achter vol zetten met windmolens en zonnepanelen is ook geen optie. Het aanbod van biogas is vooralsnog beperkt.

Warmteplannen
Inmiddels zijn gemeentes, woningbouwcorporaties, netbeheerders en energieleveranciers begonnen met inventariseren. Zo onderzoekt Breda per wijk hoe deze verwarmd kunnen worden. Uitbreiding van het stadswarmtenet naar de historische binnenstad lijkt een brug te ver. Alternatieven zijn biogas en warmtepompen. Daarnaast moet de vraag naar warmte sterk worden verlaagd. Het mantra wordt daarom isoleren, isoleren, isoleren! De grootste pijn zit hem in de gebouwen van voor 1965, waar isoleren ingrijpend en kostbaar is. Verder is het een gigantische uitdaging om tienduizenden woningbezitters zover te krijgen dat zij kun woning beter isoleren. En toch zal dat moeten gebeuren en gaan gebeuren, linksom of rechtsom.

Stroop en azijn
Overheden gaan burgers en bedrijven de juiste kant op sturen. De ene keer met stroop en de andere keer met azijn. Dat is al een tijd gaande, en kabinet Rutte III voert het tempo op met verhoging van energiebelasting op aardgas, een verlaging van die op elektriciteit en het besluit dat nieuwbouwwoningen geen gasaansluitingen meer krijgen. De trukendoos zal de komende jaren nog verder opengaan. Ik heb daarvoor nog wel ideeën, zoals een verbod op gaskooktoestellen, een verplicht energielabel C voor winkels, scholen en horeca, verplichte zonnepanelen en zonneboilers op nieuwbouwhuizen, strengere handhaving van de wet Milieubeheer door omgevingsdiensten, draagkrachtige daken voor nieuwe bedrijfspanden, etcetera.

Ondertussen kunt u zich al mentaal voorbereiden op de nieuwe televisieprogramma’s van 2025: Heel Holland Isoleert, Energielabeltje op zijn kant, Eigen Huis & Isolatie, Omgevingsdienst op je hielen, Van der Vorst ziet Zon, en Masterchef Inductie.

En voor nu: Fijne feestdagen en een warm en comfortabel 2050 gewenst.

Over de auteur: Joost Rienks is onafhankelijk adviseur op het gebied van verlichting en energie. Hij is aangesloten bij de Federatie van Energie Consultants (FedEC) en de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV). Tevens is hij docent voor de FedEC-opleiding Energiecoördinator.

Dit artikel staat ook in Ensoc Magazine, dat is verschenen op 5 december 2017. Meer lezen? Neem dan een gratis proefabonnement. U ontvangt dan de eerste twee nummers gratis.

Foto: Koken op aardgas behoort over enkele decennia tot het verleden (foto De Standaard)

Redactie Ensoc, 7-dec-17

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.