Gemeente Den Haag wil over op eigen groene stroom

12-01-2018     |     Branchenieuws     |     147 keer bekeken
Den Haag OM Eneco startsein duurzame opwek energie binnen gemeente-1

De gemeente Den Haag moet in 2023 haar stroomvraag volledig kunnen invullen met duurzame elektriciteit van eigen bodem. Eneco en OM tekenen elektriciteitscontracten om in de behoefte van 57 gigawattuur te voldoen.

De Haagse Kracht noemen OM, Eneco en de gemeente het. In dit geval de kracht van hernieuwbare elektriciteit, waarmee Den Haag haar kantoren, openbare verlichting, verkeersregelinstallaties, gemalen, sporthallen en zwembaden op laat draaien. Dat betekent dat 57 gigawattuur (GWh) uit hernieuwbare bronnen moet komen met nog niet bestaande productiefaciliteiten, licht adviseur energiemanagement en installatietechniek bij de gemeente Patrick Hoeve op Linkedin toe. Binnen de gemeentegrenzen gaat 10 procent opgewekt worden voor de stadsdeelkantoren, de overige 90 procent zal uit de regio Den Haag komen.

Collectieve zonnedaken
De ongeveer 10 en 90 procent van de totale 57 GWh komen van respectievelijk het energiecollectief OM en Eneco. OM brengt Haagse bewonersinitiatieven bij elkaar om collectieve zonnedaken en andere duurzame energieprojecten te realiseren, meldt Eneco. “Op die manier gaat OM de Haagse Kracht gebruiken en door bewoners geproduceerde stroom aan de stadsdeelkantoren leveren”, zegt André Dippell, directeur van OM. “Dat is ongeveer 10% van het elektriciteitsverbruik van de gemeentelijke organisatie.”

Alle stroom uit gemeente in 2023
Om de overige 90 procent in te vullen, gaat Eneco elektriciteit uit zonne- en windenergie leveren. De windparken en zonneweides die hiervoor nodig zijn, moeten nog ontwikkeld worden. De stadsdeelkantoren dienen op 1 januari 2019 volledig over te gaan op Haagse stroom’ van OM, de andere gemeentelijke onderdelen moeten in 2023 hun hernieuwbare elektriciteit van Eneco exclusief uit de regio Den Haag krijgen. Het collectief en de energieleverancier zetten de samenwerking kracht bij door met de gemeente elektriciteitscontracten vast te leggen.

Unieke contracten
De getekende contracten zijn uniek, schrijft energieadviseur Hoeve op Linkedin. Uniek omdat alle stroom die de gemeente Den Haag met de contracten gaat inkopen ‘vorm geeft aan de energietransitie’. “Uniek ook omdat 10% van het volume, bestemd voor de stadsdeelkantoren, opgewekt gaat worden binnen de eigen gemeentegrenzen, invulling gevend aan de Haagse Kracht.” De adviseur energiemanagement en installatietechniek was onderdeel van het projectteam dat de aanbesteding regelde, beoordeelde de duurzame aspecten van het initiatief en werkt nu aan de implementatie van de contracten bij beide partijen.

Gemeentelijke groene plannen
Den Haag zegt de eerste grote gemeente te zijn in Nederland die duurzaam opgewekte stroom gaat gebruiken voor haar gebouwen en inrichtingen. Organisatiebureau Berenschot stelde vorig jaar in een onderzoek nog vast dat weinig Nederlandse gemeenten en provincies met dergelijke regionale maatregelen van de grond komen. Ambitie ontbreekt niet, maar kennis en capaciteit wel, mede doordat regionale overheden wel de regie maar geen wettelijke taken in energieplannen hebben. Het Rijk kan volgens Berenschot deze drempels wegnemen door te zorgen voor goede randvoorwaarden met beschikbare financiering, wet- en regelgeving en kennisontwikkeling bij lokale overheden.

 Lees meer over de Haagse Kracht op de sites van Eneco en OM, over het onderzoek naar regionale energieplannen op Ensoc.nl

Foto: De ondertekenaars van de elektriciteitscontracten geven het startsein om de gemeente Den Haag te voorzien van lokaal opgewekte hernieuwbare energie (foto OM).

Redactie Ensoc, 12-jan-2018

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.