‘WKO kantoor kan meer besparen, maar kennis ontbreekt’

29-08-2017     |     Branchenieuws     |     332 keer bekeken
Warmte_WKO_bron=Ensoc_20160216-1

Tuinbouwers weten meer energie te besparen met warmte- en koudeopslag (WKO) dan kantoorbeheerders. Omgevingsdienst Haaglanden ziet dat in kantoren de kennis vaak ontbreekt om te zien of installaties optimaal functioneren.

Klimaatcomfort en het voorkomen van storingen zijn voor kantoorgebruikers en –beheerders belangrijker dan energiegebruik. Besparen op dit gebruik met een WKO is in kantoren dan ook van ondergeschikt belang, stelt de Omgevingsdienst Haaglanden. In het kader van het programma Duurzaamheid Haaglanden lichtte een expert met de omgevingsdienst 42 klimaatinstallaties in Zuid-Holland door. Van deze WKO’s draaien er 9 bij glastuinbouwbedrijven en worden de overige 33 ingezet bij kantoren.

Stilstaande WKO
De WKO’s zijn tijdens het onderzoek ingedeeld in categorieën: goed, gemiddeld en slecht. Een goede WKO ‘werkt volledig in de lijn der verwachting en conform ontwerp en regelgeving’ met bijvoorbeeld specialistische aandacht voor beheer, monitoring en optimalisatie van het systeem. Een gemiddeld functionerende WKO bespaart ook energie en CO2 ten opzichte van een ketel en koelmachine, maar kan nog beter afgesteld worden. Valt de onderzochte WKO in de categorie slecht, dan staat hij stil of heeft hij langdurig stilgestaan. Ook kan er te weinig aandacht zijn voor energetisch beheer en optimalisatie bij een slechte WKO. Van de 9 WKO’s bij tuinbouwers functioneerden er 4 goed, 1 gemiddeld en 1 slecht. Bij de 33 beoordeelde kantoren is de verhouding andersom: 5 installaties functioneren goed, 20 gemiddeld en 8 slecht.

Tuinbouw heeft oog voor energie
De reden dat WKO’s beter werken en meer besparen in de Zuid-Hollandse tuinbouw, is dat deze bedrijven meer oog voor en kennis van hun installaties hebben, concludeert de omgevingsdienst. Een dagelijkse check van de WKO via een centrale klimaatcomputer is bij 7 van de 9 kwekerijen ‘onderdeel van de bedrijfsvoering’. Volgens de omgevingsdienst is dit zo omdat energiekosten een belangrijke kostenpost zijn in de tuinbouw en omdat kasklimaat direct van invloed is op het eindproduct van het tuinbouwbedrijf: de gewassen. Dat betekent niet dat er geen verbeterpunten zijn gevonden in de kassen. Bij 3 kwekerijen is sprake van een koude- en bij 3 een warmteoverschot, waardoor niet wordt voldaan aan de eisen van de vergunning.

Urgentie om te besparen ontbreekt
De 20 gemiddeld functionerende WKO’s in de onderzochte kantoren hebben onder andere te kampen met koudeoverschotten, suboptimale klimaatregelingen en een gebrek aan maandelijkse energiemetingen en monitoringafspraken. Kantoorgebruikers en –beheerders pakken deze handschoen niet op omdat ze vaak niet beschikken over kennis van WKO’s en hoe deze installaties te optimaliseren zijn volgens de omgevingsdienst.

Hoog besparingspotentieel
Het onderzoek laat met name in kantoren zien dat er nog een ‘hoog besparingspotentieel’ is voor WKO’s. Alle deelnemende tuinbouwbedrijven en kantoren kregen een eigen locatierapport dat laat zien waar energiebesparende maatregelen te nemen zijn. Eind 2017 gaat de omgevingsdienst nog eens langs bij alle bedrijven om te zien of de aanbevelingen zijn opgevolgd en wat dit betekende voor het energiegebruik. Het hoge besparingspotentieel kan dan gekwantificeerd worden volgens de omgevingsdienst.

Lees hier meer over optimaal gebruik van WKO's in het onderzoek van de omgevingsdienst en de substantiële energiebesparing die de glastuinbouw al heeft behaald.

Redactie Ensoc, 29-aug-17

 

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.