‘Stel gasloze nieuwbouw niet uit’

09-01-2018     |     Branchenieuws     |     201 keer bekeken
Maya-van-der-Steenhoven_bron=warmopweg.nl-1

Projectontwikkelaars moeten het pleidooi om de aansluitplicht voor gas per 2019 te schrappen juist omarmen, in plaats van uitstel te vragen tot 2021. Dat meldt Maya van der Steenhoven in een brief aan de leden van Neprom, vereniging van projectontwikkelaars.

Van der Steenhoven, directeur Programmabureau Warmte Koude Zuid Holland en initiator van de ‘van gas los’-campagne, maakt zich in de brief, die ze op LinkedIn heeft gezet, kwaad over de geringe ambitieus die Neprom toont om nieuwbouwwoningen gasloos te maken. De vereniging van projectontwikkelaars wil dat een verbod om nieuwe woningen aan te sluiten op het gasnet pas gaat gelden in 2021. Dit standpunt bracht Neprom in voor het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over het afschaffen van de aansluitplicht voor aardgas, zo meldde Ensoc een maand geleden.

Verbod op aardgas
Neprom is tegen het ‘overhaast’ invoeren van een verbod om nieuwbouw aan te sluiten op aardgas, omdat de sector onvoldoende tijd heeft om zich voor te bereiden. Dit leidt tot ‘ongelukken, waar de bewoners van de nieuwe woningen de dupe van worden’, aldus Neprom. De vereniging stelt voor om het ‘verbod op aardgas’ pas vanaf 2021 te laten gelden. Volgens Neprom hebben zeer weinig ontwikkelaars, beleggers, bouwbedrijven en installateurs ervaring met de bouw van aardgasloze, all-electric woningen. “Dit is geheel nieuw voor de meeste partijen,” aldus Neprom.

‘Symboolpolitiek’
Het standpunt van Neprom gaat regelrecht in tegen de green deal voor energieneutrale nieuwbouw die de vereniging in maart 2017 ondertekende. Neprom toonde zich hiermee een tegenstander van nieuwe aardgasnetten, zegt Van der Steenhoven. ‘Dit noemt Neprom opeens symboolpolitiek. Hoe echt was die handtekening?’, aldus Van der Steenhoven op Twitter. Dit doet volgens haar afbreuk aan de green deal, die ook werd ondertekend door partijen zoals de Rabobank, ABN-Amro, BAM, Heijmans, VolkerWessels, Ymere en andere vooraanstaande partijen binnen de bouwsector.

Gigantische uitdaging
Van der Steenhoven toont begrip voor de bouwsector, die voor een gigantische uitdaging staat. “Tot 2021 moeten er ieder jaar 60.000 tot 75.000 huizen bijgebouwd worden. Natuurlijk eisen we veel van deze bouwers. We willen dat ze circulair bouwen, met goede materialen, en richting 2021 krijgen ze ook nog de BENG-norm op zich af. Ondertussen zijn de financieringsconstructies lastig en loopt de wet nog mijlenver achter de ontwikkeling aan, om nog maar niet te zwijgen over het ontbrekende potentieel aan vaklui. Natuurlijk zeg je dan als bouwer het liefst: laat ons maar even.”

6000 woningen per week
Maar projectontwikkelaars moeten volgens Van der Steenhoven juist ambitieus zijn over het gasloos maken van nieuwe woningen. “Er moeten 9 miljoen gebouwen in 32 jaar van het aardgas af. Dat is 280.000 gebouwen per jaar. Maar omdat we in 2021 pas daadwerkelijk in de gebouwde omgeving zullen beginnen omdat deze het lastigst is, zijn het er feitelijk 310.000 per jaar. Dat is omgerekend 6000 woningen per week. In dit licht is het onbegrijpelijk als Neprom ervoor pleit ook pas daadwerkelijk in 2021 te beginnen met gasloos wonen.”

Oproep aan leden Neprom
GroenLinks en de Vereniging van Gemeenten (VNG) pleiten ervoor om vanaf 1 januari 2019 een verbod in te voeren op het aansluiten van nieuwe woningen op aardgas, tenzij het niet anders kan. Van der Steenhoven roept alle ‘innovatieve koplopers onder de leden van Neprom’ op om het pleidooi van GroenLinks en VNG te omarmen. “Dit betekent dat aannemers echt moeten onderzoeken of de nieuwbouw aardgasloos kan, daar waar ze zich nu tot grote frustratie van gemeenten verschuilen achter ‘het kan niet’,” aldus Van der Steenhoven.

Brief
Lees de brief van Maya van der Steenhoven aan de leden van Neprom (via LinkedIn).

Foto: Maya van der Steenhoven wil dat nieuwe woningen niet meer op aardgas worden aangesloten (foto Warmopweg.nl).

Redactie Ensoc, 9-jan-18

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.