'Opslag is verbindende factor in energietransitie'

09-10-2017     |     Branchenieuws     |     231 keer bekeken
Energieopslag energy storage lithium batterij  bron=Aesesenergystorage.com-1

Energieopslag is de pilotfase voorbij. De markt is nu op zoek naar rendabele business modellen en slimme combinaties van opslag, opwek en gebruik, zo bleek op de European Utility Week 2017.

De energietransitie kan door de groei van meer volatiele hernieuwbare bronnen als zon en wind niet slagen zonder een gedegen energieopslaginfrastructuur. Onder de titel ‘Energy storage applications and new technologies’ bracht de European Utility Week op 4 oktober experts en marktpartijen bij elkaar om te praten over de toekomst van energieopslag. Duidelijk werd dat de tijd van kilowattuur (kWh) achter ons ligt en opslagprojecten van honderden megawattuur (MWh) wereldwijd van start gaan.

Differentiatie met slimme software
Waar de energieopslagmarkt in 2010 nog niet bestond, telde in 2016 de wereldwijde geïnstalleerde batterijcapaciteit 700 MW, wees productmanager energieopslag Lucia Grüter van lithiumbatterijfabrikant Leclanché aan. Door die opschalende markt zal de prijs van lithiumbatterijen snel afnemen. Conservatieve schattingen van Bloomberg News Energy Finance wijzen op 182 dollar per kWh in 2025. Nu moet worden ingezet op servicedifferentiatie met slimme software, vertelde Grüter: “Softwareplatformen kunnen gebruik van opgeslagen energie analyseren, beheren en optimaliseren. Dan zetten we de stap naar virtuele energiecentrales.” Opgeslagen energie beter benutten kan bijvoorbeeld door verder te kijken dan ‘peak shaving’, oftewel piekopwek opslaan. “Worden batterijen ook buiten die momenten voldoende gebruikt?”

Hergebruik van batterijen
Optimaal gebruik maken van energieopslag betekent dat de batterij ook volledig benut moet worden. Lithiumbatterijen in elektrische auto’s worden echter na 5 jaar vervangen, terwijl ze dan nog tot 70 of 80 procent capaciteit hebben. Het Canadese Manitoba HVDC Research Centre doet hier onderzoek naar, vertelde ontwikkelingsmanager Yousef Pipelzadeh op de European Utility Week. Dergelijke afgedankte batterijen kunnen nog 5 tot 7 jaar gebruikt worden om het elektriciteitsnet te ontlasten. De voorspelling is dat 95 gigawattuur (GWh) van dit soort batterijen in 2025 uit elektrische auto’s worden gehaald, maar slechts 26 GWh hiervan nog wordt ingezet. Om dit te doen groeien test Manitoba hergebruik van deze batterijen in een klein Canadees net, waar voorheen vooral dieselgeneratoren elektriciteit opwekten. Zowel deze proefopstelling als simulaties lieten zien dat er tenminste 3 procent te besparen viel op dieselkosten met de batterijen.

Opslag op lange termijn
De dalende kosten en toenemende inzet van batterijen is ook volgens Sam Wilkinson van onderzoeksbureau IHS Markit een essentiële trend in energieopslag. Deze maakt het volgens senior onderzoeksmanager  immers mogelijk voor opslag om meer service op lange termijn te leveren. Concrete business cases voor zonne-energie en opslag op bedrijfsschaal komen hiermee van de grond. In Arizona is aangekondigd dat 100 MW aan zonnepanelen met opslag wordt geïnstalleerd ‘voor een ongelofelijke ppa-rate’ volgens Wilkinson. Deze ratio geeft onder andere de verwachte winst aan van hernieuwbare energieprojecten. In Engeland is een soortgelijk project gaande dat geen subsidies nodig heeft.

Remmen op het net
Energieopslag wordt niet langer voor het gemak bij zonnepanelen, maar maakt die zonne-energie betrouwbaar, flexibel en competitief volgens de senior onderzoeksmanager van IHS Markit. “Dat is een trend die belangrijker zal worden.” Hoofdvraag in de opslagmarkt is nu om in lokale markten dergelijke winstkansen te ontdekken, te combineren en te maximaliseren, vindt Wilkinson. “We realiseren ons pas net wat opslag hieraan kan bijdragen.” Het besef dient eveneens te groeien dat meer hernieuwbare én onvoorspelbare elektriciteit vraagt om meer netstabiliteit. Traditionele energiecentrales draaien immers minder en stabiliseren dus ook minder het net. Energieopslag kan voorzien in de noodzakelijke ‘remmen op het net’, bepleitte Fernando Morales, lid van de European Association for Storage of Energy.

Op de rol van energieopslag in de energietransitie wordt verder ingegaan tijdens de Vakbeurs Energie in Den Bosch. Meld u nu aan om 10, 11 en 12 oktober hét platform voor duurzame energieopwekking en energiebesparing te bezoeken.

Foto: energieopslag is in korte tijd goedkoper en bereikbaarder geworden (foto AESenergystorage.com)

 Redactie Ensoc, 10-okt-17

 

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.