‘Groei in energiebesparing zwakt af’

05-10-2017     |     Branchenieuws     |     240 keer bekeken
Energy-saving-lamps_bron=zululandobserver-1

De vorderingen die zijn gemaakt met energiebesparing dreigen af te nemen als overheden niet doorgaan met het implementeren van nieuwe besparingsmaatregelen. Ze moeten zich hierbij richten op energiegebruik dat niet wordt gereguleerd met efficiency-voorschriften of -normen.

Dat meldt het Internationale Energie Agentschap (IEA) in haar Energy Efficiency 2017 Report. De wereldwijde energie-intensiteit – het energiegebruik per eenheid product – daalde in 2016 met 1,8 procent. Dat is een teken dat de wereldwijde economie erin slaagt om meer waarde te halen uit dezelfde hoeveelheid energie, concludeert het IEA in het rapport. De verbetering in het afgelopen jaar bevestigt de grote vooruitgang op gebied van energiebesparing sinds 2010. Het IEA ziet energiebesparing als een van de belangrijkste motoren achter de energietransitie.

Bestaand beleid
Maar deze vooruitgang maskeert enkele zorgwekkende ontwikkelingen in beleid. Hoewel meer eisen en normen voor energiebesparing worden uitgevaardigd voor circa 32 procent van het wereldwijde energiegebruik, komt bijna alle vooruitgang van bestaande beleidsmaatregelen, en wordt twee derde van het wereldwijde energiegebruik nog niet aangepakt. Uit de Efficiency Policy Progress Index van het IEA blijkt ook dat de reikwijdte van de beleidsmaatregelen wel toeneemt, maar met de laagste snelheid in de afgelopen jaren, en dat deze snelheid sterk varieert per land.

Merkbare vertraging
‘Er was in 2016 een merkbare vertraging in de implementatie van nieuw beleid, en deze trend lijkt zich dit jaar door te zetten,’ zegt executive director Fatih Birol van het IEA. ‘Landen moeten zich richten op de aanpak van de 68 procent van het wereldwijde energiegebruik dat niet wordt gereguleerd door eisen of normen voor energie-efficiency. Een van de belangrijkste opdrachten van het IEA is om landen te helpen om hun energiebesparingsdoel te realiseren. Dat kan door best practices te delen te door te leren van elkaar.’

Significante voordelen
Het IEA belicht in het rapport potentiele gebieden voor politieke actie. Zo reguleren slechts vier landen de efficiency van vrachtwagens. Ook neemt de vraag om ruimtes te koelen snel toe in landen met de zwakste regulering voor de efficiency van luchtkoeling. Dat vraagt om ingrijpen, zegt het IEA. Het rapport gaat meer in detail in op de vraag waarom meer actie nodig is met energiebesparing. Het stipt de significante voordelen aan voor de wereldwijde economie, het energiesysteem en het milieu. Verbeteringen in de energie-intensiteit zijn de afgelopen drie jaar de belangrijkste factor in het stabiel houden van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen, aldus het IEA.

Integreren beleid
Het succes van de pogingen om de wereldwijde CO2-uitstoot te verminderen is sterk afhankelijk van het integreren van beleid voor energiebesparing, hernieuwbare energie en andere instrumenten in het energiesysteem. Dit is mogelijk door een geharmoniseerde aanpak in beleid, meldt het IEA. De wereld zou 12 procent meer energie in 2016 hebben gebruikt zonder de verbeteringen in energie-efficiency die sinds 2000 zijn bereikt. Dit staat gelijk aan het energiegebruik van de Europese Unie. Ook is het aan energiebesparing te danken dat huishoudens over de hele wereld minder hoeven te betalen voor hun energierekening. Zo betaalden Duitse huishoudens aan energie afgelopen jaar 580 dollar minder per hoofd van de bevolking dankzij energiebesparingsbeleid.

Technologische innovatie
Ook zorgt technologische innovatie voor nieuwe mogelijkheden om de energie-efficiency te verbeteren. Zo zijn er geïntegreerde oplossingen op de markt gekomen waarbij efficiency en hernieuwbare energie samenwerken, zodat schone energie wordt geleverd tegen de laagste kosten. Ook neemt het aantal verbonden apparaten die huishoudens gebruiken wereldwijd substantieel toe. Deze apparaten, die kunnen worden verbonden met het internet en andere apparaten, bieden een nieuwe mogelijkheden voor energiebesparing doordat bewoners nauwkeuriger kunnen controleren hoeveel energie ze gebruiken.

Rapport
Download het IEA-rapport ‘Energy Efficiency 2017’ en lees het persbericht van IEA over het rapport.

Foto: lampen zijn energiezuiniger geworden door eisen vanuit de overheid (foto Zululand Observer)

Redactie Ensoc, 5-okt-17

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.