‘Gasmarkt bijt zichzelf in de staart’

11-08-2017     |     Branchenieuws     |     410 keer bekeken
LNG_Gate_Rotterdam_h_02811868_bron=neweurope.eu-1

Een wereldwijd overschot aan aardgas zet inkopers aan tot koopjes en kortere leveringscontracten. Maar hierdoor dreigt juist over enkele jaren een tekort aan aardgas te ontstaan.

De gasmarkt zal zich tegen de inkopers keren, zo duiden verkopers het probleem. Gasinkopers zijn de laatste jaren teveel gericht op de korte termijn en vermijden steeds meer lange termijncontracten. Dat zegt Greg Vesey, ceo van Liquified Natural Gas Ltd, een Australische ontwikkelaar van terminals die aardgas vloeibaar maken en exporteren. Als de inkopers doorgaan en niet genoeg contracten sluiten voor volgend jaar ontmoedigen ze de bouw van meer exportterminals. De gasmarkt krijgt daardoor vanaf 2021 met een tekort aan aardgas te maken, zegt Vesey.

Volgend najaar
Het probleem zal zich pas in het najaar van 2018 manifesteren, zei Vesey afgelopen dinsdag tijdens een interview op het hoofdkantoor van Bloomberg in New York. “Tegen het einde van 2018 zullen mensen zich realiseren dat ze een beslissing moeten maken over hun inkoop.”

Plannen gesmoord
Het wereldwijde overschot in de levering van vloeibaar aardgas (LNG) en een daaropvolgende prijsdaling hebben de plannen voor exportterminals al in de kiem gesmoord. Afgelopen maand besloot het Maleisische oliebedrijf Petroliam Nasional Bhd. een exportterminal in Canada met een waarde van 27 miljard dollar te schrappen, vanwege lage gasprijzen. Een meer bedrijven kunnen dit besluit navolgen als inkopers blijven profiteren van de overmaat in het aanbod om te heronderhandelen over contracten.

Bewustzijn dringt door
“De realiteit is dat een nieuwe faciliteit moet worden ondersteund met een contract voor 20 jaar,” zegt ceo Kathleen Eisbrenner van NextDecade Corp., een ontwikkelaar van exportterminals. “Langzaamaan komt het bewustzijn op gang dat, als de leveringscontracten voor lange termijn niet snel worden getekend, we te maken zullen krijgen met een tekort aan aardgas.”

Lange termijn onzeker
Op de gasmarkt zijn volgens Eisbrenner enkele inkopers, zoals grote Aziatische energiebedrijven, die contracten voor 20 jaar willen afsluiten, met een tegenpartij die aast op een deal voor 25 jaar. Toch is er onder inkopers een ‘flinke honger’ om leveringen van aardgas vast te leggen voor drie tot zeven jaar in plaats van 20 jaar, zegt Anatol Feygin, hoofd verkoop van Cheniere Energy Inc., het Amerikaanse gasbedrijf dat schaliegas exporteert. Hij zei in een gesprek met investeerders dat ‘marktomstandigheden een uitdaging blijven voor lange termijn-deals’.

Bodemprijs
De stijgende volumes aardgas van Australië en van de Amerikaanse schaliegasformaties hebben de laatste jaren voor een bodemprijs gezorgd. De LNG-prijs op de spotmarkt van Noordoost-Azië, de regio die het meeste LNG koopt, is zo’n 70 procent gedaald ten opzichte van haar piek in februari 2014, zo blijkt uit een rapport van World Gas Intelligence. De gasmarkt wordt met zoveel aanbod overspoeld dat de vraag dit niet kan bijbenen tot in het volgende decennium, zeggen analisten zoals Raymond James. Volgens hem worden exportprojecten waarschijnlijk in de koelkast gezet.

Concurrentie heviger
Dit heeft de concurrentie tussen leveranciers van LNG verhevigd. Leveranciers willen zoveel mogelijk lange termijn-contracten om hun capaciteit uit te breiden, en enkele verkopers proberen inkopers over te halen met kortingen op de prijs, zegt Vesey. Leveranciers vragen volgens hem ‘belachelijk lage prijzen’ in de hoop dat ze de prijzen van toekomstige contracten kunnen verhogen. Liquified Natural Gas, het bedrijf van Vesey, ontwikkelt een exportproject in Lousiana dat al een vergunning heeft gekregen, maar is nog op zoek naar leveringsovereenkomsten. ‘Dit heeft een ontwrichtende uitwerking op de gasmarkt,’ aldus Vesey.

Rapport
Lees de samenvatting van New Energy Outlook 2017, een rapport van Bloomberg New Energy Finance.

Foto: Binnenkomst van het lng-schip Artic Voyager in de haven van Rotterdam (foto New Europe).

Redactie Ensoc, 11-aug-17

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.