‘Energiemanagementsysteem voorkomt energieverspilling’

05-12-2017     |     Branchenieuws     |     286 keer bekeken
laure_itard_1080_insnede_bron=tudelft.nl

Gebouwen gebruiken meer energie dan nodig. Deze energieverspilling is te voorkomen door ze uit te rusten met sensoren en een energiemanagementsysteem, zegt Delfts onderzoeker Laure Itard.

Gebouwen gebruiken veel energie. Veertig procent van het totale energiegebruik in Europa gaat naar gebouwen. Die energie wordt echter voor een groot deel verspild: gebouwen gebruiken tot zelfs 30 procent meer energie dan nodig is. “Dat is enorm,” zegt Laure Itard, onderzoeker aan de TU Delft en scheidend lector Energie en de Gebouwde Omgeving aan de Haagse Hogeschool. Om de energieverspilling in gebouwen tegen te gaan pleit ze ervoor om anders te kijken naar installaties: minder naar afzonderlijke componenten en meer op systeemniveau. Hierbij gaat het om systeemdynamica, computermodellen, simulaties en big data uit sensoren.

Onderzoeker
Itard is geen onbekende in de duurzame installatiesector. De Française studeert natuurkunde en thermodynamica in Frankrijk en werkt als onderzoeker bij Électricité de France. In 1989 komt ze naar de TU Delft om te promoveren op onderzoek naar compressie- en absorptiewarmtepompen. In 2004 begint ze bij het onderzoeksinstituut OTB (Onderzoek voor de gebouwde omgeving) van de TU Delft. Sinds 2010 is ze lector Energie en Gebouwde Omgeving bij de Haagse Hogeschool, maar daar stopt ze nu mee. Op woensdag 29 november hield ze haar afscheidsspeech in Delft tijdens het symposium Future Proof Energy Systems in Buildings. ‘Energiemanagementsystemen zijn nodig’, zo luidt een van haar boodschappen. ‘Haar bevlogenheid zullen ze gaan missen in Den Haag,’ meldt de technische vereniging voor gebouwinstallaties TVVL in een tweet.

Installaties 2020
Een dag later wint de Haagse Hogeschool de RAAK Award 2017 met het project Installaties 2020, waarvan Itard projectleider is. De prijs wordt uitgereikt op het jaarlijkse congres van Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA in Nieuwegein. Itard neemt de cheque ter waarde van tienduizend euro namens de Haagse Hogeschool in ontvangst. Het project Installaties 2020 onderzoekt hoe moderne energie-installaties in gebouwen voorzien kunnen worden van intelligentie en zelfsturing. Het project kijkt op een andere manier naar gebouwen en beschouwt de energie-installatie als menselijke organen. De jury is zeer te spreken over hoe het project doorwerkt in het onderwijs, meldt de Nationale Onderwijsgids.


Laure Itard presenteerde op 2 november in Amsterdam het project Installaties 2020 op de Nationale Conferentie Gebouw Automatisering (foto Twitter)

Kers op de taart
Itard noemt het project Installaties 2020 de ‘kers op de taart’. Het project borduurt voort op een Europees project dat zich richt op de ontwikkeling van een intelligent energiesysteem, waarbij de focus ligt op de interactie tussen het gebouw en het gedrag van de gebruikers. Bij de bouw van de vestiging van de Haagse Hogeschool in Delft worden sensoren opgehangen die data registreren, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 en aanwezigheid van mensen. Itard: “Dankzij dit project konden we de data ontsluiten, analyseren en diagnostische methoden ontwikkelen om energieverspilling tegen te gaan. Tegelijkertijd maakten we studies op maat naar de wensen van gebouwbeheerders. Ook ontwikkelden we een heuse game om kennis te delen met studenten en professionals.”

Living lab
Itard noemt de Delftse vestiging van De Haagse Hogeschool een ‘living lab’. “Met de sensoren voelt het gebouw. Wij wilden het gebouw ‘hersens’ geven zodat het zelf iets kan doen met de data die het genereert. Het leukst is dat het systeem dat wij ontwikkelden ook op andere gebouwen is toe te passen.” Na 2010 zijn op grote schaal goedkope sensoren op de markt gekomen. Itard noemt dit een ‘echte revolutie’. “Dankzij de sensoren kunnen we nu eindelijk testen wat we al die tijd hebben ontworpen. We kijken daarbij naar de daadwerkelijke prestaties van installaties en anderzijds naar de comfortbevindingen van gebruikers. Door beide informatiestromen naast elkaar te leggen, krijg je een helder beeld of iets werkt of niet,” aldus Itard in het magazine VV+.

Meer comfort
Itard heeft vanuit de Haagse Hogeschool met docenten en studenten onder meer diagnosesystemen met gebruik van data ontwikkeld voor de utiliteitsbouw. Bij de TU Delft begeleidt ze promovendi en afstudeerders bij hun onderzoek naar het functioneren van duurzame energiesystemen. Wat drijft haar? “Een passie voor energieleer en systeemkunde. En hoe ik die passie kan inzetten voor een beter milieu en meer comfort voor mensen,” zegt Itard in het afscheidsinterview met de Haagse Hogeschool. Itard vergelijkt gebouwen met auto’s. “Eigenlijk moeten gebouwen, net als een auto, minimaal één keer per jaar naar de garage. Doe je dat niet, dan zijn er niet alleen meer klachten over het binnenklimaat, maar gaat een gebouw ook steeds meer energie verbruiken.”

EMS-bijeenkomst
Wilt u meer weten over monitoringssystemen, het optimaliseren en valideren van installaties? Kom dan naar de EMS-bijeenkomst van FedEC op 8 december 2017 bij ING Amsterdam.

Foto: Onderzoeker Laure Itard: ‘Energiemanagementsystemen zijn nodig om energieverspilling in gebouwen te voorkomen (foto TU Delft)

Redactie Ensoc, 5-dec-17

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.