‘Energiebedrijf moet tijdig anticiperen op transitie’

04-10-2017     |     Branchenieuws     |     259 keer bekeken
Elektriciteit_duurzaam_bron=Enelgreenpower-1

Hoewel het aandeel duurzame energie nog klein is heeft het een groot effect op de markt voor elektriciteit. Traditionele energiebedrijven die zich niet tijdig aanpassen aan de energietransitie krijgen het moeilijk.

Dat concludeert het Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) in een rapport. Het Amerikaanse instituut nam elf energiebedrijven onder de loep om in kaart te brengen hoezeer deze bedrijven worden beïnvloed door het groeiende aanbod van elektriciteit uit zon en wind. Het wereldwijde aanbod van duurzame energie groeit sneller dan enkele jaren geleden werd verwacht en heeft een verstorende werking op de wereldmarkten voor elektriciteit, zo melden IEEFA-directeur Tim Buckley van energiefinancieringsonderzoeksinstituut Australasia en de Australische energiefinancieringsanalist Simon Nicholas.

Verstoring
“Hernieuwbare energie heeft slechts een relatief klein marktaandeel nodig om de markten voor elektriciteit te verstoren. Hoewel het tientallen jaren kan duren voordat hernieuwbare energie wereldwijd de dominante bron van elektriciteit wordt, is het huidige aanbod blijvend en zal het in de toekomst alleen maar verder toenemen,” schrijven Buckley en Nicholas in het rapport. In heel Europa zijn de elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkt gedaald door het groeiende aanbod van groene stroom. Dit is een significante verstoring op de elektriciteitsmarkt, aldus de auteurs.

Centrales
Wat betekent dit? Elektriciteitscentrales, veelal gestookt op fossiele brandstoffen zoals kolen en aardgas, zijn hierdoor minder rendabel of zelfs verliesgevend geworden. Traditionele, fossiele energiebedrijven lopen het risico dat hun centrales versneld moeten worden afgeschreven. Kenners spreken over 'stranded assets'. Als de energiebedrijven niet tijdig zorgen voor voldoende vervangende capaciteit aan hernieuwbare energie zullen ze nog verder marktaandeel verliezen, zo waarschuwen Buckley en Nicolas.

Duitsland
Als recent voorbeeld wijzen Buckley en Nicholas naar de twee grootste Duitse energiebedrijven Eon en RWE, die zichzelf afgelopen jaar vrijwillig hebben opgesplitst, als antwoord op de energietransitie. RWE kampt al vijf jaar met afnemende inkomsten, terwijl Eon haar capaciteit in gevaar zag komen door voortijdig sluiten van kerncentrales. Duitsland staat bekend om haar Energiewende, waarbij duurzame energiebronnen het gat in de elektriciteitsproductie moeten opvangen.

Achterblijvers
Energiebedrijven beraden zich nog steeds hoe en wanneer ze de energietransitie moeten omarmen. Ze willen wel meedoen, maar willen voorkomen dat ze financiële schade oplopen doordat ze hun fossiele centrales te vroeg moeten afschrijven. Dit zijn de zogeheten achterblijvers, melden Buckley en Nicholas. Ze wijzen het Amerikaanse NRG, het Japanse Tepco en het Zuid-Afrikaanse Eskom aan als laatkomers. Het Italiaanse Enel en het Amerikaanse NexEra zijn volgens hen de leiders met hernieuwbare energie.

Morgan Stanley
Het IEEFA staat niet alleen met haar conclusie. Volgens zakenbank Morgan Stanley moeten energiebedrijven, die op een open markt concurreren met de verkoop van elektriciteit, tijdig hun capaciteit aan hernieuwbare energie uitbreiden om hiervan te profiteren. De eigenaren van fossiele en nucleaire centrales zullen hieronder lijden. De verschillen tussen energiebedrijven zijn groot. Sommigen zijn wereldleiders met hun voorbereiding op de energietransitie, terwijl anderen onwillig lijken om hun businessmodel te moderniseren, aldus het IEEFA.

Rapport
Download het IEEFA-rapport ‘Global Electricity Utilities in Transition. Leaders and Laggards: 11 Case Studies’.

Foto: Energiebedrijven moeten tijdig anticiperen op de energietransitie (foto Enel)

Redactie Ensoc, 4-okt-17

Om op dit artikel te kunnen reageren dien je ingelogd te zijn.
Inloggen

Heb je nog geen account? 

Registreren

Reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de redactie/beheerder nodig voordat deze geplaatst zal worden.