​‘Zwembaden zijn de grootste energiegebruikers’

10.05.2016 | Branchenieuws | 1509 keer bekeken
​‘Zwembaden zijn de grootste energiegebruikers’

Gemeente Amsterdam heeft 50 procent energiebesparing gerealiseerd in de Sporthallen Zuid. En van de gemeentelijke gebouwen vormen zwembaden de grootste energiegebruikers.

Dit blijkt uit de Energiebenchmark gemeentelijk vastgoed met data van meer dan 300 gebouwen van 16 gemeenten, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). “Bij 87% van de gemeenten staat klimaat- en energiedoelstellingen in het beleid. Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.”

Meer inzicht
Veel gemeenten weten niet hoeveel energie hun gebouwen verbruiken. Als het verbruik goed is vastgelegd, kunnen gemeenten ook toetsen of energiedoelstellingen worden behaald. Gemeenten krijgen dankzij de Energiebenchmark meer inzicht in het energiegebruik van hun gebouwen. Zo blijkt dat het bouwjaar van een object niet direct invloed heeft op elektraverbruik. Ook blijkt de benutting van sportaccommodaties slechts beperkt het totale elektra en gasverbruik te beïnvloeden en zijn zwembaden veruit de grootste energieverbruikers.

Amsterdam
Ook gemeente Amsterdam deed mee aan de Energiebenchmark door cijfers over het energiegebruik aan te leveren. Jan de Boer, technisch coördinator Sporthallen Zuid van de gemeente Amsterdam: “Wij hebben net 50% energiebesparing gerealiseerd in Sporthallen Zuid, het grootste indoor sportcentrum in Nederland, met drie hallen in één gebouw. De Energiebenchmark is voor ons erg nuttig”, zegt De Boer. “Eerst waren wij roepende in de woestijn; met de Energiebenchmark kunnen we intern èn extern laten zien hoe goed we het doen en wat we nog kunnen verbeteren”.

Gemeenten
Ook andere deelnemers waaronder Zeist, Breda, Utrecht en Gouda zien dit als de belangrijkste reden om deel te nemen aan de benchmark. In 2020 moet Nederland 20% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990, 20% minder energie verbruiken en 16% duurzame energie opwekken. Afspraken in het energieakkoord houden onder andere in dat gemeenten jaarlijks 1,5% energie besparen.

Voorloperfunctie
Gemeenten hebben volgens RVO een belangrijke voorloperfunctie bij het behalen van de doelstellingen voor energiebesparing. “Ze kunnen die doelstelling behalen door te besparen op de energierekening van hun eigen vastgoed. Juist bij bestaande gebouwen zijn er vaak quick wins mogelijk die snel een flinke besparing opleveren.” Nederlandse gemeenten hebben gezamenlijk zo’n 42 miljoen m2 aan maatschappelijk vastgoed in beheer.

Foto: Sporthallen Zuid in Amsterdam hebben 50 procent energiebesparing gerealiseerd (foto RVO.nl)

Redactie Ensoc, 9-mei-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren