Zuid-Holland schrapt windturbines bij Kinderdijk

30.10.2014 | Branchenieuws | 647 keer bekeken
Zuid-Holland schrapt windturbines bij Kinderdijk

De impact van windturbines op het Werelderfgoed van Kinderdijk is onaanvaardbaar groot. Dat blijkt uit onderzoek dat provincie Zuid-Holland heeft laten uitvoeren.

Gedeputeerde Staten besloten afgelopen dinsdag de locatie Nedstaal in Alblasserdam te schrappen. Ze struikelden vooral over de beleving en de ‘visuele integriteit van het ritme van de molens’. Door de plaatsing van windturbines zou het karakteristieke landschap worden aangetast.

Dit betekent dat de provincie elders windturbines moet plaatsen om te voldoen aan de doelstelling om in 2020 minstens 735,5 MW aan windenergie op te stellen. Dit is onderdeel van de nationale doelstelling om 6000 MW aan energie met wind op te wekken. Een groot deel van de 735,5 MW is afkomstig van de Rotterdamse haven, die ruimte gaat bieden aan circa 300 MW opgesteld vermogen.

Goeree-Overflakkee, waarmee vanochtend een overeenkomst is getekend,  treft planologische voorbereidingen voor in totaal 225 MW aan opgesteld vermogen. Het resterende deel van de opgave moet elders in de provincie worden gerealiseerd.

Volgens de provincie is ‘het beperken en verduurzamen van het energiegebruik een belangrijke randvoorwaarde voor de concurrentiekracht van de regionale economie. Dit geldt vooral voor de Rotterdamse haven en de tuinbouw, die beiden veel energie vragen.

Redactie Ensoc, 30-okt-14

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren