Zonnestroom kan netbeheer helpen

26.03.2015 | Branchenieuws | 3097 keer bekeken
Zonnestroom kan netbeheer helpen

Duurzame energie zoals zonnepanelen op onze daken kan het beheer van het elektriciteitsnet ondersteunen, in plaats van het te verstoren. Dat concludeert het Europese onderzoeksproject MetaPV op basis van definitieve resultaten die zijn gepubliceerd op een conferentie in Brussel.

MetaPV is het eerste project ter wereld dat op grote schaal toont hoe zonnepanelen het beheer van distributienetwerken actief kunnen ondersteunen. Dat zegt Geert Palmers, directeur van 3E, de technologie- en softwareconsultant die het project coördineerde, in het eindrapport van MetaPV. ‘We tonen dat slimme controle van PV-omvormers de capaciteit van een distributienetwerk kan verhogen met 50 procent. Dit is mogelijk voor minder dan 10 procent van de kosten voor het conventioneel versterken van het net. PV-omvormers (in het Engels PV-invertors) zijn apparaten die de opgewekte zonnestroom omzetten in elektriciteit die geschikt is voor het stroomnet.

Alternatieve aanpak
Intelligent beheer van zonnestroomomvormers is een alternatieve manier voor stroomnetten om een groeiende productie van duurzame energie op te nemen. Het vervangt niet de noodzaak om het net uit te bouwen, maar kan ruimte bieden voor netbeheerders voor een meer strategische en minder reactieve – en daardoor kosten-effectievere - aanpak. ‘We willen laten zien aan beheerders van distributienetwerken dat er andere mogelijkheden zijn dan het uitbreiden van netinfrastructuur, om het groeiende aandeel duurzame energie dat lokaal wordt opgewekt, op te vangen’, zegt Joris Lowette van Limburg Investment Company (LRM), een investeringsmaatschappij die de maakeconomie in de Belgische provincie Limburg innovatiever en technologischer wil maken.

Waarschuwing
MetaPV waarschuwt in haar eindrapport dat de kosten van geavanceerde communicatiefuncties bij distributienetten niet de besparingen van de vervangende netverzwaring opeten. De economische haalbaarheid van de spanningscontrole hangt ook af van of het centraal of lokaal is geregeld, en of het wordt uitgebreid met opslag van elektriciteit of met het geleidelijk beperken van de stroomproductie zodra het net haar maximale capaciteit nadert. Interessant aan het MetaPV-project is dat het laat zien dat PV-omvormers in praktijktesten actief het netbeheer ondersteunen, en niet slechts in het lab. Dit gebeurde bij twee plekken in Belgisch Limburg: bij een woonwijk in Opglabbeek met regelbare omvormers met een piekvermogen van 428 kW op een lage spanning van 400 Volt en bij installaties op commerciële schaal met een vermogen van 2,4 MW op middenspanning (10 kV).

Meeste zonnestroom
De plekken werden gekozen omdat ze binnen Europa een van de hoogste penetratiegraad op gebied van zonnestroom hebben: ze wekken acht procent van de elektriciteitsvraag op met zonnepanelen. Dat is vergelijkbaar met de penetratiegraden in Duitsland en Italië (in Europa ligt de penetratiegraad van PV 3,3 procent). Daarom waren deze plekken bij uitstek geschikt om het effect van zonnepanelen op het net te testen; bedenk dat het merendeel van duurzame energie wordt ingevoed in het distributienet met lage spanning, niet het transmissienet met hoogspanning. Bij het invoeden van zonnestroom gaat het dus om lokale aangelegenheden, zowel bij het net als bij de bottlenecks.

Onderdeel EU-beleid
De Europese Commissie wil het debat over de rol van distributienetbeheerders en prosumenten (burgers die zowel energie produceren als consumeren) in het toekomstige energiesysteem deel laten uitmaken van het komende pakket aan beleidsmaatregelen rond een herontwerp van de Europese elektriciteitsmarkt. Een van deze aspecten kan zijn om mogelijkheden zoals getoond door MetaPV breder kan worden ontwikkeld. Het MetaPV project kreeg subsidie van FP7, het zevende kaderprogramma van de Europese Unie. Naast 3E zijn projectpartners het Oostenrijkse instituut voor technologie AIT, de Vlaamse distributienetbeheerder Infrax, de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, omvormerfabrikant SMA en de Universiteit van Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië.

Foto: Een huis met zonnepanelen in Opglabbeek. Het dorp in Belgisch Limburg heeft een van de hoogste penetratiegraden voor PV in Europa (foto Deco-Sol.be)

Redactie Ensoc, 26-mrt-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • MC Bouwmeester
  01.04.2015 - 11:16 uur | MC Bouwmeester

  Ik denk ook zeker dat de PV panelen die ik overal in de buurt om mij heen op de daken zie onze wijk tijdens een stroomstoring in "leven" zouden kunnen houden. Echter, mijn PV-omvormer heeft 220V en 50Hz aansluiting nodig om te kunnen werken. En dat zullen ze allemaal wel hebben. Dus als er een stroomstoring is, kan de PV omvormer geen stroom maken voor mijn huishouden. Daar moeten we wat aan doen.

  En hoe denken we over een stroomstoring na zonsondergang?

 • David Dirkse
  31.03.2015 - 10:14 uur | David Dirkse

  Er is maar één oplossing bij de inpassing van lokaal opgewekte energie in het net en dat is via een buffer. Binnen een lokaal net kunnen consumenten met deze buffer betrouwbare energielevering mogelijk maken. De netbeheerder kan energie kopen bij de lokale opwekkers. Maar het is principieel fout om lokale producenten energie direct aan het net te laten leveren, dat gaat alleen maar goed op kleine schaal. Alleen buffers maken opschaalbaarheid mogelijk.
  Maar ja, dat wisten we al: goedkope buffers zijn de heilige graal van de energietransitie. Helaas is er nog geen zicht op. Veelvuldig gebruik van woorden als "smart" toont het huidige onvermogen.