​Zonnestroom groeit sneller dan verwacht

19.11.2015 | Branchenieuws | 2062 keer bekeken
​Zonnestroom groeit sneller dan verwacht

Nederland wekt in 2023 zoveel zonnestroom op dat het daarmee 7 procent dekt van haar vraag naar elektriciteit. Dat is meer dan vier jaar geleden voor mogelijk werd geacht.

Dit blijkt uit het Nationaal Actieplan Zonnestroom (NAZ), dat is opgesteld door Holland Solar, Mastervolt, Netbeheer Nederland, Stichting Monitoring Zonnestroom, Sun Projects, TKI Solar Energy en de Universiteit Utrecht onder leiding van DNV GL. Het NAZ voorspelde in 2011 dat Nederland in 2020 een vermogen van 4 gigawatt aan zonnestroom zou opwekken. Dat cijfer is inmiddels bijgesteld. Het percentage elektriciteit dat Nederland nu uit zon haalt ligt met minder dan 1 procent nu nog laag. Eind 2014 lag het opgestelde vermogen aan zonnestroom op circa 1 gigawatt (GW), zo bleek uit een voorlopige schatting het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) verwacht dat dit vermogen zal doorgroeien naar 5 GW in 2020.

Versneld tempo
Maar de groei van het opgestelde vermogen aan zonnestroom gaat momenteel sneller dan de verwachtingen. Volgens het NAZ groeit het vermogen aan zonnestroom in een versneld tempo naar maar liefst 10 GW in 2023. Dat komt neer op zeven procent van de totale vraag naar elektriciteit in Nederland. Daarmee kunnen 2,5 miljoen huishoudens van stroom worden voorzien. Dat begint er op te lijken. Het is in ieder geval een positiever geluid dat het rapport dat het Centraal Planbureau vorig jaar publiceerde over de rol van zone-energie. Het CPB concludeert in dat rapport dat zonnestroom in het meest optimistische scenario maximal 8 procent van de elektriciteitsvraag kan invullen.

Salderingsregeling
Waarom groeit het vermogen aan zonnestroom zo snel? Belangrijke drijvende kracht achter de groei is volgens het NAZ de salderingsregeling, die voorlopig tot 2020 wordt gegarandeerd. Na die tijd wordt de regeling versoberd of afgeschaft, maar daardoor wordt opslag van elektriciteit zoals met een thuisaccu aantrekkelijker. Samen met de verwachte toekomstige flexibilisering van de tarieven, ook voor kleinverbruikers, kan ook de innovatie worden gestimuleerd om de opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken, bijvoorbeeld via opslagsystemen. Op die manier is het mogelijk eventuele overbelastingen van het elektriciteitsnet en de bijbehorende investeringen voor netverzwaringen te voorkomen, meldt het NAZ.

Acties voor zonnestroom
Het NAZ roept de overheid op om samen met de zonnestroomsector tot een passende regeling te komen die zowel zekerheid biedt voor bezitters van zonnestroomsystemen, als voldoende ruimte voor innovaties die het eigen gebruik stimuleren. De recent opgerichte Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) kan een goed platform bieden voor overleg tussen de betrokken partijen op dit gebied. Het NAZ heeft twintig acties geformuleerd om het vermogen aan zonnestroom te stimuleren, zoals goede informatievoorziening naar consumenten, het borgen van de kwaliteit van zonne-energiesystemen, ontwikkeling van lokale zonne-energieprojecten, en een stabiele ontwikkeling van de markt voor zonne-energie.

Dakpotentieel
Het succes van zonnestroom in de afgelopen jaren is aanleiding voor NAZ om de horizon verder te leggen en groeiscenario's voorbij 2020 te schetsen. Het NAZ baseert zich hierbij op een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en DNV GL naar het potentieel voor zonnestroom op de daken van woningen en utiliteitsgebouwen in Nederland. Volgens deze studie blijkt het huidige dakpotentieel ongeveer 70 GWp te zijn op basis van de huidige technologie. Indien technologieverbeteringen en het potentieel buiten de bebouwde kom wordt meegenomen stijgt dit potentieel voor zonnestroom naar 150 GWp. In de komende jaren zal zonnestroom een significante bijdrage gaan leveren aan de Nederlandse elektriciteitsvoorziening, waarbij door de hoge groeisnelheid 10 GWp in 2023 te halen is.

Foto: Zonnepanelen op een flatgebouw. Het vermogen aan zonnestroom groeit in Nederland sneller dan verwacht (foto Enexis)

Redactie Ensoc, 19-nov-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • 25.11.2015 - 15:14 uur | Jeroen Larrivee

  Goed om te lezen!

  Wat ik verder verwacht is dat er een limiet gaat komen op het piekvermogen dat je terug mag leveren aan het het. Dit om problemen op zonnige zomerdagen te voorkomen. Dit zie je in Duitsland al gebeuren, waarbij grote systemen worden 'afgetopt' en maximaal 70% van hun piekvermogen aan het net mogen leveren. Dit klinkt overigens erger dan het is, je verliest maar een paar procent van je opbrengt (of je slaat het op in je batterij).

 • Harrie Lieverse
  24.11.2015 - 11:59 uur | Harrie Lieverse

  Mooie update van de stand van zaken. En vooruitblik met groeimogelijkheden voor PV. Ik hoop dat ook "Den Haag" dit leest. Daar lopen nog steeds politici rond die niet in zon en wind geloven en stug doorgaan met kolen en hout stoken.

 • P. Lomito
  19.11.2015 - 14:27 uur | P. Lomito

  In dit verhaal mist nog één aspect en dat is het verlies aan heffingsgrondslag voor energiebelasting, toeslag duurzame energie (financiering windmolens Energieakkoord), BTW en mogelijk nog een in Parijs af te spreken CO2-belasting. Met zo'n 12 eurocent belasting per kWh, komende jaren oplopend naar zo'n 20 eurocent als gevolg van het Energieakkoord, loopt de inkomstenderving van de overheid door zonnepanelen naar (0,20 x 70.000.000) 14 miljoen euro per jaar en dat bedrag zal nog sneller oplopen omdat de overheid zal reageren met extra belastingverhogingen om de inkomsten te garanderen en consumenten nog eerder zonnepanelen zullen kiezen om dure belastingstroom te vermijden.

  Tip: ga je komende jaren zonnepanelen kopen, neem dan gelijk een omvormer die geschikt is voor zogenaamd eilandgebruik, d.w.z. een stand-alone stroomvoorziening met accu's en back-up vanuit het netwerk. Omvormers zijn vrij kostbaar dus koop je liever niet na 1-5 jaar weer een nieuwe omdat de salderingsregeling wordt afgeschaft.