‘Zonneparken nog te weinig rendabel en te riskant’

03.03.2015 | Branchenieuws | 3753 keer bekeken
‘Zonneparken nog te weinig rendabel en te riskant’

Nederland heeft nog geen megagrote zonneparken gebouwd. Dat komt voornamelijk omdat het rendement van de investering te laag is en het financiële risico te hoog. Dat meldt directeur Marco Ghirardello van zonnepanelenleverancier Solartechno Europe.

Ghirardello reageert hiermee op een artikel over zonneparken van solar adviseur Mark Meijer. Als een van de belangrijkste redenen voor het gebrek aan grote PV-systemen in Nederland noemt Ghirardello het te lage rendement op de investering ten opzichte van het financiële risico volgens het business plan. 'Hoewel de jaarlijkse stroomproductie gemakkelijk is te voorspellen, geldt dat niet voor de verkoopprijs van de zonnestroom,' zegt Ghirardello. 'Grote PV-systemen die op de grond staan moeten de zonnestroom verkopen op de markt, maar het is erg lastig om de gemiddelde verkoopprijs te voorspellen en daarmee het rendement op de investering'.

Break even point
Het break even point van zonneparken, waarbij de opbrengsten net de kosten dekken, ligt in elk geval boven de tien jaar, vertelt Ghirardello. Bovendien moet de opgewekte zonnestroom op dezelfde tijd worden verkocht als de zonnestroom die Duitsland in grote getalen verkoopt op de Europese energiemarkt. Hierdoor daalde vorig jaar in de lente en de zomer de verkoopprijs tot bijna 0 euro voor piekuren, niet alleen in Duitsland, maar ook in Nederland. Het financiële risico ligt daardoor erg hoog', aldus Ghirardello. Dat er wel enkele zonneparken in Nederland staan gepland komt dankzij subsidie vanuit de overheid of doordat investeerders erin slagen om kapitaal te verzamelen via crowdfunding.

Redactie Ensoc, 3-maart-15

Foto: Het Duitse zonnepark bij Thungen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • ton Berlee
  03.03.2015 - 12:52 uur | ton Berlee

  het probleem als geschetst blijft voortduren zolang een internationale infrastructuur ontbreekt. Energieopwekkers zullen gestuurd moeten aanleveren. Wind en zonne-energie zijn geen continue leverancier. Fossiele opwekkers moeten dus wijken op momenten dat die wel opleveren. dit vraagt een grote 'grid' maar meer nog een regie die je niet aan 'de markt' kan overlaten. politiek is het nog lang niet zover.

  Zonne-energie loont als de opwekker gelijk ook de gebruiker is die vooral de door het rijk opgelegde belasting ontloopt. Wordt het niet eens tijd voor carports met zonnepanelen voor de electrische auto's.

 • Dit is een reactie van een schrijvend prof
  03.03.2015 - 10:36 uur | Johan Janse

  Dat zonneparken ook rendabel kunnen zijn, bewijst de business case voor de Bredase ZonneWIJde. Zelfs met een verhuizing van het hele park naar een ander perceel, is voor dit park een sluitende begroting verkregen. We, en spreek ik als bestuurslid van de Cooperatie ZonneWIJde, durven zelfs garanties af te geven voor het verwachte rendement richting particulieren die als crowdfunder willen participeren. Helaas mogen we het woord garantie in onze PR niet gebruiken, vanwege restricties opgelegd door de AFM. Maar dit neemt niet weg dat we spreken over rendementen in orde grootte van 2,5 tot 6,0 %.

  Op dit moment zijn we bezig met de crowdfunding en in gesprek met enkele bedrijven en instellingen over deelname aan dit project. Alle seinen staan op groen en we verwachten nog voor de zomer van 2015 met de bouw van het zonnepark (1,8 ha. /7000 panelen) te beginnen. Of we daarmee een van de grootste, zo niet het grootste zonnepark van Nederland gaan realiseren vinden we eerlijk gezegd niet zo belangrijk. Belangrijker is dat de ZonneWIJde aantoont dat het kan. Nog essentiëler vinden wij dat de ZonneWIJde een door burgers geïnitieerd en straks ook door burgers geëxploiteerd park gaat worden.

  Wat de ZonneWIJde daarmee gaat aantonen, is dat opmerkingen als "Zonneparken zijn niet rendabel" gemaakt door Ghirardello, achterhaald worden. Dit mag dan gelden voor investeerders, die een rendement verwachten van meer dan 7%, maar voor burgers en zeker voor maatschappelijk betrokken burgers en ondernemers gaat zo'n verhaal niet op. Traditionele business modellen passen bij traditionele denkwijzen en willen we in Nederland een transitie naar een meer duurzame samenleving realiseren, dan zullen we creatief moeten zijn en open moeten staan voor andere financieringsconstructies.

 • Steven Pleging
  03.03.2015 - 09:50 uur | Steven Pleging

  Interessante stellingname van Marco Girardello. Ik meen echter dat op basis van de laatste SDE ronde in 2014 projecten zullen ontstaan die een goede financiële basis hebben. De SDE 14 cent vergoeding geeft een vast inkomen voor 15 jaar (ook al zou de marktprijs voor de stroom fluctueren). Met deze SDE basis, de sterk gedaalde prijzen voor het realiseren van zonneparken, de lage financieringskosten en daarbij de interesse van de diverse energiefondsen zullen zeker de eerste zonneparken van aanzienlijk formaat in Nederland gaan ontstaan. De rendementen zijn dan misschien niet zo hoog als men in het verleden gewend is geweest in Italië (mogelijk het referentiepunt voor Marco Girardello), maar kijk eerder naar Duitsland. In Duitsland zijn ook de financieringskosten laag en zijn de investeerders ook bereid om een bescheiden rendement te accepteren. Rendementen van boven 10% op eigen vermogen zijn inderdaad niet te verwachten, maar dat hoort ook niet als de investeringen ondersteund worden door algemene middelen.