Zomers Ensoc Magazine zoomt in op koeling

09.06.2017 | Branchenieuws | 339 keer bekeken
Zomers Ensoc Magazine zoomt in op koeling

In de zomer kan het erg warm worden op kantoor. Er bestaan echter meerdere manieren om gebouwen duurzaam en energiezuinig te koelen, concludeert het zomernummer van Ensoc Magazine.

Ensoc Magazine, vakblad over energiebesparing, is deze week verschenen met een thema dat bij de zomer past: koeling. Volgens hoofdredacteur Norbert Cuiper is dat een onderbelicht onderwerp. ‘De aandacht gaat vaker uit naar warmte. Maar doordat woningen en gebouwen steeds beter worden geïsoleerd neemt de vraag naar koeling toe,’ schrijft Cuiper in het voorwoord van Ensoc Magazine. Hij verbaast zich over het feit dat Nederland nog zo weinig koudenetten kent, terwijl er genoeg oppervlaktewater is om meer dan de helft van de koudevraag van woningen en kantoren te dekken.

Ensoc Magazine geeft in haar zomernummer diverse methoden aan om duurzaam en energiezuinig te koelen. Een overzicht van de artikelen:

Lessen voor optimale duurzame koeling
Kantoren aan de Zuidas in Amsterdam beschikken al elf jaar over een koelinstallatie, die gebruik maakt van koude uit de nabijgelegen Nieuwe Meer. Welke lessen zijn er geleerd? ‘Om duurzame koude te leveren met een maximaal rendement moet de hele keten in orde zijn’.

‘Koeling essentieel in energietransitie’
Door betere isolatie van gebouwen neemt de koelvraag toe. Om dit duurzaam en energiezuinig in te vullen moeten gebouweigenaren om de tafel om bronnen en WKO’s te delen. Dat zegt Michiel van den Berg, directeur warmte en koude bij Eneco, in een interview met Ensoc.

Warmte voor kas, koude voor kunst
De Hermitage en de Hortus Botanicus, twee Amsterdamse rijksmonumenten, wisselen warmte en koude uit dankzij het project ‘Tussen Kunst en Kas’. Hoofd facilitaire zaken en veiligheid Sebastiaan Lagendaal doet uit de doeken wat er bij zo’n samenwerking komt kijken.

Mijnwater verwarmt en koelt gebouwen
In Zuidoost-Limburg liggen honderden kilometers aan mijngangen onder de grond, die met grondwater gevuld zijn. Dat water haalt het bedrijf Mijnwater naar boven om gebouwen in Heerlen te verwarmen en te koelen. Het mijnwaternet is Europa’s eerste geothermische smart grid.

Warmtewet en koudelevering
Hoewel de Warmtewet koude niet reguleert, kan de wet wel gevolgen hebben op de koudelevering uit een warmte-koude-opslag via een bronnet. Een voorstel om de Warmtewet te herzien kan hiervoor ruimte bieden, schrijft Iman Brinkman, advocaat bij Pels Rijcken.

Benut warmte uit koude
De consensatorwarmte van industriële koelsystemen verdwijnt vaak als sneeuw voor de zon, terwijl er genoeg opties zijn om deze warmte nuttig in te zetten. Vooral bedrijven die groene stroom inkopen kunnen zo een flinke stap maken richting verduurzaming, schrijft energieadviseur Jan Grift van Energy Matters.

Duurzaam koelen met oppervlaktewater
Oppervlaktewater is in de winter ijskoud. Wat als we deze koude in de zomer inzetten voor het koelen van gebouwen of processen? Dit dekt meer dan de helft van de landelijke koudevraag van woningen en kantoorgebouwen in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van IF Technology.

Slachterij koelt vlees met afvalwarmte
Hergebruik van restwarmte van koelinstallaties heeft niet alleen een gunstig effect op de energierekening, maar helpt ook om het productieproces te verbeteren. Die dubbele winst is vooral interessant in de voedingsindustrie, zo heeft Hutten Beef inmiddels ervaren.

Supermarkt kan slim besparen op koeling
Een supermarkt kan meet dan 10 procent besparen op energiekosten door koelmachines op- en af te schakelen, afhankelijk van de actuele prijzen voor elektriciteit. Met een stukje software kan dit automatisch gebeuren, schrijft Sietze van der Sluis, medeoprichter van Saint Trofee.

Meer lezen?
Wilt u de volledige artikelen lezen? Neem dan een gratis
proefabonnement op Ensoc Magazine.

Foto: omslag van het zomernummer van Ensoc Magazine, juni 2017 (foto Paulien Hassink)

Redactie Ensoc, 9-jun-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    09.06.2017 - 13:49 uur | P. Lomito

    De koelingsbehoefte ontstaat niet door een gebrek aan koelmachines en ander installatietechnische wondermiddelen maar door het verkeerd uitrusten van gebouwen om zomerwarmte buiten te houden, interne warmtelast te beperken/voorkomen en om overtollige warmte op natuurlijke wijze kwijt te raken via zomernachtventilatie. Als deze drie punten geoptimaliseerd zijn is de resterende koelingsbehoefte nihil of in ieder geval gedecimeerd zodat de noodzaak voor milieubelastende, zogenaamd duurzame installaties minimaal is.

    Eigenlijk geldt hier hetzelfde als bij verwarmen: eerst de koelingsbehoefte zoveel mogelijk voorkomen met bouwkundige voorzieningen en pas daarna de resterende koelingsbehoefte met sterk gereduceerde installatietechniek afdekken.