​Zaanstad wil van gas af met warmtenet

15.02.2017 | Branchenieuws | 1282 keer bekeken
​Zaanstad wil van gas af met warmtenet

Zaanstad bereidt zich voor op een toekomst zonder aardgas. De gemeente wil een warmtenet realiseren in Zaandam-Zuid, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Het Zaanse warmtenetwerk, dat ambitieus schijnt te zijn, is niet zo makkelijk te realiseren. De gemeente onderzoekt al sinds 2009 de mogelijkheden voor een warmtenet. Diverse plannen hebben de revue gepasseerd maar zijn na onderzoek afgevallen. Zo werd er in eerste instantie nagedacht over warmtelevering met behulp van de waterzuiveringsinstallatie Poelenburg, maar dit plan viel af. Ook zal het Zaans Medisch Centrum (ZMC) geen warmte afnemen. Het ziekenhuis wilde wel, maar had teveel haast met de nieuwbouw om te wachten op het zich langzaam ontwikkelende plan.

Nieuw plan
Het nieuwe plan voor het warmtenet maakt wethouder Dick Emmer (D66) wel enthousiast. Basis voor dit warmtenetwerk vormt een aantal collectief verwarmde flatgebouwen in Peldersveld en Poelenburg die op stadsverwarming zullen overgaan. Ook de toekomstige nieuwbouw bij de straat Poelenburg wordt op de het warmtenetwerk aangesloten evenals het zwembad de Slag. Het zal een open warmtenet worden waar in de toekomst nieuwe afnemers op aangesloten kunnen worden. Immers hoe meer afnemers, hoe rendabeler het warmtenet zal zijn.

Ambitieus
De gemeente heeft hoge verwachtingen van het warmtenet. Uiteindelijk hoopt Zaanstad op een warmtenet voor de hele gemeente: 90 procent van de flatwoningen, de helft van de andere huizen en 75 procent van de bedrijven. De warmte zal vooral afkomstig zijn van het Afval Energie Bedrijf (AEB) van de gemeente Amsterdam aan de andere kant van het Noordzeekanaal. Een mogelijk tweede bron is een houtsnippercentrale in Zaandam-Zuid. ‘Je moet inzetten op een combinatie van bronnen. Ook om lokale pieken in het gebruik op te vangen’, zegt Guido Frenken van Engie.

Businesscase
Zaanstad is afgelopen anderhalf jaar bezig geweest om een businesscase op te zetten en te kijken of het warmtenet rendabel is te maken. Of het warmtenet doorgaat, hangt af van de medewerking van de woningcorporaties. De corporaties zijn gevraagd om mee te betalen aan het opzetten van een warmtebedrijf. ‘Daar is flink over gediscussieerd, wij hebben het geweigerd’, zegt ZVH-directeur Frank van Dooren. ‘Daar hebben wij geen expertise voor.’ ZVH legt het plan aan de huurders voor. Rochdale staat er ‘open’ in. Het mag ons niets kosten,’ zegt een woordvoerster.

Kritische noot
Rein Wasscher uit Krommenie is kritisch over het plan voor het Zaanse warmtenet. ’Slechte keuze. Verkeerde investering’ twitterde Wasscher half december. Hij heeft jarenlang in de gas- en warmtevoorziening gewerkt. Wasscher vindt stadsverwarming op basis van de restwarmte van bedrijven achterhaald. Warmte rondpompen gaat gepaard met energieverlies. Laat bedrijven zelf hun overtollige energie hergebruiken, vindt hij. Ook waarschuwt hij dat het aanbod aan restwarmte lager kan uitvallen als bedrijven omvallen of als bedrijven efficiënter omgaan met warmte.

Decentraal?
Volgens Wasscher is de aanleg van een warmtenet ook ingewikkeld en een dure investering, waaraan je decennia aan vastzit. Hij adviseert om in te zetten op isolatie van woningen en decentrale energie, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Volgens wethouder Emmer is het energieneutraal maken van woningen echter in veel gevallen ook duur. ‘Alleen voor oudere woningen is dat een rendabele optie.’ Uit onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren blijkt dat een warmtenet in dichtbevolkte wijken de goedkoopste optie is. In landelijk gebied zoals Westzaan is dat echter af te raden.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de toepassing van warmtenetten? FedEC organiseert op 15 en 16 juni de opleiding ‘Warmte in 2 dagen’.

Foto: Gemeente Zaanstad bereidt zich voor op een toekomst zonder aardgas. Een warmtenet is daarvoor een van de mogelijkheden. (foto Alliander)

Bron: NHD, 27-jan-17

Redactie Ensoc, 14-feb-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (4)

Reageren
 • P. Lomito
  20.02.2017 - 13:59 uur | P. Lomito

  @Guus De kans dat men kritisch gaat kijken naar de efficiency van warmtenetwerken is vrijwel nihil net zoals men geen moeite zal doen om aan te tonen dat windmolens of zonnepanelen een positieve invloed hebben op klimaatafkoeling. Zolang er rijkelijk met subsidies gestrooid wordt, zonder enig aantoonbare nut en noodzaak, wordt rationeel denken uitgeschakeld behalve dan de ratio om zoveel mogelijk subsidie binnen te harken.

  Netwerken (gas, stroom en warmte) zijn vooral voor de overheid interessant om energieverbruik te belasten, de beheerders moeten immers de meterstanden doorgeven waarna de energiebedrijven de energierekening opleuken met een hele serie belastingen. Dat is tevens de reden dat de overheid eigen zonnepanelen, d.w.z. panelen achter de meter, niet stimuleert... want eigen zonnepanelen voorzien in eigen energie en dat valt niet te belasten.

  Die belasting is zelfs essentieel omdat ter compensatie van de met gulle hand uitgedeelde SDE+ (richting de 100 miljard euro) die middelen uit de zakken van burgers geklopt moet worden via de energierekening, om precies te zijn via de Opslag Dure Energie (ODE). Gaan we met z'n allen energiezuinig lopen doen en ook nog een groot deel van de resterende benodigde energie zelf opwekken dan zit de overheid met een onbetaalde rekening ter grootte van 20% van de hele staatsschuld.

 • 19.02.2017 - 16:16 uur | Guus Bruheim

  Ik vind het goed dat er een kritisch geluid komt en meer gekeken wordt naar milieu rendement en dat we ook minder afhankelijkheid blijven..
  De aanleg van een stadsverwarming net kost veel grondstof en energie die je beter kan gebruiken om woningen en gebrouwen energie zuiniger te maken, ook daarbij dien je het rendement van investering besparing goed in de oog te houden. Na gereed komen van een stadsverwarming net dient je de benodigde warmte te leveren, waarbij warmte verlies optreedt en veel pomp energie geleverd dient te worden voor benodigde warmte transport 24 uur per dag. Ja en dan nog de grote onzekerheid van goed kopen afval energie. De mogelijke hoge onderhoudskosten voor het in bedrijf houden van het verdeelnet en de centrale.
  Ja en moet er ook nog winst gemaakt worden maar voor wie? De investeerder, het milieu of alle gebruikers?
  Mogelijk is zijn de jaarlijkse energie verliezen van stadsverwarming net wel hoger dan jaarlijkse afnamen van de toekomst de moderne energie zuinige gebouwen met de efficiënte verwarming/klimaat installaties
  Immers goed geïsoleerde woning met goed verwarming / ventilatie systeem verbruikt nog nauwelijks energie.

 • 15.02.2017 - 10:21 uur | Derk Reeshofwarnte

  Hoe vaak is die warmte van het Afbal Energie Bedrijf al verkocht ? Amsterdam zelf heeft wilde plannen, steden eromheen.... maar ondertussen zakt de hoeveelheid afval en gaan we steeds meer naar een circulaire economie waar afval niet meer bestaat maar alles wordt gerecycled.
  In die wereld is geen plaats voor afvalverbranders. Nu al wordt 20% van al het afval wat we hier verbranden geimporteerd ( gekocht ) in Ierland / Italie. We zijn dus gewoon een nieuwe kool aan het kweken.
  Verstandiger is om elk jaar nu 1 AVI te sluiten i.p.v. meer mensen afhankelijk te maken van deze warmte.
  Ook solo hout stook is geen goede optie voor warmtenetten daar deze veel te veel energie verliezen.
  Tel je de betaalde en niet betaalde verliezen dan moet je net niet 2 x de benodigde hoeveelheid energie opwekken maar wel bijna...
  Er gaat dus enorm veel verloren en daarom moet je bij nieuwe netten enkel gaan graven als je laagtemperatuur restwarmte hebt ( ~50 graden ) of Geothermie. Andere opties zijn niet toekomstbestendig en zijn dus ook niet duurzaam.

  Stadsverwarming is de laatste wagon van de fossiele trein en het zal mij benieuwen of we hem op tijd kunnen ontkoppelen....

 • P. Lomito
  15.02.2017 - 09:19 uur | P. Lomito

  Eindelijk een verhaal met ruimte voor een kritische tegenstem, dit is echt een verademing tussen al die eenzijdige berichten hier. Nu ontbreekt alleen nog de vermelding dat de drijfveer voor dergelijke projecten niet het klimaat of "van het gas af" is maar die dekselse SDE+ subsidieworst waarvan iedere bestuurder gaat watertanden om vervolgens de ratio uit te schakelen. Zonder subsidie zou men warmtenetwerken voor dood links laten liggen.