​Wordt markt voor energieopslag volwassen?

29.08.2016 | Branchenieuws | 501 keer bekeken
​Wordt markt voor energieopslag volwassen?

Wordt de Nederlandse markt voor energieopslag eindelijk volwassen? Het antwoord hierop wordt duidelijk op 5 oktober tijdens de Energy Storage Day op vakbeurs Energie 2016.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door Energy Storage NL, de vereniging van bedrijven en organisaties die actief zijn op het gebied van energieopslag. Tijdens de Energy Storage Day komen alle ins en outs van de Nederlandse energieopslag aan bod. Waar liggen de uitdagingen en valkuilen, hoe worden projecten ‘bankable’ en is er toekomst voor de thuisaccu? Op de beursvloer is het Energy Storage Paviljoen ingericht, waarin diverse bedrijven laten zien wat er momenteel allemaal mogelijk is op het gebied van energieopslag. Deelnemende partijen in het paviljoen zijn o.a. DNV GL, Eurotronic, Jules Energy, Belpa, Ateps, Tecnolimit en KIC.
 
Energieopslag belangrijk
Volgens Hans van der Spek, founding father van Energy Storage NL, is het een uitdaging om energieopslag ‘top of mind’ te krijgen bij verschillende stakeholders: “We willen duidelijk maken hoe belangrijk energieopslag is voor het totale energiesysteem. Veel potentie van opgewekte energie blijft nu onbenut, dat is zonde! Energieopslag zorgt bijvoorbeeld voor een betere balans, met een hogere kwaliteit en betrouwbaarheid als resultaat. Nog een voordeel: goede opslag van energie zorgt voor een stabiele prijsontwikkeling.”

Impact op energiemarkt
Energieopslag is een doorbraaktechnologie die de komende vijf tot tien jaar substantiële impact zal hebben op de energiemarkt. Dat meldt consultancybedrijf PricewaterhouseCoopers, dat elf technologische doorbraken onder de loep nam: big data, cloud computing, dna-sequencing, energieopslag, geavanceerde robottechnologie, internet of things, kunstmatige intelligentie, mobiel internet, mobile payments, nanotechnologie en 3D-printing. ‘We staan nu op het punt dat de impact van deze technologieën om ons heen zichtbaar wordt. Het gaat niet alleen meer om het schetsen van toekomstbeelden, maar om concrete investeringsbeslissingen.’

Energy Storage Day
Jillis Raadschelders, Head of Department Renewables & Storage van DNV GL en voorzitter van Energy Storage NL, trapt de Energy Storage Day op 5 oktober om 14.00 uur af met een presentatie. Hij geeft een overzicht van de meest recente ontwikkelingen in de financiering en ontwikkeling van energieopslagprojecten. Raadschelders voorspelt dat de markt voor energieopslag in Nederland vanaf 2020 flink zal gaan groeien. Dat jaar zal de salderingsregeling worden versoberd, waardoor het terugleveren van elektriciteit aan het net minder aantrekkelijk wordt. Het opslaan van elektriciteit uit bijvoorbeeld zonnepanelen wordt dan financieel gunstiger.

Nationaal Actieplan
Hoe het precies zit met de kansen en belemmeringen op het gebied van energieopslag in Nederland komt naar voren uit het diepgaande onderzoek dat Energy Storage NL liet uitvoeren. De onderzoeksuitkomsten zijn vertaald naar een Nationaal Actieplan Energieopslag dat Van der Spek tijdens de beurs zal presenteren. Zo zal bijvoorbeeld het aanpassen van de salderingsregeling kunnen helpen bij een verdere ontwikkeling van de energieopslag. Dat meldde Van der Spek eerder in een interview met Ensoc.

Storage Show
In een wervelende Storage Show laten leden van Energy Storage NL diverse technologieën en toepassingen zien van energieopslag. AES bouwde haar eerste Europese op batterij-technologie gebaseerde energieopslagsysteem in Nederland. V-Storage, een joint venture van VDL en Scholt Energy Control, ontwikkelt innovaties voor energieopslag zoals hergebruik van oude batterijen uit bussen voor opslag van zonne- en windenergie. Door de batterijen ‘strategisch’ te laden, beschikt het bedrijf over stroom voor momenten met weinig aanbod. ATEPS ontwikkelt energieopslagsystemen voor de handel op de onbalans- en spotmarkt (APX), peak shaving, het opladen van elektrische voertuigen en energieneutrale wijken en woningen.
 
Programma
De Energy Storage Day vindt plaats op 5 oktober van 14.00 – 16.30 uur in de Hertogzaal op Vakbeurs Energie. Deelname is gratis, maar vooraf aanmelden is noodzakelijk.  Meer informatie over de Energy Storage Day staat hier.

Foto: Het batterijopslagsysteem van AES in Vlissingen (foto businesswire.com)

Redactie Ensoc, 29-aug-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    29.08.2016 - 17:17 uur | P. Lomito

    De volwassenheid van nieuwe ontwikkelingen, in dit geval het opslaan van waardeloze overcapaciteitstroom om daar uiteindelijk nog meer waardeloze stroom beschikbaar te krijgen, is af te lezen aan de hoeveelheid subsidie die nodig is om de ontwikkeling in de lucht te houden. Volwassen zijn die ontwikkelingen die volledig zelfstandig in de markt kunnen opereren, d.w.z. zonder enige vorm van subsidie én een nuttige bijdrage leveren aan de maatschappij. De productie van bijvoorbeeld XTC is zo gezien uitermate volwassen maar levert geen nuttige bijdrage aan de maatschappij.