​‘Wetsvoorstel in strijd met vrije metermarkt’

24.06.2016 | Branchenieuws | 1530 keer bekeken
​‘Wetsvoorstel in strijd met vrije metermarkt’

Het voorstel om de Elektriciteitswet 1998 en Gaswet te wijzigen teneinde de energietransitie te bevorderen doet afbreuk aan het functioneren van de commerciële markt voor energiemeters, vindt VMNED.

De meetverantwoordelijken van VMNED, meetbedrijven die verantwoordelijk zijn voor het beheer van energiemeters bij zakelijke klanten, hebben via een internetconsultatie hun visie gegeven op het concept wetsvoorstel voortgang energietransitie. Dit wetsvoorstel heeft als doel om de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet verder toekomstbestendig te maken en de uitgangspositie voor de energietransitie te verbeteren door belemmeringen weg te nemen.

Artikel 16
In de huidige Elektriciteitswet staat in artikel 16 dat netbeheerders aan afnemers desgevraagd een meetinrichting ter beschikking zullen stellen. VMNED vindt dat dit afbreuk doet aan het functioneren van de commerciële metermarkt en vindt dat - net zoals opgenomen in de nota van wijziging - dat het de netbeheerder en/of andere partijen dan de erkende meetverantwoordelijken verboden moet worden een meetinrichting met een grootverbruik aansluiting ter beschikking te stellen.

Artikel 13
Ook tegen het artikel 13 in de huidige AMWB heeft VMNED bezwaar. Hierin staat dat een netbeheerder op verzoek van de eindafnemer van elektriciteit of van gas verbruiksgegevens verstrekt aan een door een eindafnemer aangewezen aanbieder van energiediensten. VMNED vindt expliciet dat dit ook afbreuk doet aan het functioneren van de commerciële metermarkt. “De huidige marktwerking voorziet op dit moment reeds volledig in de intentie van dit artikel. Elke aangeslotenen of energiediensten aanbieder (met klantmandaat) kan van zijn erkende meetverantwoordelijke de verbruiksgegevens ontvangen op basis van dienstverlening”, zo schrijft VMNED in het commentaar.

Verbod voor netbeheerder
VMNED vindt dat het de netbeheerder en/of andere partijen dan de erkende meetverantwoordelijken verboden moet worden om verbruiksgegevens van grootverbruikers ter beschikking te stellen. Binnen STROOM was dit reeds geregeld voor de meters die in het verleden door de netbeheerder als desgevraagd meters ter beschikking werden gesteld.

STROOM = VET
Sinds 2011 werkt het ministerie van Economische Zaken aan het wetsvoorstel STROOM, dat onlangs is omgedoopt in Versnelling Energietransitie (VET). Het wetsvoorstel probeert de Elektriciteitswet en Gaswet in een uniforme wet te gieten. Het geeft uitvoering aan het Energierapport 2011 en het regeerakkoord van het kabinet Rutte II. Het neemt ook de uitkomsten van het overleg over het energieakkoord onder leiding van de SER mee.

Reactie VMNED
De volledige reactie van VMNED op het wetsvoorstel voortgang energietransitie is hier te downloaden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (4)

Reageren
 • P. Lomito
  28.06.2016 - 18:58 uur | P. Lomito

  Het cruciale woord hier is energiedichtheid die voor zon en wind zeer laag is. Om onze energievoorziening te baseren op hernieuwbare bronnen hebben we veel meer oppervlakte (land+zee) nodig dan we tot onze beschikking hebben. Je zou ook kunnen stellen dat NL te dicht bevolkt is om in ieders energieverbruik te voorzien.
  Daarnaast zijn hernieuwbare bronnen niet vraagvolgend zodat idioot veel materiaalintensieve accu's nodig zijn om het verschil tussen vraag en aanbod te overbruggen en de ERoEI onder de 1 zakt: het kost meer (fossiele) energie dan het ooit opbrengt... wereldwijd groeit het fossiele energieverbruik dan ook sterker dan de benutbare energie van windmolens en zonnepanelen.

 • 28.06.2016 - 14:50 uur | David E. Dirkse

  @J.Westerik
  In onze klimaatzone wekt een zonnepaneel in zijn 25 jarige leven minder energie op dan zijn productie kostte.
  zie rapport:
  https://collapseofindustrialcivilization.files.wordpress.com/2016/05/ferroni-y-hopkirk-2016-energy-return-on-energy-invested-eroei-for-photo.pdf

 • Jan Westerik
  28.06.2016 - 12:37 uur | Jan Westerik

  Hoezo geen voorraden?
  David E. Dirkse kijkt kennelijk liever in een kolenmijn dan in de lucht! De zon werpt in 1 uur tijd (!!) net zoveel energie op onze aardbol dan we met elkaar in een jaar (!!) gebruiken. Maar... eeuuhhh.... dat noem je geen voorraad?
  Tsja... we moeten het wel "pakken" en dat gaat niet zomaar. Maar de steenkool uit de mijnen in Colombia rolt ook niet zomaar in mijn kacheltje.
  Dat moeten we ook "pakken"
  Wie houdt hier nou wie voor de gek??

  Jan Westerik

 • 28.06.2016 - 09:16 uur | David E. Dirkse

  [teneinde de energietransitie te bevorderen ]
  Welke energietransitie? Ik zie niks.
  Energietransitie is voorraadtransitie. Kolen, olie en gas zijn energievoorraden.
  Waar zijn die nieuwe voorraden? Nergens toch?
  Wij moeten onszelf niet voor de gek houden.