‘We moeten aan de slag met stroomopslag’

16.03.2016 | Branchenieuws | 2822 keer bekeken
‘We moeten aan de slag met stroomopslag’

Nederland heeft nog nauwelijks een markt voor opslag van elektriciteit. Dat gaat vanaf 2020 echter wel veranderen, als de salderingsregeling voor zonnepanelen versobert waardoor terugleveren aan het net onaantrekkelijker wordt. Dat meldt Jillis Raadschelders, hoofd duurzame energie en opslag bij DNV GL en voorzitter van de vereniging Energy Storage NL.

Raadschelders doet zijn boodschap in een interview in Ensoc Magazine. Hij wordt door sommigen op gebied van energieopslag een ‘goeroe’ genoemd. Dat laatste relativeert hij, maar hij zegt wel een van de specialisten te zijn die op dit terrein het langste meelopen. ‘Ik begon me in 1998 te verdiepen in de technische mogelijkheden, waarna ik steeds meer richting de business bewoog. In Amerika bestond al een vereniging voor energieopslag, ESA. Ik heb vanuit het bestuur van ESA de eerste commerciële uitrol van grootschalige lithium-ion-systemen meegemaakt en de markt zien ontwikkelen,’ vertelt Raadschelders.

Lithium-ion-batterij
Volgens Raadschelders zijn er op dit moment maar een beperkt aantal opslagtechnologieën rendabel. ‘Voor opslag van elektriciteit bestaan er verschillende vormen, die een groot voordeel bieden voor twee industrieën: dat zijn de consumentenelektronica, zoals laptops en smart phones, die batterijen nodig hebben om mobiel te kunnen werken, en de automobielindustrie. Tot nu toe maken deze sectoren vooral gebruik van de lithium-ion-batterij. Dat is een business waarin miljarden omgaan. In beide sectoren is het gewicht en het volume belangrijk: de opslagsystemen moeten daar klein en licht zijn. Bij de utilities speelt gewicht een minder grote rol. Daar zijn juist de kosten cruciaal, waardoor andere technieken mogelijk zijn.’

Actieplan voor opslag
Dit voorjaar komt Energy Storage NL met een nationaal actieplan dat de barrières voor opslag van elektriciteit benoemt, zegt Jillis Raadschelders. ‘Een van de belangrijkste barrières is de wetgeving, die moet worden aangepast. Zo remt de salderingsregeling de toepassing van stroomopslag. Door het salderen heeft opslag geen enkele zin. Naar verwachting  zal de regeling worden versoberd. Dat zal  de haalbaarheid van opslag ‘achter de meter’ verbeteren. Dan wordt het interessant. In Duitsland is de situatie al gunstiger en is opslag al bijna rendabel. Duitsers betalen voor stroom ongeveer 28 cent per kWh, maar bij teruglevering aan het net krijgt men daar maar 12,3 cent per kWh voor. Dat betekent een marge voor opslag van 16 cent per kWh.’

'Industrie moet aan de slag'
Volgens Raadschelders moeten industriële partijen aan de slag gaan met opslag. ‘In Duitsland zijn al 40 tot 50 duizend opslagsystemen geïnstalleerd. Technisch kan het al, maar hoe moeten mensen de mogelijkheden benutten? Een eindgebruiker zal een opslagsysteem voor zichzelf optimaliseren, maar wil de netbeheerder dat ook? Decentrale opwekking is vooral te verwachten in een wijk met geld: daar hebben mensen geld om zonnepanelen, elektrische auto’s en opslagsystemen te kopen.’ Volgens Raadschelders is opslag van elektriciteit niet te duur. Wel moet de kostprijs van opslagsystemen omlaag. ‘We weten hoe we kunnen bepalen hoe snel een opslagsysteem zich terugverdient. Daardoor zitten we nu in de leercurve, waarbij de kosten voor opslag dalen.’

Lentenummer
Het volledige interview met Jillis Raadschelders staat in Ensoc Magazine, dat vanaf 29 maart verschijnt. Het lentenummer heeft als thema opslag van elektriciteit. Het bevat een onderzoek naar de markt voor thuisaccu’s in Nederland, een reportage over de batterijopslag van AES in Vlissingen en een praktijkverhaal over de Drentse boer die zonnestroom opslaat in een zeecontainer vol met lithium-ion-batterijen. Verder zet Jeroen Larrivee vijf trends in elektrische opslag op een rij en moet Nederland volgens Rob Kemmeren nu al nadenken over investeren in supergrids of gigaopslag.

Meer lezen?
Neem dan een gratis proefabonnement via
https://www.ensoc.nl/proefabonnement

Foto: Jillis Raadchelders, hoofd duurzame energie en opslag bij DNV GL en voorzitter van de vereniging Energy Storage NL.

Redactie Ensoc, 16-mrt-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (26)

Reageren
 • 19.05.2016 - 09:07 uur | Marco Bouwkamp

  Ik denk dat het belangrijk is om in de discussie onderscheid te maken tussen de consumentenmarkt en utilities/industriële toepassingen. Zoals in de discussie al goed naar voren is gekomen, ligt het voor de consument gevoelig, zeker in combinatie met de salderingsregeling. Echter, ik denk dat we het er wel over eens zijn dat energieopslag noodzakelijk is voor grootschalige toepassingen en een stabiel en betrouwbaar net.

  Hierbij is het ook van belang om te kijken naar het onderscheid tussen korte termijn opslag om het net te stabiliseren, middellange termijn om dag-nachtverschillen op te vangen en lange termijn opslag om in te spelen op de verschillen tussen de seizoenen (of wellicht de mogelijkheid te bieden om energie te transporteren aangezien energie niet altijd opgewekt wordt, daar waar het geconsumeerd wordt).

  Hiervoor zijn veel technieken in opkomst en, gezien hernieuwbare energie een steeds belangrijkere plaats inneemt in de energiemix, verdienen deze alle aandacht.

 • 19.04.2016 - 15:45 uur | Peter Vermaas

  Een oplossing zou kunnen zijn om -mbv. inzage in de landelijke onbalans (Tennet zou dit kunnen presenteren op een site)- verbruikers zoals warmtepomp, electrische auto, diepvries, elektrische boiler tijdelijk uit te schakelen tijdens opregel-signalen. Zodra de piekvraag dalende is kunnen de gepauzeerde gebruikers bijgeschakeld worden en zo helpen het net in balans te houden. IoT kan hierbij helpen. Hetzelfde gebeurt nu met de "grote jongens", IGCC's die op- en afregel-signalen krijgen, energiestromen die heen en weer gaan tussen UK, Duitsland, België en Noorwegen. Ik denk dat als ook klein-gebruikers en klein-leveranciers een signaal kunnen opvangen, ze hierop kunnen anticiperen middels bij- en afschakelen van de verbruikstoestellen.

 • 19.04.2016 - 15:39 uur | Peter Vermaas

  Een oplossing zou kunnen zijn om -mbv. inzage in de landelijke onbalans (Tennet zou dit kunnen presenteren op een site)- verbruikers zoals warmtepomp, electrische auto, diepvries, elektrische boiler tijdelijk uit te schakelen tijdens opregel-signalen. Zodra de piekvraag dalende is kunnen

 • 19.04.2016 - 15:39 uur | Peter Vermaas

  sdg

 • Will van Doorn
  24.03.2016 - 09:54 uur | Will van Doorn

  Ik ben het grotendeels met Dick Meeldijk eens en zie slechts één goede toepassing voor een opslag accu in combinatie met zonnepanelen: iemand met een elektrische auto waarmee hij/zij overdag rijdt en 's avonds oplaadt heeft er iets aan. Als je naast zonnepanelen ook een kleine windmolen op je dak hebt, zou het wel interessant kunnen zijn.
  Grote windparken zouden met een flexibele productie van waterstof pieken kunnen opvangen, met de waterstof kan je later weer elektriciteit maken.

 • Dick Meeldijk
  24.03.2016 - 09:36 uur | Dick Meeldijk

  @ P.Lomoto,
  Ook ik zal dan afsluitend reageren dat je (misschien terecht) wel erg negatief bent over het energie accoord.
  Je schreef: "Netstroom zal over 10 jaar vooral onnodig dure belastingstroom zijn terwijl eigen opwekking en opslag steeds goedkoper wordt met zonnepanelen en thuisaccu".
  Dat netstroon duurder gaar worden zal best waar zijn (dan worden mensen misschien ook iets zuiniger op energie) en dat zonnepanelen en een thuis accu goedkoper gaan worden is ook vast waar.
  Dat jij windenergie nadelig vind voor de pieken in ons net mag jij best vinden.
  Daar ging volgens mij ons meningsverschil niet over.
  Ik stel alleen maar dat energetisch gezien een 5 kWh thuisaccu totaal geen zin heeft in combinatie met zonnepanelen.
  's Zomers leveren de panelen zoveel extra energie dat zo'n accu erg snel vol is en 's nachts is het verbruik veel te weinig om de accu weer leeg te trekken. Veel "overtollige" energie gaat dus alsnog voor niets het net in.
  's Winters is het omgekeerde het geval.
  De panelen leveren overdag zo weinig dat het direct al opgaat aan de constante verbruikers en de accu niet wordt opgeladen.
  Ik heb het met praktijk getallen aangetoond in een vorige reactie.
  Als er een rekenfout in zit hoor ik het graag.
  Het verhaal hierboven gaat over stroomopslag en dat is (naar mijn mening) prima.
  Het enige wat ik beweer is dat 5 kWh thuisaccu's in combinatie met zonnepanelen gewoon onzin is.
  'Grootschalige opslag heeft natuurlijk wel zin; net als het in de toekomst (pas na het eventuele afschaffen van salderen) koppelen van accu's uit electrische auto's. De investering in die accu is dan al gedaan en met de eventuele teruglevertarieven kan zo'n accu 's avonds ontladen worden en 's nachts weer worden opgeladen. Met de juiste electronische regeling gaat dat niet ten koste van de levensduur van die accu's. (een Prius-accu van 10 jaar oud werkt ook nog).
  Bij gsm's en labtop's is dat anders.

 • P. Lomito
  24.03.2016 - 09:09 uur | P. Lomito

  Afsluitend wil ik nog opmerken dat kleinschalige (accu-)opslag een belangrijk middel wordt voor consumenten om zich te beschermen tegen het idiote klimaat- / energiebeleid waarbij de kosten van het verspillende Energieakkoord eenzijdig bij consumenten gelegd worden. Netstroom zal over 10 jaar vooral onnodig dure belastingstroom zijn terwijl eigen opwekking en opslag steeds goedkoper wordt met zonnepanelen en thuisaccu.

  Duitsland is 5 jaar eerder begonnen met hun Energiewende en inmiddels zijn thuisaccu's daar al de normaalste zaak voor eigenaren van zonnepanelen. Als wij over 5 jaar aan de beurt zijn hebben we in ieder geval het voordeel dat zonnepanelen en accu's fors goedkoper zijn dan wat de Duitsers daarvoor betaald hebben.

  De netbeheerders kunnen hun problemen met de stroompieken van windstroom oplossen door deze niet te accepteren op het netwerk, windstroom kan dan alleen op het net geïnjecteerd worden als er ook werkelijk vraag naar is. Het is dan aan eigenaren van windmolens om opslag bij de windmolen te plaatsen of te accepteren dat de pieken niet vergoed worden.

 • Dick Meeldijk
  23.03.2016 - 19:49 uur | Dick Meeldijk

  @ P Lomito,
  Je blijft wel hardnekkig geloven in jouw gelijk. (wat je toch echt niet hebt).
  Het klopt dat de meeste stroom niet om 13:00 wordt gebruikt, maar pas bij thuiskomst en 's avonds.
  Toch maakt dat helemaal niets uit, want zo'n thuis accu van 5 kWh komt 's winters helemaal niet vol.
  Ook niet voor een heel piep klein beetje.
  Ik wek 's winters (met mijn 18 panelen) 2 kWh per dag op en dat gaat ook overdag direct op aan de verbruikers die constant aan staan, zoals oa koelkast en diepvries.
  Dus 's winters komt mijn accu niet vol en 's zomers komt mijn accu niet leeg omdat mijn 18 panelen zoveel opbrengen dat vanaf dag 1 de accu vol is en daarna al mijn opgewekte overtollige stroom gewoon terug het net ingaan. Zomers gebruik ik 's nachts veel minder dan die 5 kWh die de accu zou kunnen leveren.
  Dus nogmaals: een accu helpt niet en ook niet voor een beetje.
  Wel zou in mijn geval veel accu's helpen, maar dat heeft dan financieel weer geen zijn.
  Dus gewoon bufferen zoals grote energieleveranciers dat zullen moeten gaan doen.
  Overigens is er niets op tegen dat je zelf toch zo'n accu aanschaft (en met jou meerderen).
  Dat geeft weer werkgelegenheid en is goed voor de economie, maar met energieopslag (waar deze topic eigenlijk over gaat) heeft het helemaal niets te maken.

 • P. Lomito
  23.03.2016 - 19:27 uur | P. Lomito

  @Will van Doorn, afschaffing van de salderingsregeling zal niet leiden tot rechtsongelijkheid want vanaf 2020 zijn alle draaischijfmeters afgekeurd en vervangen door een slimme meter of, voor de hardnekkige weigeraars zoals ik, een domme meter met dubbel telwerk (netverbruik en netinjectie). Momenteel worden hele productieseries in razend tempo afgekeurd zodat de meter vervangen moet worden. Ergo: einde oefening salderen.

  @Dirk Meeldijk, een thuisaccu is ook in de winter bruikbaar omdat het verbruik niet altijd gelijk loopt met de opwekkingsuren. De meeste stroom zal verbruikt worden bij thuiskomst (lampen aan, koken/oven, tv kijken), niet om 13:00uur 's middags.

 • Will van Doorn
  23.03.2016 - 17:36 uur | Will van Doorn

  De meeste reacties gaan ervan uit dat de salderingsregeling wordt afgeschaft en nemen aan dat de stroomprijs stijgt. Beiden zijn niet zeker, dus moet je uitgaan van de huidige situatie en dan is opslag niet rendabel. Hoe de eventuele versobering eruit gaat zien is nog niet bekend. Op dit moment is er een wettelijk minimum aantal kWh dat de energieleverancier moet toestaan, de meeste energieleveranciers staan echter een hogere of zelfs onbeperkte saldering toe. Als dat bij de versoberde regeling ook is, dan blijft opslag onrendabel.
  Trouwens zolang vele huizen nog een draaispoel kWh meter hebben gaat salderen in die huizen automatisch en ontstaat er een rechtsongelijkheid als de salderingsregeling alleen wordt afgeschaft of beperkt voor mensen met een moderne kWh meter!

 • Dick Meeldijk
  23.03.2016 - 16:52 uur | Dick Meeldijk

  @ P. Lomito.

  Ik ben een beetje verbaasd over jouw rekensom.
  Dat een thuisaccu-installatie van 5 kWh zo'n € 2.800 kost geloof ik best.
  Maar met mijn 18 panelen heb ik in de zomer per dag 15kWh opbrengst en maar 8 kWh verbruik (waarvan maar 2kWh 's nachts). Waar laat ik dan de energie als de accu eenmaal vol is?
  's Winters is het omgekeerde het geval.
  In verbruik dan 10 kWh per dag, waarvan 5 kWh 's nachts.
  Ik wek 's winters maar 2 kWh per dag op en dat gaat helemaal op aan mijn dagverbruik. Zo'n accu van 5 kWh is dus volkomen nutteloos.
  's Winters is er totaal geen zonnestroom over om een accu op te laten.
  Ik heb inmiddels 5 jaar zonnepanelen en houd mijn verbruik per dag bij en weet daarom dat een accu totale onzin is.

 • P. Lomito
  23.03.2016 - 16:19 uur | P. Lomito

  De thuisaccu zal vrij snel rendabel worden dankzij torenhoge netstroomkosten. In Duitsland is men al zover met de € 0,30 /kWh die ze daar betalen, in NL zullen we binnen 5-10 jaar ook zoveel betalen voor stroom. Aangezien de salderingsregeling vervangen zal worden door stroomdiftar wordt het onaantrekkelijk om stroom op het net te zetten, de opdracht is dan om zoveel mogelijk stroom zelf op te wekken/op te slaan zodat het gebruik van dure netstroom beperkt kan worden.

  Voor netstroom betaal je straks 3333x0,30= € 1.00 per jaar, dat is € 20.000 in 20 jaar (levensduur zonnepanelen). Stel dat je 40% van je winterverbruik en 90% van je zomerverbruik kunt afdekken met zonnepanelen+thuisaccu, dan is het budget voor deze zaken (150dg x 10kWh x 0,4 + 215dg x 8kWh x 0,9) x 0,30 x 20 = € 12.900 waarbij de accu 2x en de omvormer 1x vervangen moet worden. Om 40% van het winterverbruik (daggemiddelde 0,4x10=4 kWh) op te wekken heb je 18 zonnepanelen nodig van 250Wp. De PV-installatie kost over 5-10 jaar zo'n € 800 per kWp, in dit geval dus 800x4,5= € 3.600, kosten voor de omvormer € 900 zodat beschikbaar is voor de thuisaccu (12.900-3600-900) / 3 = € 2.800. Op dit moment kost een thuisaccu-installatie van 5 kWh zo'n € 2.800 bij DHZ. Met de verwachte prijsdaling van accu's kan ook de installatie bekostigd worden uit de besparing.

 • Dick Meeldijk
  23.03.2016 - 13:43 uur | Dick Meeldijk

  @ P. Lomito,
  Met wat getalletjes kan ik wel verklaren waarom een thuisaccu onzin is.
  Ik heb 18 panelen op m'n dak en ben daar (op jaarbasis gezien) helemaal self-supporting mee; danzij het salderen natuurlijk.
  Mijn stroomverbruik is 8 kWh per dag 's zomers en 10 kWh per dag 's winters.
  Mijn opbrengst is 15 kWh per dag 's zomers en 2 kWh per dag 's winters.
  Mijn nachtverbruik is 2 kWh 's zomers en 5 kWh (per dag)
  Per zomerdag "houd" ik dus ca 7 kWh over. Daar is mijn nachtverbruik al af.
  Per winterdag "mis" ik dus ca 8 kWh.
  Dan zou ik heel graag een berekening willen zien waarin blijkt dat een accu zin heeft.
  Natuurlijk kan ik wel een accu kopen van 80.000,- waarmee ik wel kan bufferen.
  Ik zal het niet meer meemaken dat die prijs zover gaat dalen dat het zin heeft om tot aanschaf over te gaan.
  Bufferen moet je groot zien!

 • Dick Meeldijk
  23.03.2016 - 12:10 uur | Dick Meeldijk

  @P.Lomito: je schrijft: "De thuisaccu wordt niet gebruikt om zomerstroom op te slaan voor de winter maar om dagelijkse PV-stroom op te slaan voor nachtelijk stroomverbruik". daarin heb je gelijk, maar dan ook alleen maar in de zomermaanden. 's Winters heb je er totaal niets aan, omdat de accu gewoon niet vol komt.
  Als je meer dan 6 zonnepanelen heb je er ook niets aan, of je moet een veelvoud aan accu's aanschaffen.
  Zo'n accu is alleen erg handig op een bootje of een hutje op de hei.
  Zuinig zijn met energie is zeker altijd nuttig, maar we zullen toch echt moeten kijken wat we gaan doen als de fossiele brandstoffen op zijn.
  Dus toch: zon, wind en waterkracht sterk ontwikkelen en kijken naar grootschalige energie opslag mogelijkheden.
  Een wasmachine overdag laten draaien op zonnestroom is prima, maar daar redden we het niet mee.
  Ook de industrie heeft veel stroom nodig. We moeten toch echt iets grootschaliger denken dan alleen maar huishoudens.
  En de thoriumcentrales waar je denk ik wel een voorstander van zult zijn komen er de volgende 20 jaar zeker niet.
  Misschien wel daarna, maar zover moeten we nog niet kijken en ook zeker niet al onze hoop daarop vestigen.
  Er komen steeds meer electrische auto's en als zo'n accu ongebruikt stil staat omdat hij alleen de volgende ochtend weer vol moet zijn, kan zo'sn accu zeker wel gebruikt worden als buffer (als de klant dat dan ook wil tegen een bepaalde vergoeding). Jij ziet dat niet zitten (wat natuurlijk ook mag) maar als het financieëel aantrekkelijk wordt zullen veel auto-eigenaren zeker meedoen.

 • P. Lomito
  23.03.2016 - 11:54 uur | P. Lomito

  @ Rob van Kleef De thuisaccu wordt niet gebruikt om zomerstroom op te slaan voor de winter maar om dagelijkse PV-stroom op te slaan voor nachtelijk stroomverbruik. Momenteel is dit niet rendabel maar met het snel stijgende netstroomtarief (vooral belastingen) én de dalende accuprijs wordt zo'n thuisaccu met een capaciteit van ca. 5-7 kWh wel rendabel. De netstroomprijs zal komende 10 jaar stijgen van 20 naar 30 eurocent als gevolg van het Energieakkoord. Daardoor wordt het voor consumenten interessanter om zuinig om te springen met stroom en om zoveel mogelijk stroomverbruik zelf op te wekken en zelf te gebruiken, bijvoorbeeld door de wasmachine alleen in te schakelen als de zon schijnt, de elektrische boiler te verwarmen en de thuisaccu op te laden voor gebruik 's nachts.

 • rob van kleef
  22.03.2016 - 21:40 uur | rob van kleef

  @Piet van Noort, valmeren zijn ontstaan uit het ontwerp van ir.Lievense in de jaren 70. Het eerste plan was om de markerwaard te voorzien van 30 meter hoge dijken en het vol water te pompen d.m.v. windmolens. Bij onbalans van het net zou men water via turbines laten weglopen en dus stroom opwekken. Dit plan werd afgeschoten omdat bij dijkbreuk Amsterdam zou kunnen onderlopen. Toen heeft hij een valmeer ontworpen....vlak voor de kust. Dit levert en werk op en duurzame energie om de onbalans op te vangen vanwege o.a. wind- en zonne-energie.
  @P.Lomito, die accu's voor thuis daar heb je gewoon niets aan. dat is gewoon een waardeloze investering. Je kan al je energie van zomers niet opslaan voor s;winters , dus je moet ca. 70% toch terugleveren aan het net tegen een lager tarief...

 • P. Lomito
  22.03.2016 - 21:32 uur | P. Lomito

  Valmeren leveren niet voldoende opslag, zie bijvoorbeeld het valmeer op El Hierro dat minstens 5x groter had moeten zijn. Kleine decentrale opslag is al beter haalbaar, een kleine thuisaccu om zonnestroom op te slaan voor nachtgebruik gaat vrij snel rendabel worden door snel stijgend belastingen op energie en dalende accuprijs.

 • Piet v Noort
  22.03.2016 - 17:14 uur | Piet v Noort

  Voorslellen om energie op te slaan zijn al een paar jaar geleden gedaan door Rob van den Haak. In combinatie met nieuwe Deltawerken om het waterniveau voor de kust te beheersen werden ook valmeren meegenomen. Helaas wil de ambtelijke top hier, en ook met sluizen in de Nieuwe Waterweg, nog niet in meegaan. Het wordt allemaal op de lange baan geschoven en als het straks nodig is omdat de zeespiegel wel versneld omhoog gaat is het te laat, net als in 1954. Een Haakse Zeedijk maakt, naast de opslag van energie, ook het plaatsen van windmolens, ver voor de kust en toch op land, stukken goedkoper.

 • Harrie Lieverse
  22.03.2016 - 13:48 uur | Harrie Lieverse

  Ja, een goed artikel. Opslagsystemen voor elektra zullen op de korte termijn zeker nodig zijn. En voor off-grid lokaties nu al interessant.
  Naast de gangbare Ion-accu's is het wenselijk dat ook andere mogelijkheden ontwikkeld worden.

 • Marnix Vlot
  22.03.2016 - 11:59 uur | Marnix Vlot

  Het is jammer dat storage wordt gekoppeld aan "het einde van de salderingsregeling". Er is niks mis met salderen. Niet mogen salderen om zo de opslag markt "te helpen" werkt een enorme inefficiëntie in de hand. Waarom zouden huishoudens moeten gaan salderen als er een conventionele centrale wat zachter kan gaan draaien. De enige juiste vraag is: wat is de netto elektriciteitsprijs op het moment van terugleveren. Als je de elektriciteitsprijs wat meer variabel gaat maken voorkom je vreemde zeer dure fiscale sprongen zoals opslag in huis. En als die prijs dan flink daalt op zonnige dagen overdag kun je gewoon uitrekenen wat je met opslag zou willen doen. Maar misschien gaan we als alternatief wel allemaal overdag onze elektrische auto opladen. Probleem ook opgelost.

 • Jan Haije
  22.03.2016 - 10:37 uur | Jan Haije

  Wat aan boord van tankschepen zit is al een heleboel opslag. Ze varen naar havens met de hoogste prijs.
  Het Intercontinentale Hoogspanningsnet HVDC langs de Noordpoolcirkel staat al op de tekentafel bij ABB.
  Propellervliegtuigen hebben elektrische aandrijving. Wel accu's maar ook een spiritusmotor aan boord.

 • Will van Doorn
  22.03.2016 - 10:24 uur | Will van Doorn

  We hebben een goed systeem met salderen en dat zouden we moeten aanpassen om een business case voor opslag mogelijk te maken; gevolg investeren in zonnepanelen wordt duurder. Dat is het paard achter de wagen spannen!
  Bovendien zie ik meer in gestuurd verbruik: laat de als de zon schijnt de wasmachine draaien, de elektrische auto opladen etc.
  @Robert van Kleef: Uitgezonderd Delta en Eneco zijn de energiebedrijven opgesplitst in een netwerkbedrijf en een energieverkoper. Het totale kWh tarief is onderverdeeld in tarieven voor de kWh zelf en het transport. Bij salderen vindt tweemaal transport plaats en wordt nul maal transport berekend. Enige logica voor een prijsverschil is er dus wel.

 • Dick Meeldijk
  22.03.2016 - 09:12 uur | Dick Meeldijk

  Erg goed die opslag voor klein verbruikers.
  Op dit moment is saldering nog voordelig en dus opslag voor particulieren financieëel gezien zinloos.
  Zelf heb ik 18 zonnepanelen en is opslag ook in de toekomst voor mij niet zinvol, want 's zomers wek ik veel meer energie op die ik dan tot aan de winter moeten opslaan om dan te kunnen gebruiken. Dat zou wel een erg grote en dure accu gaan worden.
  Iemand met slechts een paar zonnepanelen kan wel zijn overschot opslaan om de nacht door te komen. Dus s'zomers werkt het prima, maar 's winters helemaal niet.
  Opslag dient daarom vooral ook grootschalig te gebeuren en dan dus zeker niet in accu's. Gebruik een andere manier van bufferen waarvoor nog veel onderzoek nodig is.
  Gelukkig heeft de techniek de toekomst.
  Toch blijft het verstandig om niet te wedden op één paard.
  Het blijft een combinatie van wind, zon, waterkracht, energieopslag en ook nog onderzoek naar de mogelijkheid van thoriumcentrales en energietransport zonder kabels, maar via lasers of wat de toekomst nog gaat brengen.

 • Krijn Braber
  22.03.2016 - 09:08 uur | Krijn Braber

  De spijker op de kop!

 • Robert van Kleef
  20.03.2016 - 23:41 uur | Robert van Kleef

  Interessant verhaal maar het is ook verhaal wat bijzonder onzinnig is. Waarom moeten wij voor een kWh prijs meer betalen als wij afnemen van het energiebedrijf dan als wij terugleveren? Wie gaat aan dat prijsverschil verdienen? Juist, het energiebedrijf dus. Dan wordt dus bij wet vastgelegd dat de winst van energiebedrijven moeten toenemen ten laste van particuliere energieleveranciers. We moeten niet vergeten dat vele pv-installaties voor de belastingdienst ook bedrijfjes zijn. Dus grote ondernemingen zouden dus bevoordeeld worden op kleine onderneminkjes? Particulieren worden met opslagsystemen opgezadeld met extra kosten voor investeringen die ze nauwelijks terugverdienen. De meeste energie wordt in de zomer geproduceerd en die kan je niet opslaan in batterijen voor de winter. Per saldo wordt je dubbel gepakt, je levert in op je saldering en je moet investeren in nodeloze apparatuur. Er lopen nu projecten die opslagsystemen van elektrische auto's willen gebruiken om bij te springen bij onbalans in het net. Dat wordt dus een kansloos businessmodel. Er wordt hier een industrie opgetuigd die extra beslag legt op milieu-onvriendelijke grondstoffen, dat is van de zotte.

 • P. Lomito
  16.03.2016 - 12:47 uur | P. Lomito

  We moeten helemaal niets, in ieder geval moeten we niet investeren in de opslag van stroom zoals we ook niet moeten investeren in intermitterende energiebronnen die de opslag van stroom noodzakelijk maken. Opslag maakt de stroomvoorziening onnodig duurder en vergt zeer veel milieuvervuilende materialen/processen. Zo wordt het ene probleem opgelost met het introduceren van een nieuw probleem, gekkenwerk dus.

  We investeren beter in het energiezuinig maken van gebouwen/woningen en bedrijfsprocessen, en in het ontwikkelen van nieuwe technieken voor stroomopwekking, d.w.z. vraaggestuurde en efficiënte opwekking.