Waarom Europa juist gebaat is bij importheffing op zonnepanelen

11.12.2015 | Branchenieuws | 1851 keer bekeken
Waarom Europa juist gebaat is bij importheffing op zonnepanelen

Europa heeft de importheffing op Chinese zonnepanelen en zonnecellen verlengd. Volgens diverse partijen brengt dat een nekslag toe aan haar eigen zonne-energiesector. ‘Complete onzin’, betoogt Roel van den Berg, oprichter van Autarco. ‘Het is juist een hele grote kans om de solarindustrie naar een volgend level te tillen.’

De Europese Unie besloot op 2 december 2013 een importheffing van twee jaar op te leggen op zonnepanelen uit China die onder de afgesproken minimumprijs worden ingevoerd. Aanleiding daarvan waren klachten dat de Chinese overheid zonnepanelen zwaar subsidieert, waardoor ze de producten ver onder de normale prijs op de Europese markt kon ‘dumpen’. Nu, twee jaar later, blijkt dat de importheffingen de komende 15 maanden alsnog nog van kracht blijven. Hierover publiceerde Ensoc een paar dagen geleden het artikel 'EU verlengt importheffing Chinese zonnepanelen'.

Diverse leden van het Europese parlement, evenals de Belgische zonnepanelenimporteur Cleantec Trade zijn van mening dat de Europese Commissie hierdoor het potentieel van de Europese zonne-energiesector in de weg staat omdat China wereldwijd met voorsprong de belangrijkste producent is van zonnepanelen. Argumenten zijn het verminderde Europese aantal solarprojecten, dat in 2 jaar tijd van 17 naar 7 GWp ging, en het aantal Europese banen in de solar sector dat in vier jaar tijd terug liep van 265.000 naar 120.000.

Kaf van het koren scheiden
Roel van den Berg is oprichter en directeur van Autarco, een Nederlands merk dat als eerste ter wereld losse componenten heeft geïntegreerd in complete zonne-energiesystemen onder één merknaam. Alle systemen van Autarco worden geleverd met een kWh-opbrengstgarantie. Van den Berg is blij dat de importheffing blijft bestaan omdat hij vindt dat Europa juist op eigen continent productiecapaciteit moet creëren. Op die manier stelt het Europa in staat om te kunnen concurreren met China. Autarco’s panelen zijn inmiddels ook van Europese makelij.

Volgens Van den Berg ontstaat er nu een situatie waarbij serieuze verduurzaming kan plaatsvinden, waarbij mensen écht garanties kunnen krijgen in plaats van de loze marketingbeloftes van Chinese fabrieken waarvan de kans reëel is dat ze nog ooit omvallen. De enige die gebaat zijn bij een goedkope Chinese prijs zijn volgens hem handelaren die inkopen, verkopen en daarna de handjes ervan af trekken. Van den Berg: ‘Dat zorgt voor een negatieve spiraal. Mensen die duurzaam willen werken en duurzame producten willen afnemen zijn juist gebaat zijn bij een importheffing. In die gekte van goedkoop, goedkoper, goedkoopst worden deze afnemers niet gelukkig.’

Het wegvallen van 145.000 banen vindt Van den Berg geen kwalijke zaak: ‘Het zijn precies de banen die we niet willen, namelijk zzp-ers en kortlevende BV-tjes die deze cowboymarkt vervuilen en alleen werkzaam zijn om er een slaatje uit te slaan. Het zijn de banen waar juist professionele bedrijven en zelfs media over klagen omdat systemen slecht geïnstalleerd worden. Laat ze maar plaats maken voor hoogwaardige banen in fabrieken waar goede Europese panelen gemaakt worden. Dan til je solar pas echt naar een volgend level.’

Negatieve spiraal doorbreken
Het verminderde aantal Europese solarprojecten baart Van den Berg geen zorgen. Het zijn vooral de grote veldinstallaties die minder geïnstalleerd worden. ‘Maar willen we die wel? Ze bederven het landschap en door open veld installaties wordt de potentie van solar niet optimaal benut. Je moet niet centraal opwekken, maar juist decentraal. Daar waar het nodig is. Als je kijkt naar wie baat heeft bij hele grote velden, dan zijn dat alleen de big corporates en niet de consument.’

Van den Berg hoopt dat er een einde komt aan die race naar de bodem. ‘Door de 15 maanden importheffing aan te houden krijgt Europa nog langer de kans om een gedegen concurrent te worden voor China, zodat we op die manier echt duurzame projecten kunnen realiseren. Voorheen waren we afhankelijk van olie uit het Midden Oosten. Waarom zouden we nu afhankelijk willen zijn van zonnestroom uit het Verre Oosten?’

Foto: Zonnepanelen van Autarco op het platte dak van een bedrijfsgebouw (foto Autarco)

Redactie Ensoc, 10-dec-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (9)

Reageren
 • jan janssen
  09.06.2016 - 11:51 uur | jan janssen

  Ben van mening dat je aan al die aanbiedingen van zonnepanelen en isolaties NIET deel moet nemen, er worden afspraken gemaakt door de politiek in Brussel om de uitstoot terug te dringen wat vervolgens drukt op het inkomen van de burger, woningbouw verenigingen zijn verplicht hun woningen op peil te brengen, deze woningen worden zsm verkocht zie statistieken daaromtrent.
  Ben van mening dat de overheid hier voor 100 % de beurs moet trekken.

 • 16.12.2015 - 09:45 uur | Klaas Mulder

  Europa gebaat bij importheffing? Dat is sowieso niet het geval. Het voortbestaan van de importheffing staat een omzetgroei in de weg, zeker in Nederland. Hierboven staat al dat consumenten voor de goedkoopste oplossing gaan, maar dat geldt net zo goed voor bedrijven. Al dan niet vertaald in de kortste terugverdientijd, als het gemiddelde prijsniveau van installaties stijgt. dan daalt de omzet. Dat is in vrijwel alle sectoren het geval.
  Als er minder geplaatst wordt, is het milieu de verliezer. En daar doen we het toch allemaal voor? Ja OK, ook voor het geld...

 • an so
  15.12.2015 - 18:10 uur | an so

  wat een gelul zeg, juist door de enorme prijsdaling heeft zonne-energie zo,n vlucht kunnen nemen. met dank aan de Chinese overheid.
  natuurlijk is valse concurrentie niet okay, maar er is echter een uitzondering en dat zijn zonnepanelen. waarom? omdat milieu voor markt protectionisme zou moeten gaan. ook top panelen komen uit china
  en 120000 banen zijn 120000 banen ! er word voorgespiegeld dat alles uit china rommel is. en dat alle zzp ers prutsers zijn.
  echte onzin en gewoon ordinaire protectionisme. als de consument een beetje moeite doet kan hij prima het kaf van het koren scheiden.
  daar hebben we geen import heffing voor nodig.

 • Rob Caspers
  15.12.2015 - 16:47 uur | Rob Caspers

  Volkomen juist! Alle europese PV-fabrikanten zijn gestopt omdat deze dumpprijzen een kwaliteitsproduktie incl. een goede garantie en een milieu-verantwoord fabriceren, onmogelijk maakten. De noodzakelijke Watt-piek prijs was met geen mogelijkheid te realiseren.
  Het beëindigen van de produktie-aktiviteiten, dat heeft veel banen en onnoemelijk veel geld gekost.
  Brussel heeft liggen slapen en is veel te laat wakker geworden.
  Het is een vechtmarkt zonder regels en helaas, dit zal nog wel even zo blijven. De consument en de investeerders in zonneparken zijn onwetend en dus de dupe.

 • Dood Paard
  15.12.2015 - 16:40 uur | Dood Paard

  "Naar een volgend level tillen" ?? Je moet niet centraal opwekken, maar juist decentraal" ??

  Zou Greenpeace de burgers eindelijk eens duidelijk kunnen maken dat na Parijs het speelkwartier nu toch echt afgelopen is. Hoeveel Nederlandse zonnedaken zijn er wel niet nodig om alleen al de 6 TWh wegvallende biomassa bijstook te compenseren?

  "Is the Future of Electricity Generation Really Distributed?"
  "I’m sorry, but count me among the people who get no special thrill from making our own shoes, roasting our own coffee, or generating our own electricity. I don’t think my house should be energy independent any more than it should be food independent or clothing independent. Advanced economies around the world have gotten to be advanced economies by taking advantage of economies of scale, not by encouraging every household to be self-sufficient"

 • Dood Paard
  15.12.2015 - 14:32 uur | Dood Paard

  German renewable energy jobs ( = solar jobs) continue to drop

  [link verwijderd]

 • BOB Meulendijk
  15.12.2015 - 13:49 uur | BOB Meulendijk

  Blijft lastig.. Duitsland wereldwijd lof en China een klap in zijn gezicht.
  De importheffing heeft juist de prijs doen stijgen en het nieuw geplaatste pv-vermogen doen afnemen.
  De chinezen werken keihard, maar het leveren van constante kwalitatief hoogwaardige arbeid en de bijbehorende kwaliteitsproducten horen daar niet bij. Ik adviseer aan mijn klanten om geen zonnepanelen te kopen. Tenslotte kun je er niet op zitten, mee rijden, of koffie zetten. Pas als mijn klanten begrijpen dat ze een duurzame investering gaan doen weet ik een product met een hoge rente namelijk een zonnestroom installatie. Als er dan de juiste vragen worden gesteld zoals, jaarlijkse kosten op deze investering en duur van de investering zonder problemen kom ik terecht bij prachtige Europese producten. Ook in Nederland zijn er meer bedrijven die zonnepanelen produceren, zoals EXASUN met de nieuwste techniek en 30 jaar product garantie.

 • John van Laarhoven
  15.12.2015 - 11:43 uur | John van Laarhoven

  Ik ben het zeer eens met de door Roel van den berg genoemde argumenten. Investering in zonnepaneel systemen zijn kapitaal investeringen en kunnen alleen maar renderen, wanneer de werking ervan langjarig zorgt voor een optimale (maximale) energie opbrengst. Dat is alleen mogelijk, als de gebruikte componenten en de installateur van goede kwaliteit zijn.
  We hebben het hier over een business die alleen maar duurzaam goed kan functioneren als die door professionals wordt bedreven.
  Daar ontbreekt het helaas maar al te vaak aan; met alle gevolgen van dien.

  De BV (PV) Nederland loopt al decennia lang voorop als het gaat om innovatie, technologie en ontwikkeling van uitstekende concepten en kwalitatief goede PV systemen, zowel bedoeld voor toepassing op infrastructureel, commercieel en residentieel vastgoed, al of niet gebouw geïntegreerd.
  De (PV) maak industrie heeft echter helaas in Nederland nooit echt goed "voet aan de grond" gekregen, door verschillende oorzaken, maar zeker niet in de laatste plaats door de "Oost Aziatische Dump" in het verleden.
  Momenteel zijn er enkele nieuwe initiatieven om te komen tot een hernieuwde maakindustrie van Nederlandse zonnepanelen, met de meest innovatieve methoden. De verlenging van de MIP betekent een verhoogde kans op (eindelijk) succes voor deze industrie in opbouw. In het verlengde daarvan profiteren de (eind) gebruikers daarvan met uitstekende componenten die verifieerbaar goede kwaliteit hebben.
  Ik daag Roel dan ook graag uit om als PV systeem leverancier hierbij aan te sluiten.

 • Roeland Appeldoorn
  15.12.2015 - 09:19 uur | Roeland Appeldoorn

  De importheffing is niet interessant, het gaat om de kwaliteit van de te
  gebruikte materialen.
  De consument kijkt naar het goedkoopste product en wie het zo goedkoop mogelijk kan installeren.
  Door veel bedrijven wordt alles los bevestigt, het is beter om te kiezen voor een geschroefde verbinding en dat
  geld zeker voor pannendaken. Daarbij komt ook nog dat bij het terugleggen van de pannen er geen stukje wordt
  uitgeslepen waardoor alle pannen waar een haak onder zit een flinke kier hebben met alle(op lange termijn)
  gevolgen.
  Het is beter om tegen de graaicultuur van de overheid te zijn(teken de petitie ZONNESTROOMBELASTING) het gaat
  bij minister Kamp en zijn gevolg alleen maar om geld. Ook de stroomleveranciers zien liever niet dat er zonnepanelen
  geplaatst worden.(het is nm hun inkomstenbron). Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar het gaat alleen maar om de pegels.