​‘Variabel energiecontract duurder in 2017’

10.11.2016 | Branchenieuws | 1060 keer bekeken
​‘Variabel energiecontract duurder in 2017’

Huishoudens met een variabel energiecontract zijn vanaf 1 januari 2017 op jaarbasis 20 euro meer kwijt. Daarmee komt een einde aan de prijsdaling van variabele tarieven, voorspelt Pricewise.

De energielasten zijn voor Nederlandse huishoudens sinds 2014 flink gedaald: een gemiddeld gezin met een stroomgebruik van 3.500 kWh en gasgebruik van 1.500 m3 gas ging er sinds begin 2014 meer dan 200 euro op vooruit, meldt Pricewise. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde in augustus dat huishoudens dit jaar bijna 100 euro minder kwijt zijn aan energie dan een jaar geleden. Vooral elektriciteit is in 2016 goedkoper geworden volgens het CBS, die de jaarrekening voor huishoudens becijferde op 1.672 euro bij een standaardverbruik.

Gasprijs
De variabele gastarieven van Essent, Eneco en Nuon gaan na jaren van daling nu met gemiddeld een kleine 10 euro op jaarbasis omhoog volgens Pricewise. De hogere gasprijs is onder meer het gevolg van stijgende vraag naar stroom in Frankrijk, zegt Ben Woldring van Gaslicht.com op BNR.nl. 'Door grote inspecties aan Franse kerncentrales is het land afhankelijker van opwekking in omliggende landen. Daardoor stijgt de vraag naar stroom van onder andere Nederlandse kolencentrales, waardoor een prijsopdrijvend effect ontstaat.'

Elektriciteit
De variabele stroomtarieven komen op jaarbasis iets meer dan 10 euro hoger te liggen. “Wij voorzien voor 2017 een ommekeer”, zegt directeur Hans de Kok van Pricewise. “De variabele tarieven zaten geruime tijd in een neerwaartse spiraal. Dat was voordelig voor energieconsumenten die vaak al geruime tijd op een standaardcontract met variabele tarieven zitten. Maar nu is het uit met de pret: het dal lijkt bereikt”.

Onderzoek
De voorspelde extra 20 euro op jaarbasis baseert de vergelijkingssite op onderzoek onder leveranciers, inkopers en andere experts op de energiemarkt, waaronder Essent, Eneco en Nuon. Het stroomtarief loopt volgens Pricewise het meest op bij Nuon, het gastarief het minst. Onder klanten van kleinere stroom- en gasleveranciers zijn er zeer weinig met een variabel contract volgens Pricewise. Deze leveranciers contracteren hun klanten het liefst op vaste tarieven. De variabele tarieven worden per 1 juli 2017 opnieuw vastgesteld.

58235a9732a60_Pricewise .bmp

Stijgende prijzen
Energieleverancier Delta heeft al bekend gemaakt dat haar klanten met een variabel contract 19 euro meer gaan betalen per jaar vanaf 1 januari, uitgaande van een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh en 1.800 m3. Pricewise becijfert het gemiddelde stroomtarief exclusief btw, energiebelasting en de opslag voor duurzame energie op 0,055 euro per kWh sinds juli. De prijsvergelijker verwacht dat deze stijgt naar 0,057 euro in januari volgend jaar. Het gemiddelde gastarief, ook exclusief btw, energiebelasting en opslag, lagen sinds juli op 0,244 euro per m3. Dit gaat volgens Pricewise in januari omhoog naar 0,249 euro. De verwachte tariefstijging baseert Pricewise op de verwachte gemiddelde tarieven van drie modelcontracten van Eneco, Essent en Nuon.

Overstappen aantrekkelijker
Als variabele tarieven huishoudens niet langer geld opleveren maar meer geld kosten, wordt het volgens Pricewise voor veel consumenten aantrekkelijk om over te schakelen op éénjarige energiecontracten met vaste tarieven. Door over te stappen naar zulke contracten voorkomen huishoudens dat ze het komende jaar met nog meer tariefstijgingen geconfronteerd worden, zegt De Kok. “Daar komt bij dat door de bank genomen de vaste tarieven niet hoger liggen dan de gestegen variabele tarieven. Daarnaast gelden er vooral bij deze vaste contracten vaak extra cashbacks die kunnen oplopen tot wel 300 euro. Als je als consument kritisch je energierekening blijft vergelijken dan kun je nog meer besparen”, aldus De Kok.

Goed voor Pricewise
Het nieuws zal Pricewise geen windeieren leggen: de prijsvergelijker krijgt een vergoeding van energieleveranciers en verzekeraars per afgesloten contract en profiteert dus van meer overstappende klanten.

Foto: Huishoudens met een variabel energiecontract betalen vanaf 1 januari 2017 op jaarbasis 20 euro meer aan energie, meldt Pricewise (foto kin-installatietechniek.nl).

Redactie Ensoc, 10-nov-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    10.11.2016 - 22:16 uur | P. Lomito

    Als je een idee wilt krijgen hoeveel de energietarieven gaan stijgen als gevolg van verhoging energiebelasting en opslag duurzame energie moet je het rapport Verschuivingen energiebelasting van (jawel daar zijn ze weer) CE Delft eens downloaden. Het gaat hierbij om een plannetje dat inmiddels tot uitvoering gebracht is. Doelstelling: verdubbeling van de overheidsinkomsten op energiebelasting en ODE in 8 jaar tijd (2015-2023).

    Op de achtergrond speelt dat de Opslag Duurzame Energie (financiering windmolensubsidie) niet te veel mag stijgen omdat dan duidelijk wordt dat windmolens volledig onrendabel zijn. Daartoe wordt hier dus de energiebelasting (EB) op met name gas extra verhoogd onder het mom van het stimuleren van woningisolatie en warmtepompen.