Vakbeurs Energie 2016: nieuwe connecties in de energietransitie

10.06.2016 | Beursnieuws | 825 keer bekeken
Vakbeurs Energie 2016: nieuwe connecties in de energietransitie

Energie is als thema doorgedrongen tot de kern van vele organisaties. De vakbeurs Energie legt verbinding tussen de belangrijkste sectoren; gebouwde omgeving, industrie en mobiliteit, dankzij combinatie met de vakbeurs Ecomobiel.

De vakbeurs Energie vindt dit jaar van 4 t/m 6 oktober plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. De beurs wordt voor de twaalfde keer georganiseerd. Het evenement is met ruim 350 exposanten en honderden inhoudelijke sessies uitgegroeid tot een onmisbaar platform voor iedereen die serieus met duurzame energieopwekking en energiebesparing bezig is.

Energietransitie
Wendy van de Geijn van organisator 54events: “Succesvolle energietransitie vereist een verandering van het systeem. De doelstellingen voor Nederland zijn alleen te bereiken door de verbinding over sectoren heen te maken en zo samen te versnellen. Zo liggen er voor de mobiliteitsector kansen in de opslag van decentraal opgewekte energie, biedt hergebruik van restwarmte uit de industrie kansen voor besparing in de gebouwde omgeving en zit huisvuil of rioolslib in potentie vol hernieuwbare brandstoffen. De dwarsverbanden, innovaties en nieuwe samenwerkingen die zo ontstaan zijn de motor van de energietransitie en bieden nieuwe kansen voor de BV Nederland. ‘Nieuwe connecties’ is niet voor niets het beursthema dat we voor 2016 hebben gekozen.”
 
Thematische aanpak
Om het platform voor bezoekers overzichtelijk te maken werkt Vakbeurs Energie met een heldere, thematische aanpak en indeling. Van audits tot zonne-energie; alle aspecten van energieopwekking en -  besparing komen aan bod.  Van de Geijn: “Via onze nieuwsbrieven belichten we wekelijks een van de thema’s die straks ook op de beursvloer terug te vinden zijn. Om ook op specialistische onderwerpen voldoende diepgang te bieden werken we op vrijwel elk thema nauw samen met brancheorganisaties of andere kennispartners. We zijn er trots op om o.a. Maxime Verhagen (Bouwend Nederland), Maurits Groen (Waka Waka Foundation) en Reinier Gerrits (VNCI) tot Ambassadeurs van de vakbeurs Energie te mogen rekenen.”
 
Energie & ICT
Zonder automatisering en slimme oplossingen is een systeemverandering ondenkbaar. Tijdens Vakbeurs Energie speelt energiemanagement een centrale rol. Zo organiseert FedEC o.a. een congres in het kader van het doorbraakproject Energie & ICT, een initiatief van o.a. het ministerie van Economische Zaken, RVO, TKI Switch25SmartGrids, MKB Nederland, Nederland ICT en ECP. Het doorbraakproject Energie & ICT stelde een roadmap op met als centrale vraag: hoe kun je met ICT meer energie besparen en slimmer met energie omgaan? Op de beursvloer is het onderwerp sterk vertegenwoordigd met leidende partijen als Energiemissie, SunSolutions en Webeasy.
 
Industriële toepassingen
Het in 2015 geïntroduceerde platform Energie & Industrie wordt in 2016 verder uitgebreid. Van de Geijn licht toe: “Energie & Industrie heeft een eigen inhoudelijk programma met actualiteiten voor de industrie. De gehele programmering is erop gericht de industriële vakbezoeker te inspireren. Denk aan energiebesparing, isolatie en het realiseren van een hogere efficiency van het productieproces.” De beursorganisatie werkt samen met diverse brancheorganisaties als FME, Stoomplatform, VIB en FedEC. FME organiseert voor het derde jaar op rij de Industrial Morning. Dit is een zeer succesvolle conferentie voor de industriële sector. VIB organiseert in het Industrie Theater een symposium dat de aansluiting van energiebesparingsmaatregelen op kapitaalsinvesteringen centraal stelt.
 
Ecomobiel
De vakbeurs Ecomobiel is de schakel in energietransitie op het gebied van duurzame mobiliteit. De provincie Brabant is prominent aanwezig op Ecomobiel. Brabant heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. E-mobility heeft hierin uiteraard een belangrijke rol. In Eindhoven gaan vanaf december 2016 40 volledig elektrische bussen rijden. De ambitie van Brabant is om in vier jaar naar 100.000 elektrische auto’s te groeien. Daartoe wordt nauw samengewerkt met o.a. Enexis om slimme, betaalbare laadpalen te ontwikkelen.

Ook in Noord-Holland wordt gewerkt aan uitbreiding van de laadinfrastructuur. Tussen nu en 2018 gaat EV-Box in samenwerking met Nuon en Heijmans het aantal openbare laadpunten in Amsterdam uitbreiden tot 4.000 stuks. Daarvoor wil het bedrijf diverse innovaties introduceren, zoals een app die gebruikers naar een laadpaal stuurt die het beste bij hun specifieke behoeftes past. EV-Box presenteert haar succesvolle praktijkcases op Ecomobiel.
 
Gamechanger
Met emissievrije stadscentra hoog op de agenda nemen steeds meer gemeentes concrete stappen richting schone stadsdistributie. Het is een van de thema’s op Ecomobiel waar veel inspiratie uit te halen valt. Zo komt E-Trucks Europe met een echte ‘gamechanger’: de waterstofvuilniswagen. Deze voertuigen beginnen elektrisch maar na de komst van de eerste waterstoftankstations gaan ze over op waterstof. De gemeente Apeldoorn verduurzaamt haar wagenpark. De gemeente heeft het aantal elektrische scooters uitgebreid van 8 naar 18 stuks van het merk emco, eveneens aanwezig op Ecomobiel.
 
Opwekking & Opslag
Het duurzaam opwekken van energie en ook de opslag ervan wordt op en rond de beursvloer op diverse wijzen belicht. Veel deelnemers presenteren innovatieve producten en concepten. Zo combineert Triple Solar PVT-panelen met een warmtepomp om woningen onafhankelijk te maken van aardgas en toont Voestalpine Sadef Flexpark, een prefab carport met zonnepanelen, speciaal voor kleine en middelgrote bedrijven. Antea Group en Econnetic verzorgen het Windcongres 2016. Energy Storage NL organiseert voor de tweede keer de Energy Storage Day, die dit jaar wordt uitgebreid met een Energy Storage paviljoen op de beursvloer. 
 
PassiefBouwen
Ook dit jaar programmeert Stichting PassiefBouwen de lezingen en workshops van het Theater PassiefBouwen. In aanvulling hierop introduceert de stichting ook een thematische route waarmee bezoekers hun weg vinden langs alle exposanten en producten die aansluiten bij deze duurzame bouwfilosofie. Bezoekers komen een keur aan oplossingen voor passiefhuizen tegen op de beursvloer variërend van isolatie, ventilatie tot daglichtoplossingen.
 
Vakbeurs Energie: 4, 5 en 6 oktober 2016 in de Brabanthallen in Den Bosch. Vakbeurs Ecomobiel: 4 en 5 oktober 2016. Dagelijks van 10.00-17.00 uur. Zie voor meer informatie www.vakbeursenergie.nl en www.ecomobiel.nl

Foto: Op de vakbeurs Energie en Ecomobiel wisselen bezoekers en exposanten kennis uit

Redactie Ensoc, 10-jun-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
 • P. Lomito
  10.06.2016 - 12:21 uur | P. Lomito

  Zowaar aandacht voor passiefhuizen, beter laat dan nooit. Energiebesparing is de eerste stap in de Trias Energetica en zou niet een beetje maar alle aandacht op die energiebeurs moeten hebben. Zonder verbetering van de energie-efficiency van gebouwen is het vrij zinloos om de tweede stap van de TE uit te voeren wegens verduurzaming van verspilling. Bovendien is het nog te vroeg voor een energietransitie bij gebrek aan een volwaardig alternatief voor fossiele brandstoffen. Ook al zouden we eindelijk beginnen met het herontwikkelen van thoriumcentrales dan duurt het nog minsten 10-15 jaar voor we daarmee duurzame stroom kunnen opwekken die niet alle nadelen heeft van stroom van wind/zon/biomassa.

  Dus 2 belangrijke redenen om te stoppen met het Energieakkoord en eerst de dingen te doen die echt noodzakelijk zijn:
  1. ontwikkeling van thoriumcentrales
  2. gelijktijdig verbeteren van de energie-efficiency van gebouwen en productieprocessen

  Zodra stroom van thoriumcentrales beschikbaar komt kan de gewenste energietransitie werkelijkheid worden, de verbeterde efficiency zorgt dan dat we minder grondstoffen nodig hebben voor die centrales en langer met de beschikbare voorraden toe kunnen.