Utrecht neemt WKO onder de loep

11.12.2014 | Branchenieuws | 1588 keer bekeken
Utrecht neemt WKO onder de loep

In Utrecht brengt een consortium het ondergrondse rendement van warmte-koude-opslagsystemen in beeld. Verzekeraar a.s.r. liet een innovatief ondergronds glasvezelnetwerk voor de deur aanleggen. Dat meet de temperatuur in de bodem, met als doel om bodemenergie optimaal te benutten.

“Er is onvoldoende wetenschappelijke kennis over hoe de warmte- en koudevoorraden in de bodem zich ontwikkelen en elkaar mogelijk beïnvloeden”, zegt Carolien van Hemel, clustermanager Energie bij het Utrecht Sustainability Institute (USI). Halverwege 2013 signaleerde zij een kans om dit gebrek aan kennis te koppelen aan nieuwe ontwikkelingen rondom warmte- en koudeopslag (WKO) in Utrecht. Van Hemel: “Het kennisinstituut Deltares deed op de Utrechtse Uithof een verkenning naar ondergrondse bodemmonitoring met gebruik van glasvezelkabels, een uit de olie- en gasindustrie afgeleide techniek. Daardoor ontstond bovengronds voor het eerst een film van hoe de energiebalans in de bodem zich door de seizoenen heen ontwikkelt. Dat inzicht zou goed van pas komen bij de optimalisatie van een aantal WKO-systemen in de stad”, aldus Ten Hemel.

Monitoring
USI benaderde diverse partijen voor een gezamenlijk project. Dat was het begin van de samenwerking in het onderzoeksproject FOME-BES. FOME-BES staat voor Fibre-Optic Monitoring van de ondergrondse Energiebalans van Bodemenergiesystemen. Het project wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit Deltares, Universiteit Utrecht, Utrecht Sustainability Institute, Royal HaskoningDHV, Priva, BAM Techniek, CMS, a.s.r., Park Strijp Energy en de gemeente Utrecht. Een van de partijen die USI benaderde was verzekeringsmaatschappij a.s.r.

Renovatie
“Bij a.s.r. was WKO al onderdeel van de grootschalige renovatie, die in 2012 startte om het gebouw van energielabel G naar A te brengen”, zegt Adri Meijdam, energiebeheerder bij a.s.r. “Maar het project FOME-BES sloot goed aan op een vraag die er speelde. Met ons hoofdkantoor in Utrecht maken we deel uit van de Stichting Kantorenpark Rijnsweerd (SKR). Die stichting had behoefte aan informatie over de werkingsgraad van WKO-systemen. Ze wilde weten of het zinvol is om gebouwen in het gebied te koelen en verwarmen met een collectieve installatie. Het was namelijk een bekend gegeven dat als eigenaren in de toekomst individuele bodemenergiesystemen willen exploiteren, er onvoldoende bodemcapaciteit beschikbaar is.”

Onderzoek
Samen met het tegenover gelegen Provinciehuis van de provincie Utrecht stelde a.s.r. haar locatie in Rijnsweerd beschikbaar voor het onderzoek. Meijdam: “In de zomer is er een driedimensionaal ondergronds netwerk van in totaal bijna 4,5 kilometer glasvezelkabel voor onze deur aangelegd. Dat meet in het hele gebied de ondergrondse temperatuurprofielen, zodat we te weten komen hoe het bodemenergiepotentieel het best benut kan worden. De eerste metingen geven een interessante indruk. Het blijkt dat de bodem op 6 meter diepte al ongeveer de temperatuur heeft die op circa 48 meter diepte aanwezig is. Maar voor betrouwbare uitspraken over de bevindingen moeten we eerst meer metingen afwachten. De eerste resultaten verwachten we begin 2015.”

Redactie Ensoc, 11-dec-14

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren