​Tweede Kamer wil door met salderen

16.12.2016 | Branchenieuws | 1879 keer bekeken
​Tweede Kamer wil door met salderen

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft gestemd voor een motie van Kamerleden Jan Vos (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) om de salderingsregeling te behouden tot 2023. Minister Kamp komt voor de Kerst met een evaluatie van de regeling.

Met de salderingsregeling wordt geregeld dat eigenaren van zonnepanelen hun stroomoverschot mogen terugleveren aan het net en kunnen verrekenen met hun energierekening. Minister Kamp heeft toegezegd de regeling tot 2020 niet te veranderen, maar geeft voor daarna geen garanties. Hij heeft toegezegd om voor het Kerstreces te komen met een rapport die de salderingsregeling evalueert. Vos en Van Tongeren dienden vorige week tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer een motie in over de salderingsregeling. In de motie roepen ze op de regeling tenminste tot 2023 te behouden om daarmee zekerheid te bieden aan burgers die investeren in zonnepanelen.

Motie tussentijds gewijzigd
Vos en Van Tongeren hebben de tekst van de oorspronkelijk ingediende motie gewijzigd, nadat minister Kamp de motie had ontraden. De tekst luidt nu: ‘Overwegende dat steeds meer mensen zonnepanelen op hun huis willen, overwegende dat er nu heel veel onzekerheid bestaat rond de salderingsregeling van zon PV, verzoekt de Kamer de regering om de salderingsregeling voor zonne-energie te continueren of te verbeteren op basis van de evaluatie, en daarmee burgers, net zoals bedrijven, gedurende de periode van het energieakkoord investeringszekerheid te bieden.’ Het energieakkoord duurt tot en met het jaar 2023.

Politieke verdeeldheid
Politieke partijen waren verdeeld over het behoud van de salderingsregeling, zo blijkt uit een rondgang van Solar Magazine. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde vóór de motie, waaronder de VVD, D66, SP, SGP en de indieners PvdA en GroenLinks. Tot de tegenstemmers behoorden onder meer de PVV, die pertinent tegen subsidies is voor welke energievorm dan ook. De VVD stemde voor de motie vanwege de investeringszekerheid. VVD-Kamerlid André Bosman: “Wij vinden het belangrijk dat marktpartijen weten waar ze aan toe zijn, zodat ze zo min mogelijk worden geremd bij het maken van plannen en het aangaan van investeringen. Dat is in ieders belang.”

Evaluatie salderingsregeling
Eerder dit jaar riep Kamerlid Liesbeth van Tongeren minister Kamp op de salderingsregeling al dit jaar te evalueren. Van Tongeren deed haar verzoek via een motie, die echter door de Tweede Kamer werd verworpen doordat onder meer de PvdA en de VVD tegenstemden. Toch startte Kamp al in afgelopen oktober de evaluatie van de salderingsregeling. Hij wil de evaluatie dit jaar voltooien. De minister stuurt het evaluatierapport nog voor het Kerstreces naar de Tweede Kamer. Afgelopen week werd duidelijk dat de salderingsregeling de Nederlandse staat in 2015 slechts 77 miljoen euro kost.

Lobby achter de schermen
Stichting Zonnestroom Ondernemers Nederland (ZON) is ‘zeer tevreden’  met het aannemen van de motie door de Tweede Kamer, meldt voorzitter Hans Cornuit tegenover Solar Magazine. “Afgelopen maanden hebben we een toenemend  enthousiasme losgemaakt bij politieke partijen voor de noodzaak van draagvlak onder de consument voor de energietransitie. Zonne-energie leidt tot dat draagvlak. De motie heeft pas op het laatste moment een vorm gekregen waardoor ook de VVD zich er in kan vinden. André Bosman stond al positief tegenover draagvlak. Zijn wens om de regeling eindig te laten zijn is ingevuld door de looptijd van het energieakkoord als uitgangspunt te nemen.”

Foto: Het behoud van de salderingsregeling biedt meer investeerders in zonnepanelen meer zekerheid (foto HIER Opgewekt)

Redactie Ensoc, 16-dec-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    16.12.2016 - 14:34 uur | P. Lomito

    2020 of 2023... essentie is dat de salderingsregeling afgeschaft wordt. Dat het iets langer duurt komt de minister ook niet slecht uit nu de noodzakelijke uitrol van slimme meters achter op schema ligt. Als er voldoende dekking van slimme meters is kan de salderingsregeling ook effectief afgeschaft worden. Zolang de ouderwetse draaischijfmeter nog volop gebruikt wordt is het immers onmogelijk om de salderingsregeling af te schaffen i.v.m. rechtsongelijkheid met bezitters van slimme meters die niet langer automatisch maar slechts administratief kunnen salderen.

    Hoe dan ook geweldig dat de salderingsregeling eindelijk afgeschaft wordt en zo voorkomen wordt dat PV-bezitters stroom stelen van het net op kosten van alle huishoudens zonder PV.