Twee provincies uur plat door stroomstoring

27.03.2015 | Branchenieuws | 682 keer bekeken
Twee provincies uur plat door stroomstoring

De provincies Noord-Holland en Flevoland hebben vanochtend veel last ondervonden van stroomuitval. Oorzaak was een storing in een hoogspanningsstation van netbeheerder Tennet in Diemen. Dit duurde ruim een uur, maar had grote gevolgen.

Ziekenhuizen, Schiphol en het Media Park in Hilversum stapten, al dan niet automatisch, over op noodstroom. De storing begon rond 09.45 uur en was relatief snel, iets voor 11.00 uur, verholpen. Maar de nasleep duurt vermoedelijk nog de hele vrijdag. Op Amsterdam Centraal Station en Schiphol strandden duizenden reizigers. Het treinverkeer kampt waarschijnlijk nog lange tijd met de gevolgen van de storing. De NS heeft nog de hele dag nodig om de treinen weer volgens het rooster te laten rijden. Het heeft gevolgen voor treinreizigers in Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en Utrecht. De brandweer in Noord-Holland heeft 45 meldingen binnengekregen over mensen die vastzaten in een lift. Dat waren er vijf keer zoveel als op een normale dag. Ook staalfabrikant Tata Steel IJmuiden werd getroffen door de storing, maar die heeft volgens het concern niet geleid tot onveilige situaties.

Kamervragen
VVD en PvdA willen van het kabinet weten hoe stabiel het stroomnetwerk is en hoe dit soort storingen in de toekomst kan worden voorkomen. De VVD noemt de grote stroomstoring die delen van Noord-Holland en Flevoland vrijdag trof ''bijzonder zorgelijk''. De partij wil opheldering van het kabinet. ''Wat is de oorzaak en hoe kunnen we het in de toekomst voorkomen?'', wil André Bosman weten. De storing zorgt voor ''flinke problemen in de samenleving'' en de gevolgen voor de infrastructuur zijn enorm. ''Hoe stabiel is het netwerk?'', vraagt Bosman zich af. Zijn collega-Kamerlid Jan Vos van de PvdA noemt de storing ''ernstig''. Maar hij wijst er ook op dat de Nederlandse stroomvoorziening in vergelijking met andere landen ''heel goed'' is. Hij wil eerst weten wat er aan de hand is voordat hij in de politiek actie gaat ondernemen.

Ramp voor datacentra
Een stroomstoring kan desastreus zijn voor grote datacentra. Het leidt vaak tot enorme schadeclaims van grote bedrijven. Dat vertelt een dataspecialist aan Nieuws.nl. Door de stroomstoring hebben veel datacentra in Amsterdam en rond luchthaven Schiphol volledig platgelegen. Niet alleen Schiphol zelf had last van de stroomstoring. Bij grote datacentra zijn veel servers volledig uitgevallen. Een van de grootste datacenters van Nederland had ook last van de stroomstoring. "De servers van InternedServices (IS) hebben waarschijnlijk volledig stilgelegen. Dat is desastreus voor een bedrijf. Enorme schadeclaims kunnen volgen." Het internetverkeer in Amsterdam en omstreken is flink getroffen door de storing. "Sommige websites hebben waarschijnlijk uren platgelegen. Ook waren telefooncentrales urenlang niet bereikbaar."

Schadevergoeding
Na een grote stroomstoring hebben consumenten recht op een schadevergoeding. Voorwaarde is wel dat die langer dan vier uur duurt; anders krijgt de 'elektriciteitsklant' geen vergoeding, aldus de Autoriteit Consument & Markt. Bij een storing die duurt van vier tot acht uur, krijgt de consument 35 euro. Als de sturing langer duurt dan acht uur, krijgt de klant 20 euro extra voor elke aaneengesloten periode van vier uur die hij of zij zonder stroom zit. De netbeheerder betaalt de vergoeding uit binnen zes maanden na de stroomstoring. De gedupeerde klant hoeft daarvoor niets te doen.

Bron: Nieuws.nl

Redactie Ensoc, 27-mrt-15

Foto: De treinen in Noord-Holland konden niet meer rijden (foto Nu.nl)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren