Turkije een-na-grootste klant van Gazprom

03.10.2014 | Branchenieuws | 498 keer bekeken
Turkije een-na-grootste klant van Gazprom

Turkije schuift op naar de tweede plaats in de ranglijst van landen die dit jaar het meeste Russische gas importeerden. Dat blijkt uit verkoopcijfers van Gazprom.

Duitsland staat in de ranglijst op de eerste plaats, maar Turkije wordt waarschijnlijk tweede. Turkije zou dit jaar 30 miljard kuub Russisch gas kunnen kopen. In 2013 was dat nog 26,6 miljard kuub. Turijke ging al Italië voorbij in het eerste kwartaal van 2014, toen het 7,6 miljard kuub gas uit Rusland importeerde, terwijl Italie bleef steken op 7,23 miljard kuur Russisch gas. In het tweede kwartaal importeerde Turkije 13,1 miljard kuub, terwijl Italie 12,9 miljard importeerde. Het Russisch gasbedrijf Gazprom kan het volume aan gas door de Blue Stream pijpleiding tussen Rusland en Turkije verhogen door de capaciteit van de leiding volledig te benutten. Op die manier kan Gazprom voldoen aan de stijgende vraag naar aardgas in Turkije. In 2013 werkte de pijpleiding op 85% van haar capaciteit.

Emerging Equity, 2-okt-14

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Dit is een reactie van een schrijvend prof
    05.10.2014 - 16:30 uur | Cyril Widdershoven

    Lijkt me zeer goed om dit in het achterhoofd mee te laten nemen van Brusselse en Nederlandse politici bij het opzetten van een nieuwe Europese energiestrategie. Diversificatie van energiebronnen EN leveranciers (anders dan Rusland) is een steeds grotere issue. Probleem, Rusland is zijn invloedssfeer buiten Europa bij olie en gas producerende landen aan het versterken, ook voor transportpijpleidingen!