​Trump wil snel af van klimaatakkoord

14.11.2016 | Branchenieuws | 1439 keer bekeken
​Trump wil snel af van klimaatakkoord

De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump noemt klimaatverandering een hoax en is voorstander van het gebruik van kolen. Hij wil dat de VS zich binnen een jaar terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Trump had het terugtrekken van de VS uit het klimaatakkoord op zijn website vermeld, maar hij heeft dit bericht laten weghalen. Hieruit werd hoop geput dat het wel meevalt met zijn uitspraken. Maar al snel werd bekend dat Trump zelfs heel snel van ‘Parijs’ af wil; nog binnen een jaar. Dat meldt een bron uit Trumps team dat werkt aan de machtsoverdracht. In het akkoord dat vorig jaar december werd bereikt, werd afgesproken dat een land een vierjarige procedure kan starten om onder het verdrag uit te komen. Dat betekent dat het minstens vier jaar duurt voordat de VS zich kan terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Volgens de bron wil Trump die procedure omzeilen door de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord van 1992, dat geldt als de basis voor het akkoord van Parijs. Dat kan volgens de bron binnen een jaar gebeurd zijn. Daarnaast kan Trump ook met een presidentieel bevel de Amerikaanse handtekening onder het verdrag uit 2015 ongedaan maken, zegt de bron. Volgens Trump is klimaatverandering een leugen en worden de Verenigde Staten, die verantwoordelijk zijn voor 18 procent van de wereldwijde uitstoot, te veel benadeeld in de nieuwe afspraken.

Klimaatspecticus
Trump voegde vorige week klimaatscepticus Myron Ebell toe aan zijn overgangsteam. Ebell heeft de verantwoordelijkheid over EPA, dat te vergelijken is met een ministerie van Milieu. De conservatieve medewerker van het Competitive Enterprise Institute staat bekend om zijn idee dat opwarming van de aarde door menselijk handelen een hoax is. Ebell riep eerder op om internationale akkoorden over het terugdringen van CO2 in de ‘prullenbak der geschiedenis’ te gooien. Hij zei eerder ‘dat klimaatverandering niets is om je zorgen over te maken’.

Ebell is ook voorzitter van de Cooler Heads Coalition, een groep organisaties die niets moet hebben van alarmisme rond de opwarming van de aarde. Ebell sprak zich in artikelen uit tegen Obama's Clean Power Plan, dat beoogt de uitstoot van kolencentrales te beperken. Trump heeft zijn kiezers beloofd het Clean Power Plan, waartegen al een groot aantal staten juridische gevechten voeren, om zeep te zullen helpen.

Met de aanstelling van Ebell lijkt het erop dat Trump het klimaatbeleid van zijn voorganger president Barack Obama op de schop gaat nemen. Trump, die klimaatverandering een ‘hoax’ noemt, waarschijnlijk bedacht door de Chinezen, is een voorstander van het gebruik van steenkolen. Volgens Trump moet Amerika onafhankelijk worden op gebied van energie, zodat de vijanden van de VS en de oliekartels energie niet meer als wapen kunnen gebruiken.

‘Doodsteek voor klimaat’
“Een presidentschap van Trump kan de doodsteek voor het klimaat betekenen”, zegt klimaatgeleerde Michael Mann in The Guardian. “Het kan het onmogelijk maken om de opwarming van de aarde te stabiliseren onder een gevaarlijk niveau.” Kevin Trenberth, hoofd onderzoek van het US National Center for Atmospheric Research, gaat nog verder: “Dit is een regelrechte ramp voor de planeet,” zegt Trenberth. Vertrek van de VS uit het klimaatakkoord kan een rampzalig domino-effect in werking stellen, waarbij andere landen ook uit het akkoord stappen, of zich minder zullen inspannen om de CO2-uitstoot te beperken.

'Last minute' voor klimaattop
Op de klimaattop in Marrakesh was de verkiezing van Trump een schok, zo meldt Bas Eickhout, europarlementarier van GroenLinks. Maar langzaam begint bij de onderhandelaars het moment van ongeloof weg te ebben. ‘Ze beginnen zich te realiseren dat deze klimaattop het laatste moment is om met het onderhandelingsteam van Obama zaken te doen. Het proces dat normaal zo stroperig gaat, zou daardoor juist kunnen versnellen. Als de politieke wil er tenminste is. We gaan er vanuit Marrakesh in ieder geval alles aan doen om die versnelling een handje te helpen,’ aldus Eickhout.

Foto: Donald Trump vindt klimaatverandering een ‘hoax’ (foto Time Magazine)

Redactie Ensoc, 14-nov-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • 15.11.2016 - 13:54 uur | Ton Goossens

  In mijn optiek kan hij, Donald Trump, wel eens groot gelijk krijgen omdat hij straks veel mijnwerkers nodig zal hebben, de logistiek is ook belangrijk, en kan zich de vraag voor export van kolen ook gaan aandienen. De CO2 uitstoot kan worden opgevangen en gebruikt worden voor het produceren van syngas! Het mes snijdt dan aan diverse kanten. Het is niet onwaarschijnlijk dat hij dit thema al eerder met Rusland (lees Putin) heeft besproken en Oost Oekraïne kan dan weleens een belangrijke rol gaan spelen.
  De huidige gevestigde orde zowel in de USA als in Europa zal hiermee niet blij van worden en is feitelijk een 'actie - reactie ' op hun huidige elitaire gedrag!

 • David Dirkse
  15.11.2016 - 09:41 uur | David Dirkse

  De beste daad die Trump de mensheid kan bewijzen.
  De temperatuursveranderingen van de afgelopen eeuwen vallen ruim binnen de natuurlijke variabiliteit van het klimaat. Er is niets bijzonders aan de hand. Ook is het klimaat onbegrepen, wat het IPCC overigens zelf toegeeft. De miljarden die nu worden verspild kunnen zoveel beter worden besteed! Ook is met kolencentrales niets mis: beproefde en betrouwbare energie, prima ook voor ontwikkelingslanden. Kolen kan je schoon verbranden. Iets meer CO2 is goed voor de planten en de landbouw, dat is al wel bewezen.
  Tientallen klimaatmodellen geven een CO2 gevoeligheid aan (temperatuurstijging bij verdubbeling) van 0,4 graden C. Niets eens meetbaar.
  De modellen van Het IPCC zitten er al jaren volkomen naast. Dat wordt door regeringen genegeerd. Schandalig.
  Klimaat alarmisme is religie. Op energiegebied zijn wij een theocratie geworden.

 • P. Lomito
  14.11.2016 - 14:28 uur | P. Lomito

  Klimaatverandering is geen hoax, klimaatverandering is een feit dat al 4,5 miljard jaar bestaat en zich weinig aantrekt van wat een nieuwe president van het machtigste land ter wereld daar over denkt. Daarmee is niet gezegd dat er geen sprake is van een klimaathoax want die is er wel degelijk. Maar ook nu heeft het weinig met het klimaat te maken maar vooral met politiek toneel dat opgevoerd wordt met de veronderstelde catastrofale invloed van de mens op het klimaat als achtergrond. Het is een (media)circus dat draait om macht en geld, waarbij met name de minst draagkrachtige gezinnen geld moeten afdragen aan een elite die door onze overheden in staat gesteld wordt om weg te komen met deze grootschalige diefstal.

  Genoemde elite kan in het kort omschreven worden als een eco-industrieel complex, een grote verzameling bedrijven, instellingen, overheden, onderzoeks- en adviesbureaus die geld verdienen op basis van het verkondigde geloof dat de mens verantwoordelijk is voor klimaatverandering en dat de mens daarvoor moet boeten door het betalen van aflaat.