Tilburg lost conflict over stadswarmte op

08.11.2016 | Branchenieuws | 984 keer bekeken
Tilburg lost conflict over stadswarmte op

Het langlopende conflict tussen bewoners van de Tilburgse wijk Reeshof over de hoge kosten van stadswarmte lijkt opgelost. Voldoende Tilburgse klanten stemmen in met een overeenkomst die Ennatuurlijk en stichting Reeshofwarmte overeenkwamen.

Minstens 70 procent van de klanten in Tilburg moest op 1 november instemmen met de overeenkomst. Na telling blijkt 74 procent dat gedaan te hebben. Ennatuurlijk gaat voor deze klanten hun periodieke aansluitbijdrage in drie jaar tijd afbouwen naar 0 euro. Dat scheelt klanten uiteindelijk 153,77 euro per jaar, meldt Ennatuurlijk in een persbericht. Ook hebben woningeigenaren de mogelijkheid om afgesloten te worden van het warmtenet, mits het alternatief ‘minstens zo duurzaam is’ aldus de warmteleverancier.

Aansluitkosten
Ennatuurlijk ligt al langere tijd overhoop met inwoners van de wijk Reeshof over de aansluitkosten. Ook in Helmond hebben wijkbewoners langdurig geprotesteerd, meldt het Eindhovens Dagblad. Inwoners vinden dat ze twee keer worden aangeschreven, aangezien al eerder betaald zou zijn voor aansluiting. Wat deze aansluitkosten precies zijn, is vooralsnog een mysterie: documentatie hierover bleek onvindbaar.

Rechtszaak
Ennatuurlijk doet hetzelfde aanbod als in Tilburg aan haar klanten in Breda en Eindhoven, waar ook al langer onenigheid is. Een aantal bewoners van de Eindhovense wijk Meerhoven verenigde zich in de stichting Stadsverwarming Meerhoven en stapte naar de rechter. Die oordeelde dat Ennatuurlijk de bedragen terecht in rekening heeft gebracht. Wel werd geconcludeerd dat Ennatuurlijk haar klanten in Meerhoven niet goed heeft voorgelicht over de kosten van stadsverwarming.

Punt achter onenigheid
De Eindhovense stichting ging in hoger beroep, wat tot volgend jaar kan duren. Ennatuurlijk ziet ook de uitspraak in hoger beroep met vertrouwen tegemoet, zegt directeur Erik Stronk, ‘maar tegelijktijdig vinden we tevreden klanten erg belangrijk en willen we een punt zetten achter deze onenigheid’.

Eindhoven
Ennatuurlijk ging met Stichting Stadsverwarming Eindhoven, een initiatief van Stichting Stadsverwarming Meerhoven, om tafel, net als eerder met Stichting Reeshofwarmte. Met de Eindhovense inwoners kwam Ennatuurlijk er echter niet uit. De warmteleverancier doet klanten uit Eindhoven en Breda nu hetzelfde aanbod als ze dat in Tilburg doet. Willen die klanten gebruik maken van de afbouwregeling, dan moeten ze de overeenkomst voor 1 januari 2017 ondertekenen.

Ontkoppeling
Het dossier is met het aanbod nog niet afgesloten: in Helmond onderzoekt Ennatuurlijk de mogelijkheid tot ontkoppeling van het stadsverwarmingsnet na strubbelingen met inwoners over kosten.

Foto: Derk Jansen en Joeri Haast van Stichting Reeshofwarmte en algemeen directeur Erik Stronk van Ennatuurlijk (midden) tussen de 11738 getekende overeenkomsten (foto Ennatuurlijk).

Tekst: Joost Agterhoek

Redactie Ensoc, 9-nov-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    10.11.2016 - 12:13 uur | P. Lomito

    Fijn dat dit opgelost is maar daarmee is het probleem voor andere warmtenet-woonwijken in Nederland nog niet verdwenen. Zelfs als alle getroffen huishoudens zich zonder afsluitingskosten zouden kunnen bevrijden van de warmtenetwerken, dan zitten ze nog altijd met een bewust slechter geïsoleerde woning die vrijwel alleen geschikt is voor verwarming met aardgas dat in de nieuwere wijken niet eens aanwezig is. Verwarmen met een warmtepomp is alleen interessant als de warmtevraag vrij beperkt is en volstaan kan worden met een kleine lucht/water-warmtepomp van ca. 3-4 kW. Bij grotere vermogens worden die warmtepompen niet alleen een stuk duurder qua aanschaf, de stroomkosten lopen zo ook aardig in de papieren.

    Zonnepanelen gaan de warmtenetvluchters-met-warmtepomp ook niet helpen want over 5 jaar wordt de salderingsregeling onmogelijk gemaakt dankzij de slimme meter die nu als een paard van Troje bij de huishoudens de meterkast ingereden wordt. Die slimme meter voorkomt dat PV-stroom automatisch gesaldeerd wordt en een nieuw tarievensysteem (stroomdiftar gebaseerd op de momentane marktwaarde van stroom) zal de overvloedig geproduceerde zomerstroom van zonnepanelen vrijwel waardeloos maken.

    De warmtenet-ellende is voorlopig niet voorbij...