​Thuisaccu moet eerst nog goedkoper worden

03.11.2015 | Branchenieuws | 3185 keer bekeken
​Thuisaccu moet eerst nog goedkoper worden

Huishoudens kunnen op lange termijn energiekosten besparen door een thuisaccu te kopen waarmee ze elektriciteit uit zonnepanelen of uit het net kunnen opslaan. De hoge aanschafprijs en de lange terugverdientijd staat grootschalige marktintroductie nog echter in de weg.

Dit blijkt uit een onderzoek onder 500 huishoudens in Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door Mister Hippo, een organisatie van erkende loodgieters en installateurs. Doel was om erachter te komen wanneer een woningeigenaar overstapt op een thuisaccu en waarom mensen wel of niet gebruik willen maken van een thuisaccu. Onder de 500 huishoudens bevinden zich honderd woningeigenaren met zonnepanelen. Achtentachtig procent van de zonnepaneelbezitters schaft geen thuisaccu aan door de te lange terugverdientijd. Van de mensen die niet over zonnepanelen beschikken schaft zevenenveertig procent de thuis accu niet aan door de te hoge aanschafprijs.

Thuisaccu
De thuisaccu slaat stroom op uit zonnepanelen of uit het elektriciteitsnet. Dat gebeurt op tijden dat het daglicht op de zonnepanelen schijnt en/of wanneer ‘s avonds het daltarief ingaat van het net. Deze opgeslagen stroom kan op een later moment gebruikt worden. Ook vormt de accu een back-up voor de elektriciteitsvoorziening. Op deze manier is er ook stroom te gebruiken tijdens een tijdelijke stroomonderbreking. Van de huishoudens vinden meer dan de helft een thuisaccu belangrijk om volledig afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet. De terugverdientijd van de thuisaccu is zestien jaar en kost ongeveer drieduizend euro, zo was het uitgangspunt van het onderzoek.

Nederland
Nederlandse huishoudens zijn nog niet klaar voor de thuisaccu, zo blijkt uit het onderzoek. Een van de redenen hiervoor zou de salderingsregeling zijn, waardoor consumenten een vergoeding krijgen voor de zonnestroom die ze terugleveren aan het net. De regeling wordt in 2020 versoberd, waardoor de vergoeding kleiner wordt. Hierdoor zou de aanschaf van een thuisaccu rendabeler worden. Uit het onderzoek blijkt echter dat de versobering van de salderingsregeling nauwelijks invloed heeft op de aanschaf van zonnepanelen, noch op die van batterijen. Een stijging van de energieprijzen zet meer mensen in beweging om te investeren in opslag.

Terugverdientijd
De grootste belemmering voor grootschalige marktintroductie van de thuisaccu blijkt de lange terugverdientijd te zijn. Die ligt nu op zestien jaar, terwijl die minder dan zeven jaar moet zijn om Nederland te laten overstappen op de thuisaccu. Dat betekent dat de business case van de thuisaccu nog fors moet verbeteren. Een lagere aanschafprijs is een van de belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren, zo blijkt uit het onderzoek. Slechts tien procent van de huishoudens zonder zonnepanelen geeft aan 8.500 euro te willen betalen voor de thuisaccu inclusief zonnepanelen met omvormer. Dat ligt 1.100 euro onder de normale prijs voor twaalf zonnepanelen. Volgens het onderzoek is er een markt voor thuisaccu’s van circa 80.000 huishoudens met zonnepanelen in Nederland.

Kostenbesparing
In het onderzoek van Mister Hippo komt ook naar voren dat mensen voor zonnepanelen hebben gekozen, omdat het zorgt voor een besparing op de energiekosten. Daarna was de reden om over te stappen op zonnepanelen de duurzame energie die zelf opgewekt kan worden. De hoge investeringskosten was een reden om zonnepanelen niet aan te schaffen. Ditzelfde verschijnsel gaat ook op voor de thuisaccu. Uit het onderzoek blijkt ook nog dat onbekend onbemind maakt. Eén op de vijf van alle respondenten geeft dit aan als reden om de thuisaccu nog niet aan te schaffen.

Foto: Tesla introduceert als thuisaccu de Power Wall om elektriciteit op te slaan (foto Tesla)

Redactie Ensoc, 3-nov-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (9)

Reageren
 • P. Lomito
  14.11.2015 - 21:35 uur | P. Lomito

  Waarom niet en waarom niet nu? Eén van de belangrijkste redenen om geen grote investeringen te doen in energie is omdat de overheid daartussen zit met belastingen en de overheid heeft zich telkens geen betrouwbare partner getoond.

 • Peter Bergers
  10.11.2015 - 14:31 uur | Peter Bergers

  Waarom wachten;
  - 2000 watt uur capaciteit is op te slaan in een (1) batterij ter grote van een keuken la. Meestal zijn 2 Batterijen voldoende bij een normaal gezinsgebruik om de nacht door te komen. Maar wie wil kan ze vast eindeloos stapelen tot 30000 watt uur. Waarom wachten?
  - Een Li IOn batterij is niet alleen veilig in gebruik maar ook milieuvriendelijk en niet milieuvervuilend. Helaas hebben de te recyclen stoffen van zichzelf weinig waarde. Waarom wachten?
  - De nieuw SolaX batterij inverters kunnen nu al inspelen op een dynamische prijs markt, deze inverters voorzien van VDE4105 is van buiten af aan te sturen waarom wachten?
  - De businesscase werkt in Duitsland en kan ook werken in Nederland, en door VDE4105 kan men ook het net uit balanseren. Waarom wachten?
  We lezen hier alleen oude argumenten waarom batterij zonnestroom opslag in Nederland in een batterij niet zou kunnen.
  Het kan en daarom word het tijd voor actie!
  [sluikreclame verwijderd]

 • an som
  10.11.2015 - 13:48 uur | an som

  tja volledig onafhankelijk van het net zou idd het mooiste zijn, maar ja dan moet je heeeel veel dakoppervlak beschikbaar hebben.
  en dan nog heb je in de zomer veel te veel en in de winter veel te weinig mijn 14 panelen leveren op een dag als vandaag krap 2 kwh
  bij een gemiddeld verbruik van 10 kwh per dag )-:

 • Gerard Nanninga
  10.11.2015 - 13:29 uur | Gerard Nanninga

  ''Van de huishoudens vinden meer dan de helft een thuisaccu belangrijk om volledig ??afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet''.
  ?? typefoutje?

 • Gert van Baalen
  10.11.2015 - 11:22 uur | Gert van Baalen

  Men praat steeds over TERUG VERDIEN TIJD. Zo moet u niet rekenen.
  Als men de investering tegen 3% kan lenen verdient men direct.
  BV 16 zonnepanelen kosten ca 6000 euro maar leveren 1000 euro aan elektriciteit per jaar.
  De lening kost maar 180 euro per jaar. Ik verdien 820 euro.
  Zeker als men het geld heeft is de investering zeer rendabel want de spaarrente is nihil.
  En spaart het milieu.

 • A. Visser
  10.11.2015 - 11:22 uur | A. Visser

  De bottleneck is nog altijd de accu zelf. Er is er nog steeds niet een uitgevonden die capaciteit genoeg heeft, licht van gewicht, milieuvriendelijk (!) en dan ook nog eens redelijk betaalbaar is. Dat gaat echt nog wel even duren. Energie vasthouden is het grootste probleem. Dus wat je nu beter kunt doen is zelf een kleine tot middelgrote PV installatie plaatsen. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, het dwingt ook de energiereuzen om mee te gaan doen. Anders zullen ze het loodje leggen. Tientallen (te dure) gascentrales zijn al stilgelegd. Men doet nu ook al verhuur van zonnepanelen.. Uiteraard komen ze met angstige verhalen over stijgende stroomprijzen, wat gewoon niet klopt. Als het in Duitsland mooi weer is moeten zelfs centrales afgeknepen worden. Kijk, die kant moeten we op. Wat trouwens niet eens in dit artikel staat is dat een PV installatie meer rendement voor je geld opbrengt dan bij de bankiers. Die zijn ook al tijden lekker zuinig bezig.

 • Peter Bergers
  10.11.2015 - 09:40 uur | Peter Bergers

  Er is al een zonnestroom inverter met accu systeem leverbaar met een terugverdientermijn van ca. 8 jaren.
  Op basis van betrouwbare en veilige LI Ion accu's dus geen goedkope ..........

  Voor meer informatie stuurt u een mail naar [mailadres verwijderd]

 • Bart Hoevenaars
  03.11.2015 - 13:57 uur | Bart Hoevenaars

  De case voor thuis-opslag wordt niet alleen bepaald door de hoogte van een vaste energie-prijs. De case wordt mede gemaakt door de invoering van variabele (dynamische) prijzen. Dan moet er echter ook gekeken gaan worden naar een herziening van o.a. belastingen op elektriciteit, netwerk/systeemkosten. Van de 23ct a 25ct die de consument nu betaald, wordt slechts 20% bepaald door de elektriciteits-kostprijs. Variatie in de elektriciteitsprijs wordt dus behoorlijk uitgedempt door 80% vaste overhead. Daar moet verandering in komen. Ten tweede kan opslag achter de meter heel goed gebruikt worden voor congestie-management en grid-balancing, diensten waar de netbeheerders vergoedingen voor kunnen betalen aan consumenten. Dat zou de terugverdientijd aanzienlijk kunnen verkleinen! Soortgelijke businessmodellen bestaan al in Duitsland. Echter ook daar geld voor Nederland: mits de overheid het mogelijk maakt. Geef consumenten met opslagcapaciteit toegang tot de markt (apx, primaire reserve, intraday) en die accu is ruim binnen de gevoelshorizon van de consument terug te verdienen.

 • P. Lomito
  03.11.2015 - 12:39 uur | P. Lomito

  Hogere stroomtarieven zitten al in de pijplijn, de jaarlijkse verhoging van de toeslag duurzame energie met 50% zorgt komende jaren voor snel oplopende stroomtarieven, binnen 5 jaar gaan we naar zo'n 30 eurocent per kWh (nu 20 eurocent/kWh). Die huisaccu gaat er dan ook wel komen, echter niet om goedkope stroom van het net op te slaan, dat is echt een redeneerfout. Netstroom is namelijk nooit goedkoop, hooguit iets minder duur als de zon schijnt... maar dan kunnen woningeigenaren net zo goed zelf stroom opwekken met zonnepanelen. Stroom van zonnepanelen kost ongeveer 10 eurocent per kWh, dus minstens de helft goedkoper dan belastingstroom van het net en dat prijsverschil wordt alleen groter met de voorgenomen verhoging van energiebelasting voor consumenten.