Tesla en Nederland onderzoeken samen energieopslag

28.09.2015 | Branchenieuws | 3941 keer bekeken
Tesla en Nederland onderzoeken samen energieopslag

Elektrische autofabrikant Tesla en Nederland gaan samenwerken bij de ontwikkeling van duurzame en innovatieve producten. Een mooi voorbeeld van de samenwerking is de start van een gezamenlijk onderzoek naar nieuwe vormen van energieopslag.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken en Tesla-topman Elon Musk hebben vrijdagavond de samenwerking tussen Nederland en Tesla aangekondigd. De samenwerking heeft tot doel de ontwikkeling en introductie van duurzame en innovatieve producten, diensten en verdienmodellen te versnellen. Dit brengt oplossingen voor bredere uitdagingen in de maatschappij dichterbij en versterkt het verdienvermogen van Nederland, aldus Kamp. Volgens de minister kunnen Nederland en Tesla elkaar verder helpen bij de ontwikkeling en toepassing van innovatieve technieken.


Nieuwe fabriek
De samenwerking werd vrijdag aangekondigd bij de gezamenlijke opening van Tesla’s nieuwe fabriek in Tilburg. De Tesla Factory is al operationeel en assembleert onderdelen die vanuit de Verenigde Staten naar Rotterdam worden verscheept. De auto’s worden in Tilburg getest op een indoor testbaan en een 750 meter lang circuit. Het is de eerste Tesla-fabriek in Europa met dergelijke testfaciliteiten. Vanuit Tilburg worden de auto’s geleverd voor de Europese markt. Met de nieuwe fabriek verdubbelt Tesla zijn productiecapaciteit van 225 auto's per week naar 450.

Samenwerking
Kamp en Musk spraken over samenwerking op het gebied van onder andere duurzame energie, elektrificatie, zelfrijdende auto’s en over investeringen van Tesla in Nederland. Elon Musk geldt wereldwijd als een van de grootste innovators en pioniers van de afgelopen decennia. Met Tesla houdt Musk zich dagelijks bezig met belangrijke mondiale uitdagingen die ook voor Nederland interessant zijn, zoals het verbeteren van mobiliteit en de verdere ontwikkeling van de opslag van duurzame energie.

Energieopslag
Kamp en Musk denken bij de samenwerking aan gezamenlijk onderzoek naar nieuwe vormen van energieopslag. Een probleem van elektriciteit is dat het moeilijk is op te slaan. Elektrische auto’s kunnen daar een rol in spelen door wanneer het hard waait en er veel windenergie is, auto’s met de overtollige stroom op te laden. Bij weinig wind kunnen de opgeladen auto’s die niet worden gebruikt ook stroom teruggeven aan het net. Om auto’s op die wijze in te zetten, moet de wet- en regelgeving aangepast worden. Minister Kamp wil met Tesla de ruimte daarvoor verkennen.

Ideale proeftuin
‘Nederland heeft een uitstekende infrastructuur, een hoog opgeleide bevolking die open staat voor nieuwe technieken, veel innovatieve bedrijven en een zeer betrouwbaar elektriciteitsnet. Dit maakt ons land tot de ideale proeftuin voor bedrijven die innovatieve en duurzame producten en verdienmodellen willen demonstreren, uittesten en uitrollen,’ zegt minister Kamp. Hij roept dergelijke bedrijven op om naar Nederland te komen.

Wet aanpassen
Kamp stelt dat het tempo van de vernieuwing steeds hoger ligt en het daarom zaak is wetgeving klaar te maken voor de toekomst. ‘Willen wij in Nederland vernieuwende bedrijven aan ons binden, dan moeten wij daar in onze regels ruimte voor bieden. Als innovatieve ondernemers de kans krijgen om steeds betere producten en diensten te ontwikkelen dan zorgt dat ervoor dat nieuwe bedrijven en banen hier ontstaan in plaats van elders.’

Energy Storage Day
Energy Storage NL voerde een onderzoek uit naar belemmeringen bij de toepassing van energieopslag. Hans van der Spek, directeur cleantech bij FME, presenteert de uitkomsten van het onderzoek op woensdag 7 oktober op de vakbeurs Energie 2015 in Den Bosch. Meld u hier aan voor de Vakbeurs Energie en / of Ecomobiel

Foto: Tesla’s fabriek in Tilburg zet onderdelen uit de VS om in de Tesla Model S (foto Inside EVS)

Redactie Ensoc, 28-sep-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • Joop Stessen
  29.09.2015 - 10:03 uur | Joop Stessen

  Goed begin met de mogelijkheid deze verder te ontwikkelen.

 • Frans Vermeer
  29.09.2015 - 09:53 uur | Frans Vermeer

  Goed artikel, maar nu de praktische toepassing in realiteit !

 • P. Lomito
  28.09.2015 - 13:24 uur | P. Lomito

  Tesla wil alleen batterijen verkopen, maakt niet uit of daarvoor zware metalen gebruikt worden en mensen sterven door besmetting van oppervlaktewater, grondwater, bodem en lucht, zeg maar de Unilever-methode. Voor minister Kamp ligt de motivatie op een heel ander vlak. Hij doet wanhopige pogingen om te voorkomen dat burgers in hun eigen energieopwekking voorzien en zo belastingbenzine, belastinggas en belastingstroom kunnen vermijden. Daarbij is de slimme energiemeter een belangrijk middel waarmee grip gehouden kan worden op het energieverbruik en -productie in woningen. Dat is gelijk een belangrijk argument om de slimme meter te weigeren en een analoge meter met dubbel telwerk te eisen en baas te blijven in eigen huis.

  Het idee van Kamp is om wijkopslag te plaatsen waarop woningen, zonnepanelen en elektrische auto's op aangesloten kunnen worden. niet zo zeer om de benutting van duurzame stroom maar om de stromen volledig te kunnen monitoren en daarmee de grondslag voor heffing van energiebelasting veilig te stellen. Dat belang is zo groot dat de overheid een mega-investering van ruim 2 miljard euro doet in de vervanging van alle energiemeters door slimme meters op kosten van de zaak, die in enkele jaren is terugverdiend door het op peil houden van de energiebelasting.