​​TenneT: transporttarieven voor elektriciteit minder snel omhoog

05.10.2015 | Branchenieuws | 624 keer bekeken
​​TenneT: transporttarieven voor elektriciteit minder snel omhoog

De transporttarieven voor elektriciteit kunnen minder snel stijgen als het aan TenneT ligt. De netbeheerder stelt voor om 130 miljoen euro te besteden aan het verlagen van de tarieven in 2016. Hiervoor heeft TenneT bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een voorstel ingediend.

‘De 130 miljoen euro kunnen wij inzetten voor tariefsverlaging vanwege de goede resultaten van de stroomverbindingen met Duitsland, Noorwegen en België,’ zegt Mel Kroon, algemeen directeur van TenneT. Kroon meldde onlangs in het Financieele Dagblad dat de investering in de NorNed-kabel tussen Nederland en Noorwegen zich nog dit jaar terugverdient. Dat is een grote financiële meevaller, want TenneT had verwacht dat de kabel zich in tien jaar zou terugverdienen. Nu valt de terugverdientijd drie jaar korter uit.

Interconnectoren
Tennet heeft samen met de Britse hoogspanningsnetbeheerder National Grid in 2011 ook een kabel in gebruik genomen tussen de Rotterdamse Maasvlakte en Kent in Groot-Brittannië. Deze BritNed-kabel heeft een capaciteit van 1.000 megawatt. Tussen Nederland en Denemarken en tussen Duitsland en Noorwegen neemt de netbeheerder de komende jaren nog eens twee onderzeese kabels in gebruik. Daarnaast blijft Tennet investeren in grensoverschrijdende hoogspanningsverbindingen tussen Nederland, Duitsland en België.

Veilingopbrengsten
TenneT stelt als eigenaar of mede-eigenaar van de ‘interconnectoren’ transportcapaciteit via een veiling ter beschikking aan marktpartijen. De opbrengsten van deze veilingen komen primair ten goede aan het in standhouden en uitbreiden van deze hoogspanningsverbindingen met het buitenland. Als de resterende veilinggelden niet gebruikt kunnen worden voor het vergroten van de interconnectiecapaciteit, dan worden die resterende veilinggelden door TenneT ingezet voor het secundaire doel, namelijk tariefsverlaging. Dit meldt TenneT in een persbericht.

Relatief laag tarief
Nederland heeft in vergelijking met omringende landen een laag transporttarief voor hoogspanning. Mel Kroon: ‘De tarieven in Nederland zijn gunstig in relatie tot de ons omringende landen en dat blijft ook voor 2016 zo.  Door de inkomsten uit de interconnectoren hoeven de tarieven, ondanks alle noodzakelijke investeringen, slechts drie procent te stijgen. Overigens zullen de tarieven de komende jaren stijgen als gevolg van de investeringen in het landelijke hoogspanningsnet op land en op zee.’ De transporttarieven voor TenneT's hoogspanningsnetten maken op dit moment circa 5 procent uit van de elektriciteitsrekening van consumenten.

Investeringen nodig
De genoemde investeringen in het Nederlandse hoogspanningsnet bedragen de komende tien jaar circa 6 miljard euro. Deze investeringen zijn volgens TenneT nodig voor de vergroening van de elektriciteitsvoorziening, de instandhouding van de betrouwbaarheid van het systeem en verdere marktintegratie. "De financiering hiervan wordt grotendeels door TenneT zelf uit de kapitaalmarkt betrokken. Het aantrekken van eigen vermogen bij bijvoorbeeld pensioenfondsen, zoals TenneT dat voor de Duitse investeringen heeft gedaan, is wettelijk niet mogelijk voor de Nederlandse investeringen. Daarom verwachten wij dat het ministerie van Financiën - als enige aandeelhouder van TenneT -  in de periode 2016-2017 een kapitaaluitbreiding zal doen", aldus Mel Kroon.

Minister Dijsselbloem heeft recent aangegeven dat dit een direct gevolg is van de wens om 100 procent aandeelhouderschap te willen handhaven.

Foto: BritNed-kabel tussen Nederland en Engeland (foto BritNed)

Redactie Ensoc, 5-okt-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    06.10.2015 - 09:16 uur | P. Lomito

    Het feestje is snel afgelopen als Nederland zelf ook een overschot aan duurzame stroom gaat produceren en niet langer kan profiteren van gratis stroom uit Duitsland.