TenneT leent 150 mln euro extra voor Randstad 380 kV

20.10.2014 | Branchenieuws | 826 keer bekeken
TenneT leent 150 mln euro extra voor Randstad 380 kV

De Europese Investeringsbank (EIB) verstrekt netbeheerder TenneT een aanvullende lening van 150 miljoen euro voor het Randstad 380 kV project. Hiervoor hebben beide partijen een overeenkomst getekend.

De overeenkomst maakt deel uit van een financieringspakket met een totale waarde van 450 miljoen euro dat in 2011 met TenneT Holding B.V. is overeengekomen. De EIB verstrekt de lening ter ondersteuning van de bouw en exploitatie van het Randstad 380 kV project. Dat is de 380 kV hoogspanningsverbinding in de Randstad met een lengte van 83 kilometer.

Windenergie
“Dankzij de Randstad 380 kV transportring kan de energievoorziening aan de meest dichtbevolkte delen van Nederland worden veiliggesteld en kan op de Noordzee opgewekte windenergie worden getransporteerd naar consumenten in heel Noordwest Europa”, aldus Pim van Ballekom, vice president van de Europese Investeringsbank.

Ondergronds
Het Randstad 380 kV project omvat de bouw van drie hoogspanningsstations en een 83 kilometer lange verbinding tussen Wateringen en Beverwijk. Twintig kilometer van de verbinding wordt ondergronds aangelegd. Daarnaast maakt TenneT gebruik van Wintrack masten, die elektromagnetische straling met een derde verminderen.

Planning
Het eerste deel van het project, de zogeheten Zuidring tussen Wateringen en Bleiswijk, is in 2013 in gebruik genomen. De bouwwerkzaamheden aan de Noordring tussen Bleiswijk en Beverwijk zijn dit jaar van start gegaan. Naar verwachting is het project in 2018 gereed.

Ensoc, 20-okt-14

Foto: Wintrack-masten tussen Doetichem en Wesel (TenneT)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren