​‘Tegelijk verwarmen en koelen is dom’

06.09.2016 | Branchenieuws | 1195 keer bekeken
​‘Tegelijk verwarmen en koelen is dom’

Bij gebouwen komt het nog regelmatig voor dat ze tegelijkertijd koelen en verwarmen. Dat is niet slim, zegt Bernard Fortuyn. Hij pleit voor toepassing van energiemanagementsystemen.

De laatste jaren zijn de regelsystemen in kantoren steeds slimmer geworden. Toch komt energieverspilling in de gebouwen nog voor, zegt Bernard Fortuyn, lid van de Raad van Bestuur bij Siemens. Hij noemt als voorbeeld een airco die in de auto altijd aanstaat, waardoor automobilisten de verwarming aanzetten als het te koud wordt. “Dan wordt de ruimte tegelijkertijd verwarmd en gekoeld. Dat is niet slim. Om het energieverbruik omlaag te brengen is het nodig om deze processen intelligenter aan te sturen. Een modern energiemanagementsysteem is daartoe in staat.”

Een energiemanagementsysteem (EMS) regelt de energiestromen. Met name in gebouwen is dit handig, zegt Fortuyn. Hij vergelijkt een EMS met een thermostaat in een woning, maar dan complexer als het wordt toegepast bij gebouwen. “Het systeem moet slim inspelen op factoren zoals de buitentemperatuur en de aankomst- en vertrektijden van personeel en bezoekers. Zo ‘weet’ het systeem wanneer het gebouw moet worden verwarmd en wanneer het moet worden gekoeld. Ook regelt het systeem de aanvoer van frisse lucht. Doel van een EMS is om een comfortabele en gezonde leefomgeving in het gebouw te creëren met een zo laag mogelijk energieverbruik.”

Waarom worden energiemanagementsystemen zo weinig toegepast?

Fortuyn: “Hiervoor zijn enkele oorzaken aan te wijzen. Ten eerste hebben velen  weinig belangstelling voor de systemen. Er wordt veel gepraat over energiebesparing, maar zelf doen is een andere stap. Ook speelt mee dat velen energie als zekerheid aannemen, en niet of nauwelijks nadenken over energiebesparing. Door het klimaatakkoord van Parijs en het energieakkoord is energiebesparing echter belangrijker geworden en staat  CO2-uitstoot op de agenda . Om te voldoen aan de afspraken worden energiemanagementsystemen daardoor ook belangrijker.”

“Een andere oorzaak ligt bij de ‘installed base’, het aantal systemen (computer, laptop, server, smartphone of tablet) waarop al een besturingssysteem is geïnstalleerd. Hoe groter dat aantal, des te minder de gebouwbeheerder geneigd is om te investeren in energiemanagementsystemen. Verder zijn de systemen complex, waardoor kennis nodig is om te begrijpen hoe het werkt en om het goed ingeregeld te krijgen. Ook bestaan er diverse systemen, waardoor ondernemers door de bomen vaak het bos niet meer zien. De advisering voor dit soort systemen moet ook beter, om meer vertrouwen te wekken. Daarom werken we in het doorbraakproject Energie & ICT samen met vereniging van energieadviseurs FedEC.”

Bernard_Fortuyn.jpg
Bernard Fortuyn, lid van de Raad van Bestuur bij Siemens: 'We hebben nog een slag te maken als het gaat om energiebesparing'.

Wat moet er gebeuren om toepassing van energiemanagementsystemen te stimuleren?

“De overheid zou er goed aan doen om te komen met gericht stimuleringsbeleid. Zo zou er regelgeving kunnen komen met criteria voor het energieverbruik en de eisen waaraan gebouwen moeten voldoen. Uit zichzelf investeren bedrijven te weinig in energiemanagementsystemen. Dat is jammer , want ze kunnen de investering terugverdienen met de energiebesparing die het oplevert. Dit hangt ook af van de energieprijzen. Fossiele energie is eigenlijk te goedkoop, omdat bedrijven nu niet of nauwelijks betalen voor hun vervuiling in de vorm van CO2-uitstoot die het gebruik van fossiele brandstoffen met zich meebrengt.”

“Ik zie echter het tij keren. Het klimaatakkoord van Parijs is hoopgevend, omdat het heeft gezorgd voor meer bewustzijn over de grenzen aan ons energiegebruik. Een groot deel van de wereld ziet dat er wat moet gebeuren. We hebben echter nog een slag te maken als het gaat om energiebesparing. Met bestaande technologie kunnen we een eind komen, maar we moeten ook innovaties zoals EMS verder ontwikkelen om het potentieel te benutten. Dat betekent dat we moeten samenwerken met gerenommeerde instituten om deze innovaties op gang te brengen.”

Wat verwacht u van het congres Energie & ICT?

“Ik verwacht dat het congres meer bekendheid zal geven aan het belang van EMS. We staan voor de taak om te delen waarom dit soort systemen nodig zijn bij energiebesparing in gebouwen. Dat dit ook werkt in de praktijk hebben wij gemerkt met de renovatie van het hoofdkantoor van Siemens in Den Haag, waar isolatie en regelsystemen werden toegepast. Hierdoor konden we ca. 35 procent besparen op energie. We zullen de toepassing van dit soort systemen bespreken, evenals de mogelijkheden om de toepassing te stimuleren. Dit zal ons helpen om slimmer om te gaan met energie.”

Foto: Siemens

Congres Energie & ICT
Bernard Fortuyn opent op donderdag 6 oktober het
congres Energie & ICT op de vakbeurs Energie 2016 in de Brabanthallen. U kunt zich t/m 3 oktober gratis aanmelden als bezoeker aan de beurs via http://www.energievakbeurs.nl/.

Redactie Ensoc, 5-sep-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
 • 13.09.2016 - 12:58 uur | Jeroen Brussee

  Waar in dit artikel gesproken wordt over een energiemanagementsysteem; gaat het eigenlijk over meet- en regelsystemen al dan niet uitgerust met een gebouwmanagementsysteem. Dit soort systemen zit standaard al (zeker 20 jaar) in elk gebouw met enige omvang.
  Als een add-on kan dan nog een energiemanagementpakket worden toegevoegd zodat de prestaties weersafhankelijk kunnen worden bekeken. Dit soort pakketten wordt minder toegepast; meestal alleen op de echt grote gebouwcomplexen.
  Voor het slim inspelen op de aankomst en vertrektijden is een energiemanagement systeem overbodig. Dit soort zaken dient aan de meet- en regeltechniek te worden gekoppeld. Dat kan slimmer dan nu gebruikelijk is. Aanwezigheidsknopjes, overwerktimers etc. zullen op termijn vast vervangen gaan worden voor aanwezigheidsdetectie en dan geavanceerder dan het nu gedaan wordt. Dat verschillende disciplines (ventilatie, verlichting en beveiliging) in één ruimte nu vaak een eigen sensor gebruiken is niet van deze tijd; maar vaak wel de praktijk.
  Verder wordt voor de aanwezigheid de aanwezigheid van signalen uit de omgeving van de aanwezige smartphones en pc’s helemaal nog niet ingezet voor het optimaal in en uit schakelen van installaties.
  Het tegelijk verwarmen en koelen, waar dit artikel mee begint is inderdaad ongewenst; een energiemanagement systeem kan dit soort problemen aan het licht brengen. Echter de wijzigingen die aangebracht moeten worden zullen in de meet- en regeltechniek moeten worden gedaan. Voor dit soort aanpassingen zal fundamenteel naar een regelkring moeten worden gekeken; want soms is gelijktijdig verwarmen en koelen te verkiezen boven de oplossing waarin dit niet gebeurt.