Tata Steel, ECN en Engie onderzoeken industriële restwarmte

15.05.2017 | Branchenieuws | 288 keer bekeken
Tata Steel, ECN en Engie onderzoeken industriële restwarmte

Het ministerie van Economische Zaken en de Topsector Energie stellen 1,5 miljoen euro subsidie beschikbaar om industriële restwarmte van Tata Steel uit te nutten. De staalfabrikant gaat dit met onder andere met ECN en Engie in een consortium onderzoeken.

Tata Steel werkt naast ECN en Engie samen met Ontwikkelingsbedrijf NHN en RGS Development aan het initiatief Waste Radiation Heat to Power and Steam (WRAPS). Doel is om energie te halen uit de restwarmte van hoge temperatuur (700 tot 1200 graden) die vrijkomt bij Tata Steels productie van staal, metaal en glas. Ontwikkelingsbedrijf NHN meldt in een bericht dat het project een Demonstratie energie-innovatie subsidie (DEI) heeft toegewezen gekregen.

Installatie van 1 megawatt
Samen gaan de partijen een installatie opzetten die in totaal 1 megawatt aan stroom en stoom terugwint uit ongeveer 2 megawatt aan restwarmte. Het WRAPS-project zal midden 2017 van start gaan en loopt tot eind 2019. RGS Development ontwikkelde voor de installatie hittepanelen die stralingswarmte omzetten in elektriciteit en water. Engie gaat met een hittetransformator ervoor zorgen dat het vrijgekomen warme water in stoom wordt omgezet.

Testlocatie Tata Steel
De staalfabriek van Tata Steel in IJmuiden is volgens Gerard Jägers, programmamanager energy efficiency Tata Steel, een ideale locatie voor de test. “Veel van de restwarmte in onze processen wordt al gebruikt om gas en verbrandingslucht voor te verwarmen en op sommige plaatsen om stoom te maken. Je kunt geen staal gieten zonder dat er stralingswarmte vrijkomt.” Met de Thermagy-hittepanelen is het nu ook mogelijk om de hoge temperatuurstralingswarmte nuttig te gebruiken, aldus Jägers.

Kansen restwarmte
De subsidie van Economische Zaken en de Topsector Energiesubsidie helpt RGS Development om ‘de waarde van de toepassing van de Thermagy-technologie op grotere schaal te bewijzen’, denkt RGS Development-ceo Maarten den Heijer. “Het is een prachtige kans om deze duurzame primeur in de eigen regio gestalte te geven en daarmee tevens de ambitie van de regio op het gebied van duurzame energie te versterken.”

Bijdrage energieakkoord
Volgens het consortium kan het demonstratieconcept een ‘significante’ bijdrage leveren aan de doelstelling om energie te besparen. Studies wijzen volgens NHN uit dat de hoeveelheid ongebruikte restwarmte van hoge temperatuur in de Europese industrie  meer dan 100 petajoule per jaar kan bedragen. Dat is gelijk aan de totale besparingsdoelstelling van Nederland voor 2020 van 100 petajoule, zoals afgesproken in het energieakkoord.

Wettelijke verplichting omzeild
Een gebrek aan energiebesparing in de Nederlandse zware industrie is al langer een onderwerp van gesprek. Brancheorganisatie FME stelde vast dat de bedrijfstak rendabel kan besparen op energie, maar dit niet doet om diverse legitieme redenen. Bedrijven als Tata Steel en Siemens laten in pilotprojecten zien dat ze efficiënter kunnen produceren, maar opschaling blijft uit wegens financiële redenen, drempels in handhaving en een gebrek aan goede praktijkvoorbeelden. Minister Kamp dreigde met een wettelijke verplichting, die de industrie echter wist te omzeilen door af te spreken om in 2020 9 petajoule extra te besparen.

Foto: Bij de fabricage van staal komt veel stralingswarmte vrij. Een Thermagy-paneel kan deze warmte opvangen (foto Duurzaam Geproduceerd)

Redactie Ensoc, 15-mei-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren