​Tankstation voor groen gas uit suikerbieten

02.09.2015 | Branchenieuws | 1495 keer bekeken
​Tankstation voor groen gas uit suikerbieten

Suiker Unie en OrangeGas openen een nieuw tankstation voor groen gas aan het Hoendiep in het Groningse Hoogkerk. Het groen gas dat Suiker Unie uit suikerbietresten produceert op de locatie Vierverlaten kan hier worden getankt.

Het tankstation is vanaf 1 september 24 uur per dag en zeven dagen per week voor iedereen open. Suiker Unie heeft ook personen- en bestelauto’s die op groen gas rijden en van het tankstation gebruik kunnen maken. Daarnaast gebruikt de onderneming een groeiend aantal vrachtwagens die suiker transporteren en zowel op groen gas als op diesel kunnen rijden. Daardoor levert Suiker Unie steeds meer aan klanten op groen gas.

Voorbeeld circulaire economie
Peter Bosma, key accountmanager bij OrangeGas, is blij met het nieuwe vulpunt bij de productielocatie van Suiker Unie. “Dit is een prachtig voorbeeld van de circulaire economie. Suiker Unie produceert haar eigen brandstof en OrangeGas faciliteert de pomp waar de groen gas voertuigen van Suiker Unie kunnen tanken.”

Koploper met groen gas
OrangeGas is Nederlands grootste leverancier van groen gas. Het bedrijf is in 2008 opgericht door zwagers Marcel Borger en Pelle Schlichting. In juni 2009 werd het eerste vulpunt voor groen gas geopend in Steenwijk. Met een gemiddelde van één nieuw vulpunt per maand is OrangeGas de snelst groeiende speler in de markt van duurzame mobiliteit.

‘Groen gas is stuk goedkoper’
OrangeGas heeft al vijf tankstations  voor groen gas in de provincie Groningen. De goed bereikbare locatie in Hoogkerk, aan de westzijde van de stad, is een mooie aanvulling op dit netwerk. “Steeds meer ondernemers zien de voordelen van het rijden op groen gas. Deze auto’s stoten vele malen minder CO2, NOx en roet uit dan dieselauto’s. Bovendien maken ze minder lawaai. Én groen gas is een stuk goedkoper”, aldus Bosma.

Biomassavergister
Suiker Unie is een van de koplopers in het duurzaam produceren van suiker. Alle ingrediënten van de grondstof suikerbiet worden gebruikt. Om reststromen nuttiger in te zetten heeft Suiker Unie in 2012 een biomassavergister gebouwd in Vierverlaten. In vier tanks verwerkt deze jaarlijks 100.000 ton plantaardig restmateriaal uit de suikerfabriek tot 10 miljoen m³ groen gas. Dit wordt gezuiverd, op druk gebracht en daarna als groen gas in het regionale aardgasnet geïnjecteerd.

Stap naar biobased economy
Suiker Unie ziet het nieuwe tankstation als een belangrijke stap naar een biobased economy. Albert Markusse, CEO van Suiker Unie: “Producten op natuurlijke basis vervangen producten op basis van fossiele grondstoffen. Daarbij is de keten gesloten. Wat is er nu mooier dan suiker leveren in bulkwagens die rijden op eigen groen ‘bietengas’?”

Foto: Vrachtwagens tanken groen gas in Leeuwarden (foto OrangeGas)

Redactie Ensoc, 1-sep-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (4)

Reageren
 • Gustaaf Bol
  11.09.2015 - 09:02 uur | Gustaaf Bol

  Op weg naar een echt duurzame samenleving...

 • J Scheele
  08.09.2015 - 09:21 uur | J Scheele

  Met LPG reed ik gemiddeld 1:10 (ruim 7 cent per km) met CNG (aardgas) rij ik nu gemiddeld 1:22 (5 cent per km). Is toch niet slecht!
  Als ik in Duitsland tank dan rij ik nog zuiniger, daar heeft het gas een hogerige catalorische waarde.

 • P. Lomito
  02.09.2015 - 08:39 uur | P. Lomito

  Groen gas van Orange kost €1,095 per liter en LPG € 0,719... misschien kan iemand uitleggen waarom dat dan toch goedkoper is?

  Duurzaamheid begint bij eerlijke, betrouwbare en volledige informatie, dit is al de tweede keer dat de informatie niet blijkt te kloppen.

 • P. Lomito
  02.09.2015 - 08:04 uur | P. Lomito

  Groen gas goedkoper? Dat betwijfel ik, doorgaans zijn dergelijke initiatieven alleen mogelijk met veel subsidie.