Supermarkten onderzoeken opties voor energiebesparing

10.02.2015 | Branchenieuws | 1000 keer bekeken
Supermarkten onderzoeken opties voor energiebesparing

Supermarktketens Coop, Jumbo en Lidl doen mee aan onderzoek naar mogelijkheden voor energiebesparing. Hiermee willen ze aantonen dat ze voldoen aan de Wet Milieubeheer.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door energieadviesbureau Energy Experts International en in overleg met brancheorganisatie CBL. Dit gebeurt binnen het project Energie Prestatie Keuring (EPK) voor Supermarkten, vertelde energieadviseur Michiel Steerneman van Energy Experts International onlangs op een bijeenkomst bij de SER in Den Haag over het energieakkoord. Het project is een van de negen EPK-pilotprojecten die energiebesparing bij bedrijven moet stimuleren.

Parel
'De EPK is een van de parels uit het energieakkoord', zegt Stef Strik, projectleider energiebesparing van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Bedrijven kunnen met een EPK aantonen dat ze voldoen aan de Wet Milieubeheer. Deze wet verplicht bedrijven te investeren in energiebesparende maatregelen die ze binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Volgens Strik voldoen 70 tot 85 procent van de bedrijven tot nu toe niet aan deze wet.

Systeem
Idee van de EPK-pilot voor Supermarkten is te onderzoeken of en hoe voor supermarkten een systeem kan worden ontwikkeld voor een periodieke keuring van de energieprestatie van een supermarkt. Dit geldt zowel voor afzonderlijke winkels als voor totale supermarktketens. Met een EPK-systeem kunnen supermarkten aantonen dat ze voldoen aan de Wet Milieubeheer. Dat meldt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in een overzicht van de negen EPK-pilots.

Grootverbruiker
In Nederland bestaan negentien supermarktketens met in totaal vierduizend winkels. 'De supermarkten verbruiken circa 20 petajoule aan energie. Ze verbruiken gemiddeld 500 kilowattuur per vierkante meter. Dat is intensiever dan ziekenhuizen. Supermarkten kunnen dus worden aangemerkt als grootverbruiker,' zegt Steerneman. Hij wil naast Coop, Lidl en Jumbo nog drie andere supermarktorganisaties mee laten doen aan de EPK-pilot.

Convenant
Diverse supermarktketens en gemeenten hebben sinds 2010 een convenant ondertekend om energie te besparen. Dit convenant bevat al enkele maatregelen voor energiebesparing, zoals het uitdoen van verlichting 's avonds en het afdekken van koelvakken en vrieskisten. Deze opties worden aangevuld met de maatregellijsten van het ministerie van I en M om een EPK-systeem te ontwikkelen. Alle negen EPK-pilotprojecten worden in september 2015 geëvalueerd.

Redactie Ensoc, 9-feb-15

Foto: Afdekken van koelvakken is een van de opties voor supermarkten om energie te besparen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren