‘Succes energiebesparing hangt ook af van bewoners’

03.12.2014 | Branchenieuws | 1172 keer bekeken
‘Succes energiebesparing hangt ook af van bewoners’

Projecten op het gebied van energiebesparing in de bestaande woningbouw mislukken vaak doordat de menselijke factor wordt onderschat. Dat zegt hoogleraar duurzaam bouwen Anke van Hal. "Wonen is emotie, iedereen moet het écht willen."

Goed functionerende techniek en voldoende geld is geen garantie voor succes, daar is meer voor nodig. Namelijk goede samenwerking, de opgave inbedden in een breder context en veel aandacht voor de bewoners, zegt Van Hal. De professor sustainable housing transformation (TU Delft), sustainable building (Nyenrode Business Universiteit) houdt zich al ruim 25 jaar bezig met duurzaamheid in de bestaande woningbouw. "Duurzaamheid betekent vandaag de dag vooral energiebesparing. De techniek daarvoor was er voor een groot deel in de jaren tachtig al. Maar mensen moeten het wel willen."

Belangrijk
"Bewoners vinden energiebesparing heus belangrijk", vervolgt Van Hal. "Maar vaak niet belangrijk genoeg. Het betekent een hoop gedoe in huis, en áls ze dan geld investeren in hun huis, kopen ze liever een nieuwe keuken. Cijfers over terugverdientijd zegt mensen niet zo veel. Dit soort invloedrijke factoren zien professionals vaak over het hoofd. Maar bouwen is niet alleen techniek. Het gaat om mensen. Professionals hebben het over een huis of woning. Maar bewoners hebben het over 'thuis'. In de gedragswetenschappen is veel kennis over die kleine invloedrijke details. Die kennis wordt nauwelijks benut door de sector."

Stofzuiger
Dat schijnbaar onbelangrijke details een grote rol spelen, maakt Van Hal al met een simpel voorbeeld duidelijk. "Ik hoorde van een installateur die altijd aanbelde met zijn gereedschapskist in de hand. Nu gaat hij als eerste met de stofzuiger naar binnen. Met een veel positievere sfeer tot gevolg." Waar het om gaat, is te bedenken waar mensen blij van worden, zegt Van Hal. "Duurzaamheid houdt mensen niet echt bezig. Ze maken zich veel drukker om burengerucht en rotzooi in het portiek of ze knappen af op een onbegrijpelijke handleiding van de nieuwe ketel. Plaats je die ketel hoog en timmer je er een schoenenkast onder, dan willen ze het wél."

Prioriteiten
Van Hal vindt dat je eerst kijkt naar wat bewoners echt belangrijk vinden, vervolgens een koppeling zoekt met energiebesparing, en dat je daarna pas over geld begint. Als mensen enthousiast zijn, worden ze veel creatiever om het gefinancierd te krijgen. Dat geldt volgens Van Hal niet alleen voor bewoners, maar voor de hele sector. "Duurzaamheid moet leuk zijn. Om een project te laten slagen, moet het echt anders aangepakt worden dan nu meestal gebeurt. Anders aanbesteden, en anders samenwerken.” Om de slagingskans van energiebesparingsprojecten in de bestaande woningbouw te vergroten is het kennisplatform HomeMates opgericht. Dit initiatief is gericht op het delen van kennis, zoals verhalen, artikelen, filmpjes en rapporten. Van Hal is op zoek naar verhalen van mensen die zo'n duurzaamheidproject met positieve menselijke inbreng tot een succes hebben weten te maken. De mooiste verhalen komen in vakblad Cobouw en worden uitgediept in een masterclass.

Redactie Ensoc, 3-dec-14

Foto: Anke van Hal (bron: DGBC)

Prof. dr. ir. Anke van Hal is juryvoorzitter van De Nederlandse Bouwprijs die maandag 9 februari 2014 wordt uitgereikt in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit gebeurt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw, een van de activiteiten tijdens de Week van de Bouw.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren