​Subsidie voor duurzame energie eerder vrij

12.07.2016 | Branchenieuws | 1693 keer bekeken
​Subsidie voor duurzame energie eerder vrij

Het kabinet haalt 1 miljard euro uit het budget van de SDE+ regeling naar voren om hernieuwbare energieprojecten te subsidiëren. Minister Kamp wil hiermee het doel uit het energieakkoord van 16% hernieuwbare energie in 2023 alsnog halen.

Het besluit van het kabinet heeft te maken met de grote vraag naar subsidie voor hernieuwbare energie. In de eerste helft van dit jaar is ruim twee keer zoveel subsidie aangevraagd voor hernieuwbare energieprojecten dan beschikbaar was. Het komend half jaar stelt het kabinet daarom 1 miljard euro meer subsidie beschikbaar dan eerder was aangekondigd.  Het gaat niet om nieuw geld, maar om budget dat voor de komende jaren al begroot was voor hernieuwbare energie. Dit meldt minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer.

Totaal 9 miljard euro
Hiermee komt het totale budget voor de regeling SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie) dit jaar uit op 9 miljard euro. Dit bedrag is exclusief het budget voor de aanleg van het windpark Borssele op zee, dat goedkoper uitvalt dan verwacht. Het windpark wordt naar verwachting voor 2,7 miljard euro minder subsidie gebouwd dan waarmee eerder rekening is gehouden. De SDE+ subsidie wordt pas uitbetaald als de projecten daadwerkelijk energie leveren, over een periode van 15 jaar.

Kamp: ‘We werken hard aan een meer hernieuwbare energievoorziening in Nederland, gesteund door de 47 partijen waarmee we het energieakkoord hebben ondertekend. Het is goed om te merken dat men uit alle hoeken van de samenleving een bijdrage wil leveren aan deze energietransitie. Van MKB’ers tot lokale energiecoöperaties, van agrariërs tot industriebedrijven. Door nu subsidie eerder beschikbaar te stellen, kunnen meer projecten doorgang vinden en zetten we weer een belangrijke stap richting het doel van 16% hernieuwbare energie in 2023.’

Vooral zonprojecten
Hernieuwbare energieprojecten hebben in de eerste helft van dit jaar 4 miljard euro subsidie ontvangen. Opvallend: 864 van de 986 gesubsidieerde projecten is een zonproject. Dat is bijna 90 procent. Het zijn veelal kleinschalige projecten. Een groot project is het nog aan te leggen zonnepark in Veendam, dat met 54.000 zonnepanelen stroom wil gaan leveren aan 4000 huishoudens. Daarmee krijgt de Groningse gemeente twee keer zoveel zonnepanelen als haar ruim 27.500 inwoners.

Kamp: ‘Met de subsidieregeling SDE+ wekken we zoveel mogelijk duurzame energie op tegen zo laag mogelijke kosten. Dat heeft effect: zo wordt de opwek uit zonne-energie steeds goedkoper. Van bijna 46 cent per kilowattuur in 2009 tot nog geen 13 cent dit jaar - een daling van bijna 70%. Hierdoor kunnen zonprojecten steeds beter mee concurreren binnen de SDE+. Ik verwacht dat deze kostendaling alleen maar verder doorzet.’

Foto: Zonnepark Ameland. Ook in het Groningse Veendam komt een zonnepark (foto Powerfield.nl)

Redactie Ensoc, 12-jul-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    12.07.2016 - 13:37 uur | P. Lomito

    Oorspronkelijk zou dit jaar 3,5 miljard SDE+ worden toegekend, gelijk aan voorgaande jaren maar aangezien in 2017 Tweede Kamerverkiezingen gehouden gaan worden en de kans erg groot is dat er een minder frisgroen wind door subsidieland gaat waaien heeft de minister eerder al besloten de toezeggingen voor 2016 te verhogen van 3,5 naar 8,0 miljard euro, en nu dus nog 1 miljard er bovenop om zoveel mogelijk geld veilig te stellen voor bedrijven die profiteren van de subsidies.

    Steeds meer landen haken af voor de ratificatie van het klimaatverdrag of stellen deze uit, het is een spelletje waarbij landen elkaar nauwkeurig in de gaten houden. NL ziet haar kans schoon om van het imago van luiste jongetje van de klas af te komen en tegelijk vele miljarden subsidies veilig te stellen voor 'bevriende' bedrijven die de geplande toezeggingen van 2017 t/m 2023 in gevaar zien komen als de verkiezingsuitslag ongunstig uitpakt. Een coalitie van de grootste partijen (VVD en PVV) zou een dikke streep door het Energieakkoord betekenen waardoor de windmolenplannen in gevaar komen.