​Stroom goedkoper door import, wind en kolen

11.04.2016 | Branchenieuws | 1573 keer bekeken
​Stroom goedkoper door import, wind en kolen

De marktprijzen voor elektriciteit in Nederland dalen verder. Dat komt door import van goedkope groene stroom uit Duitsland en meer windenergie, maar ook door nieuwe kolencentrales.

Dit concludeert hoogspanningsnetbeheerder TenneT in een rapport. De gemiddelde jaarprijs voor een Nederlandse megawattuur elektriciteit daalde met 2,7 procent en lag in 2015 op 40 euro. In 2014 was dat 41 euro/MWh en in 2013 zelfs nog 52 euro/MWh. Ook in Duitsland daalde de gemiddelde megawattuurprijs in 2015 met 3,6 procent tot 31,63 euro. Dit zijn de bedragen die energieleveranciers betalen op de groothandelsmarkt. Volgens TenneT worden deze prijzen doorgaans wel doorberekend. Dat betekent dat consumenten kunnen profiteren van de prijsdaling.

Import
De daling van de marktprijs in Nederland is volgens TenneT grotendeels te danken aan hoge importvolumes uit Duitsland, op momenten dat onze oosterburen veel zonne- en windenergie produceren. Via de drie zogeheten interconnectoren, de hoogspanningsverbindingen tussen Nederland en Duitsland, vindt een groot deel van de tijd import plaats van goedkope, duurzame elektriciteit. TenneT is intussen van start gegaan met de bouw van een vierde verbinding tussen Doetinchem en het Duitse Wesel om nog meer voordelige import van elektriciteit mogelijk te maken. Hiervan profiteren Nederlandse consumenten en bedrijven direct, meldt TenneT.

Groene stroom
Nederland wekt ook steeds meer groene stroom op. De geïnstalleerde capaciteit aan zonnepanelen groeide vorig jaar met 350 megawatt (MW) naar een totaal van ruim 1.000 MW. Windmolens plusten met 300 MW tot een totaal van meer dan 3.000 MW eind 2015. Maar ook nieuwe kolencentrales die afgelopen jaren volledig commercieel operationeel werden, drukten de marktprijzen in Nederland. De afgelopen twee jaar kwam er 3,3 gigawatt (GW) aan kolencentrales bij, waarvan 1,5 GW in 2015. Het tegenovergestelde gebeurde met gascentrales: in 2015 verdween 1,9 GW aan gasvermogen in de mottenballen, de laatste twee jaar 2,2 GW.

Duitsland
In Duitsland zette afgelopen jaar de groei van duurzaam productievermogen, gedreven door lange termijn subsidieregelingen, opnieuw sterk door. De grootste bijdrage kwam van nieuwe windparken op zee, die via TenneT's offshore-aansluitingen op het landelijke elektriciteitsnet werden aangesloten. Ook wind op land en zonnepanelen leverden belangrijke bijdragen aan de groei van in totaal 6,8 GW aan extra duurzaam elektriciteitsproductievermogen.

Record export
België kampte daarentegen met een tekort aan stroom. Door van centrales moest België in 2015 meer elektriciteit importeren uit Nederland en Frankrijk. Samen met export vanuit Nederland van stroom naar Groot-Brittannië, waar de marktprijzen hoger zijn dan in Nederland, leidde dit tot het grootste exportvolume ooit: 22.013 GWh. Het importvolume van elektriciteit bleef hoog en vindt voornamelijk plaats vanuit Duitsland en Noorwegen.

NorNed en BritNed
Nederland kan sinds 2008 met Noorwegen elektriciteit uitwisselen via de NorNed-kabel. Deze gelijkstroomkabel met een capaciteit van 700 MW heeft zichzelf in zeven jaar terugverdiend, terwijl de kabel naar verwachting 30 tot 40 jaar meegaat. Via de NorNed-verbinding vindt voornamelijk import van stroom plaats. Export gebeurt vooral via de verbinding met Engeland, de BritNed-kabel. Deze gelijkstroomverbinding met een capaciteit van 1000 MW heeft in vier jaar zijn investering al voor 75 procent terugverdiend bij een zelfde verwachte levensduur als de NorNed-kabel.

Marktkoppeling
De marktprijzen in Nederland en België werden ook gedrukt door introductie van Flow Based Market Coupling. Dit systeem, dat continue de optimale transportcapaciteit van de interconnectoren berekent voor alle deelnemende landen tegelijk, zorgt ervoor dat de capaciteit van de internationale verbindingen beter benut wordt. Ten opzichte van de oude ATC-methode voor het bepalen van internationale transportcapaciteit stegen zowel importen (+43 procent) als exporten (+30 procent) in de deelnemende landen in de Centraal West-Europese regio. Voor Nederland, maar ook België, had Flow Based marktkoppeling een dempend effect op de marktprijzen.

Foto: TenneT

Redactie Ensoc, 11-apr-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • P. Lomito
  12.04.2016 - 12:00 uur | P. Lomito

  @ Femke B, de energierekening wordt zo'n 800-1000 euro per jaar duurder als gevolg van het Energieakkoord. Dat is inderdaad een prima stimulans om de woning energiezuiniger te maken. De kans is echter vrij groot dat huiseigenaren de woning niet isoleren maar gesubsidieerde installaties (ISDE) zullen aanschaffen in de verkeerde veronderstelling dat daardoor hun woning zuiniger worden.

  Een volledig ONgeïsoleerde woning, overal enkel glas en met luchtlekken in vloer, gevel en dak, zeg maar een terechte label G, kan zonder isolatie, zonder dubbel glas en zonder luchtdichting omgebouwd worden tot een label A met slechts twee installatiemaatregelen: gasketel vervangen door een warmtepomp en voldoende zonnepanelen op het dak plaatsen...

 • Femke B.
  12.04.2016 - 11:01 uur | Femke B.

  Nederlandse gezinnen moeten gewoon gauw beginnen met energie besparen, dat is het goedkoopste en het duurzaamste. Als de prijzen voor energie zo laag zijn dan is er geen prikkel om energie te besparen.

 • P. Lomito
  11.04.2016 - 13:39 uur | P. Lomito

  De prijsdaling door het compleet verzieken van de stroommarkt met gesubsidieerde windstroom uit Nederland en Duitsland is hooguit een kleine compensatie voor de extra energiebelastingen en BTW op stroom en de verhoging van de gasprijs. Nederlandse gezinnen zullen ondanks alle jubelende energiesprookjes gewoon méér betalen voor verwarming en huishoudelijke stroom.