​‘Streefcijfers energiebesparing kunnen best omhoog’

26.09.2016 | Branchenieuws | 710 keer bekeken
​‘Streefcijfers energiebesparing kunnen best omhoog’

Nederland heeft afgelopen decennia meer energie bespaard dan verwacht. Dat concludeert de Utrechtse hoogleraar Wim Turkenburg op basis van nieuwe berekeningen. Volgens hem kunnen de streefcijfers voor energiebesparing best omhoog.

Turkenburg luidde vier jaar geleden nog de noodklok. Hij riep destijds op om meer te investeren in de energiebesparing en hernieuwbare energie. Hij benadrukte het potentieel van energiebesparing. ‘Er ligt enorm veel potentie om efficiënter met energie om te gaan. We kunnen in 25 jaar de energie-efficiency met een factor 2 verbeteren. Hierdoor kan het energiegebruik gelijk blijven als de economie zich in die tijd verdubbelt. Ook is energiebesparing relatief goedkoop. Het verdient zich veelal ver binnen de levensduur terug, waardoor het ook interessant voor bedrijven kan zijn,’ zei Turkenburg in een interview in Ensoc Magazine.

Klimaatakkoord van Parijs
Dit voorjaar publiceerde Turkenburg samen met collega-wetenschappers Sible Schöne, Bert Metz en Leo Meyer een discussienota over de betekenis van het klimaatakkoord van Parijs. Ze concludeerden hierin dat er veel meer moet gebeuren om de temperatuurstijging op aarde met 1,5 graad te beperken. ‘Greenpeace en WWF gaan uit van circa 4 procent efficiëntieverbetering per jaar, maar in de praktijk zijn we helaas nog ver verwijderd van 2,4 procent efficiëntieverbetering per jaar, laat staan van 4 procent per jaar. In Europa streven we thans een efficiencyverbetering van 1,5 procent per jaar na, maar zelfs dit getal blijkt in Nederland in de praktijk moeilijk realiseerbaar.’

‘We doen het beter dan gedacht’
Inmiddels heeft Turkenburg een nieuwe analyse gemaakt. Hij komt tot zijn eigen verrassing tot de conclusie dat we het met energiebesparing in Nederland veel beter doen dan wordt gedacht. Turkenburg keek naar de energie-intensiteit van de Nederlandse economie. Over het resultaat van zijn onderzoek zegt hij: ‘Een nadere analyse van de vermindering van de primaire en de finale energie-intensiteit van de economie van ons land leverde een verrassend inzicht op: we blijken het, gemiddeld genomen, sinds 1980 veel beter in ons land te doen wat betreft energiebesparing dan standaard wordt gedacht.’

Energiegebruik sinds 1980 stabiel
Volgens Turkenburg is het verrassend dat het finaal energiegebruik in ons land sinds 1980 min of meer constant is gebleven, en sinds 2012 licht daalt, terwijl de economie van Nederland tussen 1980 en 2015 is verdubbeld. ‘Dat betekent per jaar gemiddeld meer dan 2 procent verbetering van de finale energie-intensiteit van ons land. Dat ligt ruim boven de 1,5 procent per jaar die we van de Europese Unie tot 2020 moeten realiseren! Tussen 2000 en 2012 was er een dip tot beneden die 1,5 procent per jaar, maar vanaf 2012 doen we het weer goed.’ Turkenburg concludeert dat er nu na zijn nieuwe bevindingen een update van de discussienotitie moet verschijnen.

Potentie van energiebesparing
Wat wel overeind blijft staan is de potentie van energiebesparing. Die potentie is volgens Turkenburg nog steeds heel groot, en de streefcijfers voor energiebesparing kunnen dus best omhoog, meldt hij. ‘Bij circa 2 procent groei van de economie moet de verbetering van de primaire energie-intensiteit naar 2 procent per jaar gebracht kunnen worden en de verbetering van de (bruto) finale energie-intensiteit naar 2,5 procent per jaar.’ Hij wijst erop dat dit ‘ambitieus beleid’ vergt. ‘Door versterking van het beleid, door technologische vernieuwing en door structuurveranderingen in de economie moet het mogelijk zijn om de verbeteringen in energie-efficiency naar een hoger plan te tillen.’

Foto: Wim Turkenburg (foto Paul Ridderhof)

Bron: Notitie ‘Energiebesparing en het te voeren klimaatbeleid’ door Wim Turkenburg, 20-sep-16

Redactie Ensoc, 26-sep-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
 • P. Lomito
  26.09.2016 - 13:00 uur | P. Lomito

  Voor het bedrijfsleven is energiebesparing nauwelijks interessant door de lage energiebelastingstarieven, voor woningen en MKB die de volle mep mogen betalen is energiebesparing wel interessant. Vooral de doorberekening van de Energieakkoord-windmolens via de energierekening gaat komende jaren stevig oplopen waardoor het nóg interessanter wordt om het gebruik van belastingsstroom en belastinggas te vermijden. Dat kan op twee manieren:
  1. het verlagen van de verwarmings- en koelingsbehoefte van het gebouw, denk aan isolatie, luchtdichting, WTW-ventilatie maar ook aan buitenzonwering en zomernachtventilatie
  2. het zelf opwekken van warmte en stroom, denk hierbij aan houtkachels en zonnepanelen
  De mooiste resultaten haal je uiteraard door beide maatregelen uit te voeren, bij voorkeur in vermelde volgorde want eenmaal geïsoleerd is een houtkachel al snel te groot gedimensioneerd.

  Het minimaliseren van het gas- en stroomverbruik is bijzonder stimulerend als je beseft dat je daarmee je financiële bijdrage aan het foute klimaat- en energiebeleid van de overheid eveneens tot een minimum kunt beperken, er is geen beter verzet tegen dat contraproductieve beleid dan het wegnemen van de grondslag van belastingheffing. Ook gelijk een dikke middelvinger naar al die foute bedrijven die geld proberen te verdienen aan deze klimaathoax door de werkzaamheden zoveel mogelijk zelf uit te voeren en zo de kosten laag te houden.