‘Stem isolatie en onderhoud op elkaar af’

03.08.2016 | Branchenieuws | 987 keer bekeken
‘Stem isolatie en onderhoud op elkaar af’

In een ideale situatie worden isolatie en het technische onderhoudsplan al in een vroeg stadium op elkaar afgestemd. Dat bespaart onnodige ingrepen en veel kosten, zegt VIB-voorzitter Hans Koole.

Met een integrale denkwijze kunnen asset managers bovendien belangrijke vooruitgang boeken op het gebied van duurzaamheid, zegt Hans Koole, onafhankelijk voorzitter van de Vereniging Isolatie Bedrijven (VIB). Hij is van mening dat betere kennisuitwisseling tussen isolatiebedrijven en hun opdrachtgevers isolatietechniek naar een hoger plan kan brengen.

Weten veel ondernemingen isolatie en onderhoud goed op elkaar af te stemmen?

Koole: "Als ik de leden van onze branchevereniging hoor dan lijken veel opdrachtgevers isolatie en onderhoud apart te benaderen, terwijl je het beter als een keten kunt zien. In een ideale situatie betrek je het isolatiebedrijf al bij het opstellen van het onderhoudsplan, zodat je een efficiëntere afstemming krijgt tussen de twee vakgebieden. Soms is het nodig om iets te isoleren en dan blijkt later dat het er weer afmoet om nog even een koppeling te vervangen. Ook zie je regelmatig dat er kort na de afbouw van de steiger van het isolatiebedrijf weer een nieuwe steiger omhoog moet voor het onderhoud. Dat soort dingen zijn doodzonde. Bij betere afstemming kun je de tijd dat een productieproces of plant stil ligt verkorten en zo veel kosten besparen. Daarom zouden het isolatiebedrijf, het onderhoudsbedrijf en de technische dienst in een vroeg stadium met elkaar moeten overleggen. Zowel over de logistiek als de meer technische kant: wat is er nodig, wat is er mogelijk en welk type isolatie breng je waar aan?"

Op welke punten is verbetering mogelijk?

"Zonder planmatige aanpak voor het onderhoud is het niet altijd duidelijk in welke staat het isolatiemateriaal zich bevindt. Isolatie wordt voor jaren aangebracht en in die tijd kan er van alles gebeuren. Iemand heeft op een leiding gelopen en de bescherming van de isolatiemateriaal is beschadigd. Als dat probleem niet goed wordt hersteld, dan zit je met een probleem dat je niet kunt zien. Sowieso zijn lekkages en corrosie natuurlijk minder zichtbaar door isolatie, vandaar dat sommige onderhoudsmonteurs of asset managers zeggen: isoleer daar maar niet, dan zien we beter wat er aan de hand is. Maar er zijn in de isolatiesector oplossingen om dat probleem te verhelpen. Zoals isolatiematrassen met klittenband, of het aanbrengen van detectiechips. Met thermografische instrumenten kun je bovendien scans uitvoeren zonder het isolatiemateriaal te verwijderen. Over dit soort mogelijkheden moet je met elkaar praten, want er zijn veel gewoontetoepassingen. 'We doen het al jaren zo, dus het zal wel goed zijn'. Terwijl onderhoud en isolatie veel van elkaar kunnen leren, omdat beide partijen weten waarop ze moeten letten."

Moeten onderhoudsspecialisten meer inhoudelijke kennis krijgen van isolatie?

"Visuele inspectie is best ingewikkeld. Van een afstandje lijkt het vaak allemaal prachtig, maar je moet weten waar kwetsbaarheden in het systeem zitten. Die gevoelige punten kun je analyseren met thermografische instrumenten, maar ook die resultaten moet je weten te interpreteren. In de praktijk is daar wel wat verbetering mogelijk, het zou niet gek zijn om meer scholingstrajecten of masterclasses te hebben voor specialisatie in isolatie-onderhoud. Voor de industrie bestaat de CINI-norm natuurlijk, aan die cursussen doen ook onderhoudsbedrijven mee. Maar er kan nog veel meer. Dit is een mooi moment om te kijken naar hoe we verder komen, als producenten van isolatiematerialen, isolatiebedrijven en onderhoudsbedrijven samen met elkaar. Die uitwisseling wil VIB dan ook stimuleren tijdens de vakbeurs Energie."

Welke rol kunnen asset managers hierin spelen?

"Asset managers kunnen de logistiek van de twee specialisaties beter op elkaar afstemmen en ook meer aandacht besteden aan de mogelijkheden voor energiebesparingen. Vaak zijn procescontinuïteit en procesveiligheid de belangrijkste uitgangspunten voor isolatie en onderhoud. De terugverdientijd van isolatie is kort, maar de kosten gaan voor de baten uit. Probleem is dat het energieverbruik en het onderhoud bij de meeste ondernemingen onder verschillende budgetten vallen. Voor de technische dienst is het vaak lastig om op eigen kracht een isolatieproject van de grond te krijgen. Asset managers of plant managers kunnen daarboven gaan staan en zeggen: als we bij onderhoud nou even iets meer investeren dan win ik dat elders terug op het energieverbruik. Zo'n mindset kan een hoop schelen voor de duurzaamheid in Nederland. Volgens recent onderzoek van Ecofys is er met relatief eenvoudige isolatie-ingrepen 31 Petajoule te besparen bij energieproducenten en de energie-intensieve industrie in ons land. Dat soort cijfers liegen er niet om. De mogelijkheden zijn gigantisch."

Foto: Hans Koole, voorzitter van de Vereniging Isolatie Bedrijven (VIB)

Tekst: Nicky Bouwmeester, Handig Communicatie

Isolatie op vakbeurs Energie
Isolatie van gebouwen en in de industrie staan op de vakbeurs Energie 2016 volop in de belangstelling. Naast een compleet aanbod en diverse innovaties op de beursvloer vinden er in samenwerking met de VIB verschillende seminars plaats. Meer informatie staat
hier.

Bron: Energievakbeurs, 21-jul-16

Redactie Ensoc, 2-aug-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren